Deturnarea zborului Ryanair la Minsk, un act de „piraterie de stat”

Vilnius: protest după deturnarea avionului Ryanair și arestarea jurnalistului Roman Pratasevici: „Unde este Roman?”, Lituania, 23 mai 2021

Opinia publică mondială acuză regimul belarus de deturnarea unui avion de pasageri Ryanair, de „piraterie” și „terorism internațional” după ce avionul – în drum de la Atena spre Vilnius, Lituania - a fost obligat să facă un detur și să aterizeze la Minsk, sun pretextul unei „amenințări la securitatea aparatului și a pasagerilor”. La bordul avionului nu s-a găsit nimic dar dintre pasageri a fost reținut un tânăr jurnalist belarus, căutat de regimul lui Alexandr Lukașenka.

Your browser doesn’t support HTML5

Belarus a deturnat un avion ca să aresteze un jurnalist de opoziție

Este vorba de Roman Pratasevici administratorul contului Nexta-Live de pe platforma Telegram, care a relatat pe larg despre protestele care au izbucnit în Belarus după alegerile prezidențiale din august anul trecut, alegeri despre care opoziția și Occidentul au spus că au fost fraudate.

NEXTA și redactorii săi

În octombrie 2020, o instanță din Minsk a desemnat canalul NEXTA Live drept extremist și a instruit Ministerul Informației să limiteze accesul la toate informații postate sub numele sau sigla NEXTA precum și distribuirea acestora pe segmentul bielorus de internet .

### Vezi și... ### Domnia fărădelegii: Lukașenka dă legi pentru a-și reduce contestatarii la tăcere

Temându-se de urmărirea penală, Pratasevici și colegul său, Stepan Putsila au fugit din țară și nu se știe unde se aflau. În octombrie, Putsila, împreună cu mai mulți activiști din Belarus, a primit Premiul Saharov 2020 al Parlamentului European.

În noiembrie 2020, autoritățile belaruse au anunțat că Pratasevici, împreună cu Stepan Putsila au fost anchetați cu privire la suspiciuni de organizare de dezordini în masă, de perturbare a ordinii sociale și incitare la ură socială.

Pratasevici, dacă este judecat și condamnat acum, riscă până la 15 ani închisoare.

### Vezi și... ### Belarus: autoritățile blochează Tut.by, cel mai important portal independent de știri

Regimul Lukașenka și amenințarea izolării

Agenția oficială de știri din Belarus a relatat între timp că la ordinul expres al președintelui Lukașenka, un avion de luptă MIG-29 a forțat zborul Ryanair să aterizeze la Minsk sub pretextul existenței unei bombe la bord. Avionul a stat mai multe ore, bagajele pasagerilor au fost căutate, la bordul avionului nu s-a găsit nimic dar Pratasevici a fost reținut iar prietena sa, care-l însoțea, nu s-a mai întors deasemenea în avion.

La Bruxelles, unde este programat un summit al Uniunii Europene, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut înăsprirea sancțiunilor împotriva regimului Lukașenka.

„Comportamentul scandalos și ilegal al regimului din Belarus va avea consecințe. Cei responsabili de deturnarea #Ryanair trebuie sancționați ”, a scris von der Leyen pe 23 mai într-un Tweet.

Un înalt oficial al UE, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat pentru Europa Liberă/Libertatea că incidentul ar putea duce inclusiv la suspendarea zborurilor tuturor companiilor aeriene din UE peste Belarus, interzicerea zborurilor companiei de stat Belavia și suspendarea tranzitului prin Belarus către UE.

Interzicerea companiei Belavia a fost cerută și de fostul ministru de externe polonez, Radek Sikorski. Parlamentarul european a reamintit că cetățeni europeni „au fost amenințati de un MIG-29 iar o persoană, care se bucura de azil în UE, a fost reținută”.

Liderii UE vor solicita, de asemenea, o anchetă a Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI), care a descris anterior incidentul ca o posibilă încălcare a regulilor internaționale de călătorie aeriană.

Ambasadorul american în Belarus, Julie Fisher, a condamnat incidentul Ryanair ca un exemplu al „disprețului” lui Lukașenka față de comunitatea internațională.

„Falsificarea unei amenințări cu bomba și trimiterea MiG-29-urilor pentru a forța @RyanAir să aterizeze la Minsk pentru a aresta un jurnalist @Nexta sub acuzații motivate politic este periculos și inacceptabil”, a scris ea pe Twitter.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite susțin o anchetă internațională și își coordonează îndeaproape un răspuns cu UE, Lituania și Grecia.

"Statele Unite condamnă cu tărie devierea forțată a unui zbor între două state membre ale UE și îndepărtarea și arestarea ulterioară a jurnalistului Roman Pratasevici la Minsk. Cerem eliberarea imediată a acestuia", a spus el într-un comunicat.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg s-a alăturat liderilor mai multor țări ale UE anchetarea deturnării avionului Ryanair la Minsk, o diversiune „gravă și periculoasă”. Jens Stoltenberg, a declarat că alianța monitorizează îndeaproape „aterizarea forțată” a zborului în Belarus. De asemenea, a solicitat țărilor UE să recomande împreună ca avioanele să evite spațiul aerian din Belarus.