„Impunitatea” oficialilor acuzați de corupție și a celor acuzați de încălcările drepturilor omului „ a rămas o problemă majoră” în R. Moldova în 2021, se arată în raportul anual al Departamentului de Stat al SUA despre situația drepturilor omului în lume, dat publicității pe 12 aprilie. „Corupția în sistemul judiciar și în alte structuri ale statului”, se spune în raport, este un fenomen în continuare „larg răspândit”.
Raportul menționează și faptul că din regiunea separatistă transnistreană au parvenit informații credibile privind o lungă listă de încălcări ale drepturilor omului, care însă cu greu pot fi documentate.
### Vezi și... ### Judecătorul Ion Chirtoacă: reforma justiției nu trebuie să aibă culoare politicăRaportul american se bazează în cea mai mare parte pe cazuri înregistrate pe malul drept. Se menționează din nou cazuri de tortură și maltratare a deținuților, cât și condițiile degradante din închisori. Este remarcat faptul că arestul preventiv rămâne o problemă, fiind folosit des și arbitrar, potrivit informațiilor furnizate de Centrul pentru Resurse Juridice.
Raportul menționează eforturile actualului parlament și guvern de a reforma justiția. Remarcă însă faptul că în 2020-21, „justiția selectivă influențată de politic sau corupția au continuat să fie o problemă, iar avocații s-au plâns de încălcarea drepturilor inculpaților la un proces public echitabil”. Este menționat un raport Freedom House care a constatat că în 2020-21, „în 12 din 43 de cauze penale și civile, inculpații aveau o afiliere politică”.
Raportul Departamentului de stat vorbește pe larg despre problema nerezolvată, la mai bine de 30 de ani de la căderea comunismului, a restituirii bunurilor aparținând cultelor, începând cu cele peste 800 de biserici, mănăstiri și lăcașuri de cult aflate în litigiu între Mitropolia Moldovei, subordonată Rusiei, și cea a Basarabiei, subordonată Bisericii Ortodoxe Române.
Deși libertatea de expresie este garantată, se mai arată în raportul Departamentului de Stat american, „au existat cazuri” de intimidare a jurnaliștilor. Problema cea mai serioasă este însă „concentrarea proprietății principalelor instituții de presă în mâinile câtorva personalități politice și oligarhi”, fapt care „a limitat și mai mult independența presei și a altor mass-media”.
### Vezi și... ### Organizațiile nonguvernamentale cer îmbunătățirea legislației anti-discriminare„Discriminarea” pe bază etnică sau religioasă ca și „infracțiunile bazate pe ură au fost raportate pe tot parcursul anului, în special împotriva romilor și a comunității evreiești” se mai arată în raportul Departamentului de Stat.
Continuă totodată să fie tolerată discriminarea comunității LGBTQ+, atât de poliție, cât și de autoritățile civile și chiar încurajată de partidule politice. Departamentul de Stat menționează pe larg declarațiile anti-gay ale Partidului Socialiștilor în perioada cât a fost la guvernare.