UE dezbate intens lista statelor din afara Uniunii cu care își deschide granițele

Indicator pentru controlul frontierelor în spațiul Schengen

Uniunea Europeană și-a deschis progresiv granițele dintre statele membre, pe măsură ce creșterea numărului de cazuri de coronavirus părea să se aplatizeze, cel puțin pe moment.

Acum, blocul comunitar pregătește cea de-a doua etapă de relaxare, mai dificilă, care privește redeschiderea frontierelor cu țări din afara Uniunii.

Comisia Europeană a recomandat, în cursul acestei luni, redeschiderea graduală a granițelor, de la 1 iulie, propunând ca locuitorilor din țările care nu fac parte din UE, cum ar fi Balcanii de Vest, să le fie acceptate și călătoriile neesențiale.

Țările UE se străduiesc însă să ajungă la o listă solidă și coerentă a țărilor ai căror cetățeni ar putea călători în spațiul european fără restricții.

De ce vrea UE s-și deschidă granițele externe?

Simplu, pentru a debloca turismul.


Estimările UE arată că zece la sută dintre afacerile Uniunii depind de turism. Cele peste 2,4 milioane de companii de pe teritoriul UE care activează în acest domeniu au 13.6 milioane de angajați, dintre care în mare măsură se află în trei dintre țările europene - Italia, Spania și Franța. Cu alte cuvinte, este vorba despre celor care lucrează în hoteluri, agenții de turism, baruri și restaurante și, poate cei mai mulți dintre ei, în companiile de transport și aeroporturi, iar, din această perspectivă, sezonul vacanțelor este important.

Unde s-a ajuns cu dezbaterea între țările UE?

În toate țările membre, chiar dacă progresele sunt mai degrabă moderate. După o serie de cinci întâlniri, s-a ajuns la o listă preliminară de state din afara UE, pentru care ar trebui să se deschidă granițele de la 1 iulie. Lista include 47 de țări din întreaga lume, inclusiv șapte state europene care nu sunt membre ale UE, Georgia, Bosnia, Muntenegru, Serbia, la care se adaugă și micuțele state precum Andorra, Monaco și Vatican.

După ce a mai avut loc o întâlnire la nivel de ambasadori UE în ultimele zile, lista s-a restrâns la 29 de state. Georgia a fost exclusă, din motive care, potrivit unor surse ale Europei Libere, țin de invocarea capacității sistemului sanitar local de a gestiona o criză, deși până acum spitalele georgiene s-au descurcat bine în timpul pandemiei.

Întâlnirea a fost un haos, după cum relatează sursele citate, iat ambasadorii urmează să negocieze asupra unei liste care să numere în jur de 20 de țări ai căror cetășeni vor fi admiși pe teritoriul UE începând cu luna iulie.

Care sunt, așadar, criteriile pentru includerea unei țări pe listă?


Nu sunt încă bătute în cuie, însă lista la care Europa Liberă a avut acces indică existența unor parametri. Cel mai relevant este cel al situației epidemiologice, care trebuie să fie mai bună decât media celei din ultimele duă săptămâni a țărilor din Uniunea Europeană.

Aceasta se stabilește pe baza ratei de infectare, adică numărul de noi cazuri din ultimele 14 zile (socotind de la 15 iunie), raportat la 100.000 de locuitori.Media europeană este, în acest moment, 16. Mai sunt însă și alte criterii. De pildă, o țară trebuie să aibă un trend stabil descrescător al noilor îmbolnăviri, raportările oficiale trebuie să fie credibile și disponibile, iar pe timpul călătoriei trebuie să existe măsuri de control al răspândirii coronavirusului.

De asemenea, Bruxelles-ul urmărește și un așa-numit criteriu al reciprocității din perspectiva asigurării condițiilor de călătorie în siguranță a cetățenilor UE care ar urma să ajungă în aceste state care nu fac parte din Uniune. Între acestea se află informațiile asigurate de o țară privind testarea, supravegherea, ancheta epidemiologică, măsurile de combatere și tratamentul aplicat, precum și sistemul de raportare. Din această perpectivă, rămâne loc de interpretări.

Deopotrivă, mai este vorba și despre politică. Unele țări susțin includerea sau excluderea anumitor țări pe listă. Spania pledează pentru Maroc, Franța vrea țările magrebiene incluse, de asemenea. Statele Unite nu vor fi încântate să afle că nu se află pe listă, pe când China și India au șanse să fie incluse pe listă, după insistențe în rândul unor țări UE.

Alte probleme?

Destule. În primul rând, lista nu va fi obligatorie, ci va avea statutul unei simple recomandări. Unele țări o vor respecta, însă țări precum Danemarca și Portugalia au dat semnale că nu, și au acest drept, pentru că, în cadrul UE, fiecare țară decide în privința propriilor granițe. Problema care intervine este eventualitatea unei lipse de coeranță, poate haos și dezordine la granițe.

Cea mai mare dintre probleme este însă coronavirusul, care nu este stăpânit încă. În multe colțuri ale lumii, inclusiv Europa, sunt raportate creșteri ale numărului de cazuri noi. Fiecare dintre țările UE va decide în final.