Dominic Raab: democrația este în declin în toată lumea

Ministrul de externe britanic Dominic Raab, imagine de arhivă

Democraţia este în declin în toată lumea, se spune într-un discurs pentru Forumul de securitate american Aspen al ministrul britanic de externe Dominic Raab, în care se atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă regimurile autoritare pentru stabilitatea şi prosperitatea la nivel mondial.

Marea Britanie a anunţat săptămâna aceasta o revizuire a politicii sale externe, iar discursul lui Raab de la Forumul Aspen prezintă această revizuire ca pe o asumare a unei misiuni pentru „forţa ce susţine binele pe mapamond”, din cauza faptului că instituţiile democratice globale se confruntă cu cea mai serioasă ameninţare de la sfârşitul Războiului Rece.

### Vezi și... ### G7 a criticat China pentru înăbușirea pluralismului politic în Hong Kong

Datele arată că în acest deceniu, regimurile totalitare vor avea, împreună, o producție economică ce va depăși producția democraţiilor lumii.

„Tirania este mai bogată decât libertatea şi asta contează pentru noi, acasă, deoarece democraţiile stabile, care respectă libertatea, sunt mult mai puţin susceptibile să pornească un război, să găzduiască terorişti sau să declanşeze fluxuri mari de migranţi”, se mai spune în discursul ministrului britanic Dominic Raab pentru Forumul american de securitate Aspen