Despre simboluri interzise și eventuale parăzi

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești.

Your browser doesn’t support HTML5

Despre simboluri interzise și eventuale parăzi

Opoziția parlamentară și extra-parlamentară și-a chemat susținătorii să participe la marșul dedicat Zilei Victoriei, care se va desfășura în acest an pe fundalul disputei legate de interzicerea de către putere a așa-zisei „panglici a Sf. Gheorghe”, pe care autoritățile o consideră simbol al războiului și al invaziei declanșate de Rusia în Ucraina.

Socialiștii au depus în această săptămână o nouă contestație la Curtea Constituțională împotriva legii moldovene care interzice simbolurile agresiunii Rusiei în Ucraina, în timp ce în Autonomia Găgăuză a fost promulgată o lege locală pentru a permite purtarea panglicii negre-portocalie, lege care a fost însă suspendată la câteva zile de Curtea de Apel de la Comrat.

În cea mai recentă apariție televizată, fostul președinte, Igor Dodon a spus că pe 9 mai va purta așa numita panglică a Sfântului Gheorghe, considerând ,,o mare greșeală interzicerea acesteia”.

### Vezi și... ### Ana Revenco: interdicția simbolurilor războiului se va aplica “fără excepții”

Comentatoarea politică Stela Jantuan remarcă, în contrast cu declarația lui Dodon, anunțul autorităților nerecunoscute de la Tiraspol de a anula parada planificată pentru 9 mai și constată că în contextul tensiunilor din stânga Nistrului, forțele pro-ruse de la Chișinău ar trebui să fie mai prudente în mesajele pe care le transmit societății.

„Partea transnistreană se poartă cu mult mai atent, ca să evite provocările pe teritoriul său, în comparație cu așa numitele forțe pro ruse de pe malul drept, cum este Partidul Socialiștilor. Ei se străduie să stimuleze ațâțarea spiritelor înainte de 9 mai și chiar fac acum declarații, cum a spus Igor Dodon, că speră că această panglică va fi simbol al rezistenței și protestelor împotriva regimului Maiei Sandu. Această situație, ca întotdeauna, vrea să fie folosită de socialiști mai mult politic, decât într-adevăr are o încărcătură emotiv patriotică”, notează Stela Jantuan.

Autoritățile moldovene și-au exprimat în repetate rânduri speranța că cetățenii nu vor încălca noua legislație care interzice purtarea „panglicii Sf. Gheorghe”. Poliția va aplica ferm sancțiunile prevăzute de legiuitor, a declarat ministra afacerilor interne, Ana Revenco, accentuând că polițiștii nu vor răspunde „cu provocări la provocări”, în caz că acestea vor avea loc.

Stela Jantuan este de părere că guvernarea ar fi trebuit să anticipeze reacția opoziției pro-ruse de la Chișinău, care, în opinia ei, țintește dividende electorale împotrivindu-se legii ce interzice simbolurile utilizate de Federația Rusă în actuala sa invazie din Ucraina.

„Aici guvernarea a devenit prizoniera propriilor decizii, pentru că trebuia să ia în calcul și situația regională, adică războiul în Ucraina, și care vor fi repercusiunile acestei situații și cum va fi folosită ea de forțele pro-ruse în Republica Moldova. Eu cred că cetățenii totuși conștientizează care ar putea fi consecințele, că într-adevăr ei pot fi folosiți de politicieni pro-ruși. Și nu cred că multă lume se va etala cu această panglică”, a mai adăugat comentatoare.

### Vezi și... ### Cum se vor desfășura evenimentele dedicate Zilei Victoriei la Chișinău

Pe lângă Autonomia Găgăuză, în apărarea panglicii bicolore la Bălți a fost organizată o demonstrație dirijată de Partidul Socialiștilor, aflat în opoziție. Jurnalistul de la Bălți, Dumitru Pelin, director al site-ului Nordnews.md, notează că nemulțumirea unor cetățeni legată de interzicea panglicii bicolore este alimentată de politicieni iar între timp, înțelegerea lucrurilor se schimbă:

„Consider că bălțenii s-au trezit. După cazul cu vandalizarea blindatei și a Casei comunității ucrainenilor au condamnat acțiunile. Dacă la început de război s-ar fi întâmplat astfel de acțiuni, sunt sigur că în piață ar fi ieșit mulți susținători. Aș spune că încet, încet, bălțenii au învățat lecția, se informează, a apărut și spiritul critic. Nu mai vedem deja de mai bine de o săptămână la oglinzile mașinilor să fie legată panglica Sf. Gheorghe. Cred că legea își spune cuvântul și forțele de ordine trebuie să-și facă treabă.”

Amenzile vor ajunge la 9.000 de lei pentru persoanele fizice care încalcă interdicția de a purta panglica negru-oranj, iar în cazul persoanelor juridice se vor ridica până la 30.000 de lei.