La câteva ore după protestul anti-război de pe ecran al jurnalistei ruse Marina Ovseannikova, au ieșit la iveală trei demisii de la posturile de televiziune ruse controlate de stat, relatează BBC.
Colega lui Ovseannikova de la Pervîi Kanal, Zanna Agalakova, a plecat din poziția de corespondent pentru Europa, în timp ce alți doi jurnaliști au părăsit postul concurent, dar tot de stat, NTV. Este vorba de Lilia Gildeieva, prezentatoare din 2006, și de Vadim Glusker, angajat la NTV de aproape 30 de ani.
Maria Baronova este cea mai cunoscută demisie de la RT, fosta „Russia Today”. Fost redactor-șef la RT, Baronova declara luni pentru BBC că Putin a distrus deja reputația Rusiei, iar economia este oricum „moartă”.
De la RT au plecat mai mulți jurnaliști în semn de protest față de invazia din Ucraina, mai ales din redacțiile în limbi străine.
Fosta corespondentă londoneză Shadia Edwards-Dashti și-a anunțat demisia în ziua în care Rusia a invadat Ucraina fără să dea un motiv.
Jurnalistul din Moscova Jonny Tickle a demisionat în aceeași zi, „în lumina evenimentelor recente”.
Prezentatorul RT în limba franceză Frédéric Taddeï a spus că renunță la emisiunea sa din loialitatea față de Franța, care este „în conflict deschis” cu Rusia.
Câteva zile mai târziu, UE a interzis toate canalele RT dar și produsele agenției Sputnik, controlată de Kremlin, pentru „campania lor de dezinformare, manipulare a informațiilor și denaturare a faptelor”.
Aceste demisii nu se compară însă cu persecuțiile la care au fost supuși zeci de jurnaliști independenți din Rusia, organizații media autohtone și străine, în baza legii „agenților străini” sau altor legi care limitează drastic libertatea de expresie.