Deputații ruși au aprobat în primă lectură înăsprirea legii privind „propaganda homosexuală”

Manifestație LBGT la Sankt Petersburg, septembrie 2022

Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat prima lectură a unei serii de amendamente la controversata lege privind „propaganda homosexuală”, o extindere a legislației despre care activiștii pentru drepturile omului spun că a pus în pericol persoanele LGBT și a dus la creșterea discriminării și a violenței.

Proiectul de lege, susținut de aproximativ 400 de legislatori, a fost aprobat în unanimitate în prima din cele trei lecturi la 27 octombrie.

Amendamentele la legea din 2013, dacă vor fi aprobate conform așteptărilor, interzic în totalitate „propaganda relațiilor sexuale netradiționale” și autorizează blocarea resurselor de internet care abordează subiecte LGBT și interzicerea filmelor pe care guvernul le interpretează ca conținând o astfel de propagandă.

### Vezi și... ### Principala organizație LGBT+ din Rusia, catalogată „agent străin”

Conform proiectului de lege, informațiile despre „stilurile de viață netradiționale” sau „respingerea valorilor familiei” ar fi asimilate, din punct de vedere juridic, cu pornografia, promovarea violenței sau încurajarea dușmăniei rasiale, etnice sau religioase.

Autoritățile ruse au declarat că legea privind „propaganda homosexuală” și amendamentele sunt necesare pentru a ajuta la apărarea moralității în fața a ceea ce ele susțin că sunt valorile liberale promovate de Occident. Activiștii pentru drepturile omului spun că legislația este folosită pentru a intimida comunitatea LGBT din Rusia.

Homosexualitatea a fost o infracțiune penală în Rusia până în 1993 și a fost considerată o boală psihică până în 1999. În 2020, Rusia a adoptat o nouă constituție care a inclus o formulare care definește căsătoria doar ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie.