Deputat împușcat mortal în parlamentul de facto al regiunii separatiste Abhazia din Georgia

Vahtang Golandzia (stânga) și Kan Kvarcia (fotografii de arhivă combinate)

Un deputat a fost ucis și un altul rănit într-un incident armat în parlamentul de facto al regiunii separatiste Abhazia din Georgia, susținută de Rusia.

Potrivit presei locale, Adgur Harazia și Kan Kvarcia, deputați din cadrul administrației autoproclamate, s-au întâlnit la 19 decembrie în legătură cu o propunere de interzicere a mineritului de criptomonede - o temă sensibilă în societate, pe fondul crizei de electricitate din Abhazia -, însă un conflict a izbucnit între aceștia în timpul discuțiilor.

Harazia - fost primar al capitalei regiunii, Suhumi, cunoscut pentru incidente violente - ar fi scos o armă de foc și a început să tragă.

Vahtang Golandzia, un alt deputat care a încercat să intervină, a fost împușcat mortal. Kvarcia a fost rănit la braț și dus la spital.

Ministerul de facto al sănătății din Abhazia a confirmat incidentul, în timp ce ministrul de interne în exercițiu, Robert Kiut, a declarat că „Harazia a reușit să fugă de la locul faptei, iar poliția îl caută. Un grup special de investigații a fost trimis pentru a-l reține”.

Incidentul s-a produs după ce parlamentul de facto al Abhaziei a respins, la 3 decembrie, un acord controversat de investiții cu Rusia.

Focurile de armă scot în evidență, de asemenea, instabilitatea regiunii, în contextul alegerilor prezidențiale prevăzute pentru februarie 2025.

Acordul, semnat la Moscova la 30 octombrie, a fost criticat dur de reprezentanții opoziției și grupurile societății civile, care consideră că acesta ar acorda avantaje economice nejustificate investitorilor ruși, subminând totodată suveranitatea Abhaziei.

Reacțiile politice la acest acord au provocat, de asemenea, proteste în masă, forțând liderul de facto, Aslan Bjania, să demisioneze la 19 noiembrie.

El a fost înlocuit de liderul interimar Badra Gunba, însă regiunea continuă să se confrunte cu instabilitatea politică. Împușcăturile din 19 decembrie au evidențiat și mai mult divizarea profundă din cadrul conducerii Abhaziei și incertitudinea din mediul său politic.

Kvarcia, legiuitorul rănit, s-a opus în mod activ acordului de investiții rusesc, acum abandonat.

În sesiunea parlamentară din 3 decembrie, acesta a declarat că acordul „înrobește Abhazia”.

El a acuzat puterea executivă că a încercat să promoveze acordul în ciuda protestelor publice.

Opoziția sa față de demersul actualei administrații de la Suhumi a făcut din el una din figurile-cheie ale mișcării de opoziție care a reușit să mobilizeze dezacordul public față de politicile guvernului de facto.

La rândul său, deputatul Harazia are un trecut controversat și nu este la primul incident cu arme în care a fost implicat.

În 2020, Harazia a fost reținut pentru presupuse vătămări corporale grave și posesie ilegală de arme de foc, după ce ar fi rănit un funcționar administrativ.

Implicarea sa în incidentul armat din 19 decembrie a ridicat încă o dată semne de întrebare cu privire la responsabilitatea liderilor separatiști din Abhazia și a mecanismelor generale de securitate.

Incidentul a sporit presiunea asupra liderului interimar Badra Gunba, care a organizat o reuniune de urgență. Gunba s-a aflat deja sub presiunea grupurilor de opoziție care i-au cerut socoteală pentru gestionarea proastă a acordului de investiții rusești.

Protestele care au dus la demisia lui Bjania au evidențiat nemulțumirea profundă față de guvernarea Abhaziei și dependența fragilă de Rusia.

Criza politică din Abhazia reflectă frământările din regiune pentru găsirea unui echilibru între nevoia de sprijin economic și militar din partea Moscovei și neliniștea din ce în ce mai mare a populației cu privire la dependența excesivă față de Moscova.

Deși Rusia a recunoscut independența Abhaziei după războiul ruso-georgian din 2008, cea mai mare parte a comunității internaționale consideră încă regiunea ca făcând parte din Georgia.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te