Măsura preventivă a fost aplicată la 12 august, la cererea Procuraturii Anticorupție, care spune că interdicția ar putea asigura prezența deputatei la ședințele de judecată.
Procuratura a făcut trimitere la un mesaj al Marinei Tauber, publicat pe rețele la 8 august, în care deputata spunea că ar primi tot mai des amenințări „brutale” prin care i se cere să plece din Moldova.
Deputata de opoziție a spus ulterior că a sesizat Poliția și că nu intenționează să părăsească țara, ceea ce, susține ea, ar fi un cadou pentru actuala guvernare.
Totuși, Judecătoria Chișinău a considerat demersul procurorilor întemeiat, inclusiv pentru motivul că inculpata a manifestat intenția de a pleca din Moldova, procurând un bilet de avion pentru data de 12 august.
Tauber a declarat că va contesta la Curtea de Apel măsura preventivă aplicată de Judecătoria Chișinău.
- Te-ar putea interesa și: Marina Tauber, judecată de un an. Mărturii despre genți cu milioane pentru proteste și servicii de catering pentru susținători
Deputata Marina Tauber este cercetată penal de mai bine de un an de zile pentru acuzații de finanțare ilegală a Partidului Șor, formațiune care, între timp, a fost scoasă în afara legii. Totodată, ea este acuzată de organizarea și finanțarea ilegală a protestelor antiguvernamentale din 2022. Tauber, care a fost vicepreședintă a Partidului Șor, nu își recunoaște vinovăția și spune că dosarul este fabricat.
Marina Tauber se află pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană anul trecut pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. La începutul lunii august, guvernul moldovean a decis să blocheze conturile și resursele economice ale celor 11 persoane sancționate de UE, printre care și deputata afiliată grupului Șor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te