Ministerul american al Justiției va crea un nou birou care să investigheze acte de terorism intern. Încă de anul trecut, FBI-ul și Ministerul au informat în legătură cu creșterea pericolului terorismului intern, din 2020 încoace.
Your browser doesn’t support HTML5
Deși nu există un cadru legislativ propriu zis pentru această categorie de delicte, guvernul federal definește terorismul intern ca fiind un act criminal, care pune în pericol vieți omenești și care pare să încerce să intimideze sau să forțeze către anumite obiective, civile ori politice ale guvernului. Membrii în Congres și agenți FBI s-au pronunțat de multe ori pentru crearea unui cadru legislativ care să permită judecarea delictelor respective în tribunale federale, dar a existat temerea că ele pot fi încadrate în legi existente sau că legile noi ar putea fi folosite pentru reprimarea unor acțiuni constituționale sau acte de disidență politică.
### Vezi și... ### Administrația Biden publică prima Strategie pentru combaterea terorismului internAnunțul cu privire la noul birou a fost făcut într-o audiere la Congres de către Mathew Olsen, adjunctul ministrului de justiție, la doar o săptămână de la aniversarea insurecției în care susținători ai lui Donald Trump au atacat, în 2021, clădirea Congresului. Anumiți membrii în Congres consideră că acela a fost un act de terorism și că cei care s-au făcut vinovați trebuie puși sub acuzare de către guvernul federal pentru terorism. Olsen a spus că Statele Unite sunt confruntate cu o amenințare sporită din parte unor extremiști din interior care intenționează să comită acte criminale pentru a-și promova obiective sociale și politice. Tocmai de acea, noul birou se va ocupa de astfel de cazuri în coordonare cu celelalte.
Senatorul republican Chuck Grassley a întrebat dacă FBI-ul anchetează încă dacă acte de terorism intern au fost comise în timpul protestelor pentru dreptate rasială din 2020, încercând să convingă că de fapt ar fi vorba despre o vânătoare de vrăjitoare împotriva dreptei. Jill Sanborn, adjunct al directorului FBI a spus că au deschise circa 800 de cazuri în legătură cu violențe produse în timpul protestelor și că peste 250 de persoane au fost arestate.
6 ianuarie 2021 – cum s-a schimbat mentalitatea americanilor
A crescut procentul celor care spun acum că poate fi justificat un atac împotriva statului: 34% cred că violența poate fi utilizată în anumite circumstanțe (sondaj Washington Post). 40% dintre republicani, 41% dintre independenți și 23% dintre democrați spun că violența este uneori justificată.
Un nou sondaj CBS/YouGov arată că 68% dintre respondenți văd atacurile din 6 ianuarie 2021 ca „o expresie a potențialului în creștere de violență motivată politic, nu un incident izolat”.
Ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021? Dintre democrați, 85% califică atacul drept o „insurecție” în care oamenii au „încercat să răstoarne guvernul”.
Dintre republicani, doar 21% văd atacul drept insurecție, și numai 18% cred că era îndreptat împotriva guvernului.
56% din republicani cred că atacul a avut loc în numele „libertății” și a fost un act de „patriotism” (47 la sută).
Cine este responsabil? 59% dintre alegători au spus că Donald Trump este „oarecum” sau „foarte” responsabil. Tot 59% pun vina pe media și 66% pe rețelele sociale.
Cine a luat Congresul cu asalt? 62% i-au identificat corect pe atacatori drept susținători ai președintelui DonaldTrump, în timp ce 14% i-au identificat drept oponenți ai lui Trump. Aproape 24%, au spus că nu știu.
Cine a câștigat alegerile din 2020? Potrivit unui nou sondaj ABC/Ipsos, 65% dintre americani cred că victoria președintelui Joe Biden a fost legitimă. Dintre republicani, 71% cred încă în afirmațiile false ale fostului președinte Donald Trump că el este câștigătorul de drept.
Senatorul democrat Mazie Hirono i-a întrebat pe oficialii de la Ministerul de Justiție dacă acuzele de terorism sunt formulate împotriva celor care au comis violențe la 6 ianuarie 2021. Olsen a spus că anchetele sunt în desfășurare și că acuzațiile vor depinde de gravitatea cazurilor individuale.
Directorul FBI, Christopher Wray spusese în martie anul trecut că consideră revolta de la Congres din 2021 ca un act de terorism intern, dar pînă acum nici un inculpat nu a fost încadrat în acea categorie.