NATO începe luni cel mai mare exercițiu de desfășurare a forțelor aeriene în Europa din istoria alianței, într-o demonstrație de unitate față de parteneri și față de potențiale amenințări precum Rusia.
Exercițiul „Air Defender 23”, condus de Germania, se va desfășura până la 23 iunie și va include aproximativ 250 de aeronave militare din 25 de țări NATO și partenere, inclusiv Japonia și Suedia, țară care candidează pentru a se alătura alianței.
La exerciții vor participa până la 10 mii de persoane. Aceste manevre militare își propun să stimuleze interoperabilitatea și pregătirea pentru a se proteja împotriva dronelor și rachetelor de croazieră în cazul unui atac asupra orașelor, aeroporturilor sau porturilor maritime de pe teritoriul NATO.
Prezentând planurile săptămâna trecută, generalul-locotenent Ingo Gerhartz de la Luftwaffe germană a declarat că programul „Air Defender” a fost plănuit în 2018, în parte ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia la Ucraina cu patru ani înainte, deși a subliniat că „nu vizează pe nimeni”.
El a precizat că, deși NATO va apăra „fiecare centimetru” din teritoriul său, exercițiul nu va „trimite niciun zbor, de exemplu, în direcția Kaliningrad”, enclava rusă care se învecinează cu statele membre ale alianței, Polonia și Lituania. „Suntem o alianță defensivă și așa este și planificat acest exercițiu”, a spus el.
Ambasadoarea SUA în Germania, Amy Gutmann, a declarat că exercițiul va arăta „fără nicio îndoială abilitatea și rapiditatea forțelor noastre aliate” și că este menit să trimită un mesaj țărilor, inclusiv Rusiei.
„Aș fi destul de surprinsă dacă vreun lider mondial nu ar lua notă de ceea ce arată acest lucru în ceea ce privește spiritul acestei alianțe, ceea ce înseamnă forța acestei alianțe, și asta îl include și pe domnul Putin”, a declarat ea reporterilor, referindu-se la președintele rus. „Prin sincronizare efectivelor, ne multiplicăm forța,” a adăugat ea.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a galvanizat alianța militară occidentală înființată în urmă cu aproape 75 de ani pentru a face față Uniunii Sovietice.
Finlanda și Suedia, care au păstrat, mult timp, o aparență oficială de neutralitate pentru a evita conflictul cu Moscova, au încercat să devină membre ale NATO după invazia Rusiei din 2022.
În conformitate cu articolul 5 al Cartei NATO, un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor.
### Vezi și... ### Cu Finlanda ca nou membru, frontiera NATO cu Rusia s-a dublatCompetiția marilor puteri
Exercițiul va include antrenamente la nivel operațional și tactic, în principal în Germania, dar și în Republica Cehă, Estonia și Letonia.
Generalul Michael Loh, director al Gărzii Naționale Aeriene a SUA, a declarat că sarcinile NATO se află într-un „punct de inflexiune”. „S-au schimbat foarte multe lucruri în peisajul strategic din întreaga lume, în special aici, în Europa”, a spus el.
Exercițiul se va concentra pe „suplimentarea prezenței permanente a Statelor Unite în Europa”, precum și pe furnizarea de instruire „la o scară mai mare decât ceea ce se realiza de obicei pe continent”, a adăugat Loh. El a precizat că mulți dintre piloții alianței vor coopera pentru prima dată.
„Este vorba despre promovarea vechilor relații pe care le avem, dar și despre construirea unor noi relații cu această generație tânără de aviatori”, a spus el. „Este vorba, așadar, despre a stabili acum ce înseamnă să te confrunți cu o mare putere într-o competiție între mari puteri".
Amy Gutmann a mai spus că, deși nu există planuri de a relua periodic „Air Defender”, „Nu ne dorim ca acesta să fie ultimul”.
Întrebată despre posibilele perturbări ale transportului aerian civil în timpul exercițiului, Gerhartz a declarat că planificatorii vor face tot ce le stă în putere pentru a limita întârzierile sau anulările de zboruri. Pe de altă parte, autoritățile germane au avertizat că orarele de zbor ar putea fi afectate de exerciții.