Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că guvernul nu este capabil să asigure drepturile fundamentale pentru cetățenii săi în regiunea transnistreană, referindu-se la cazul tânărului Alexandru Rjavitin, care, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015, a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale.
Deputații PAS au declarat că au avut o întrevedere cu reprezentanții asociației Promo-LEX, în cadrul căreia au discutat despre acest caz. „În decembrie 2019, Alexandru Rjavitin s-a întors în regiunea transnistreană, satul Pervomaisc, să-și viziteze familia, iar la data de 18 decembrie, în jurul orei 20.00, acesta a dispărut din propria locuință. „Se presupune că a fost răpit de către structurile de forță ale administrației de la Tiraspol și acum este deținut în izolatorul de detenție provizorie al miliției din Tiraspol”, a declarat deputata Doina Gherman într-o conferință de presă.
Potrivit parlamentarilor, în tot acest timp, reprezentanții guvernului nu au ieșit cu nicio reacție oficială. Deputații mai spun că lipsa de transparență pe marginea acestui caz este extrem de îngrijorătoare și i-au solicitat vicepremierului pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, să intervină de urgență și să întreprindă acțiunile necesare pentru a stabili locul unde se află Alexandru Rjavitin.
Vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, susține că s-a autosesizat cu referire la presupusa sechestrare a lui Alexandru Rjavitin încă la sfârșitul lunii decembrie, atunci când cazul a devenit cunoscut și că subiectul urmează să fie discutat și în cadrul întrevederii planificate cu reprezentantul politic al Tiraspolului în reglementarea transnistreană, Vitali Ignatiev.
Totodată, deputații PAS solicită o întrevedere cu reprezentanții misiunii OSCE în Moldova și așteaptă poziția lor oficială.
Potrivit site-ului Deschide.md, așa-numitul ministru de interne de la Tiraspol, Ruslan Mova, a confirmat că tânărul Alexandru Rjavitin a fost reținut de forțele de ordine transnistrene.
Deputatul Oazu Nantoi a menționat că în stânga Nistrului există „un regim care aplică torturi, șantaj, intimidări pentru a strangula orice urmă de opoziție”. „Dacă vă uitați la toate deciziile CEDO în cazurile legate de violarea fundamentală a drepturilor cetățenilor în stânga Nistrului, puteți observa că este condamnată nu doar Rusia, dar și Republica Moldova”, a notat parlamentarul. În opinia sa, citat de agenția IPN, „statul Republica Moldova s-a auto-înlăturat de la această problemă fundamentală și prioritară: de respectare a drepturilor omului”