Deputații ungari au aprobat o propunere pentru desființarea Parlamentului European

Prim-ministrul ungar Viktor Orban

Parlamentul Ungariei a aprobat o propunere de desființare a Parlamentului European ca organism ales și de înlocuire a acestuia cu un sistem în care legislativele naționale ale celor 27 de membri ai blocului comunitar își numesc reprezentanții.

Partidul naționalist de dreapta Fidesz al premierului Viktor Orban a propus această măsură, iar 130 dintre legislatorii săi din camera cu 234 de locuri au susținut-o pe 19 iulie. Cincizeci de deputați din legislativ s-au opus propunerii, care solicită, de asemenea, eliminarea obiectivului unei „uniuni tot mai strânse”, înscris în tratatele UE. Se așteaptă ca Orban să prezinte propunerea liderilor UE în lunile următoare.

### Vezi și... ### Ungaria a fost dată în judecată pentru legea anti-LGBTQ+

Orban, care a dominat politica maghiară vreme de peste un deceniu, a sfidat Bruxelles-ul pe o serie de subiecte, de la presupusele regrese în materie de democrație și drepturi ale omului, la respingerea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru invazia în Ucraina, la extinderea UE și la alte probleme interne ale blocului comunitar.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunțat că sesizează Curtea Europeană de Justiție (CEJ) în legătură cu presupusa discriminare a persoanelor LGBT, cu restricțiile privind libertatea presei și cu măsura ca prețul benzinei să fie mai mare pentru vehiculele înmatriculate în străinătate. Blocul comunitar a condiționat deja aprobarea fondurilor UE de redresare a Ungariei de modificări legislative care să consolideze măsurile anticorupție.

### Vezi și... ### Convulsiile UE pentru a găsi un acord în chestiunea sancțiunilor impuse Rusiei