Dezastru după dezastru: Afganistanul, devastat de cutremure

Un băiat afgan plânge lângă mormântul fratelui său mai mic, pe 9 octombrie, în timp ce salvatorii caută supraviețuitori sub dărâmăturile caselor distruse. Fratele băiatului a murit cu două zile mai devreme în urma unui cutremur care a lovit districtul Zindah Jan din provincia Herat din vestul Afganistanului. 

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 a lovit aceeași zonă la 11 octombrie, distrugând 700 de case din satul Chahak, care nu fusese afectat de cutremurele din zilele precedente.
 

Bărbați afgani transportă trupul neînsuflețit al unei femei pe 9 octombrie în districtul Zindah Jan.

Epicentrul cutremurului din 7 octombrie - care a avut și el o magnitudine de 6,3 - s-a aflat la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de capitala provinciei, orașul Herat. Surse de la spitalul local din Herat au declarat pentru RFE/RL că cel puțin o persoană a fost ucisă și alte 65 au fost rănite de noul cutremur.

Echipele de salvare au lucrat noaptea și ziua printre ruinele caselor, în timp ce au loc înmormântări în masă.

Oficialii talibani au declarat că peste două mii de persoane au murit în provincia Herat în urma cutremurelor anterioare. Ulterior, aceștia au declarat că seismele au ucis și rănit mii de oameni, fără a oferi însă o statistică clară a victimelor.

Un bărbat afgan plânge lângă casa sa distrusă.

Purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, a declarat că Zindah Jan a fost cea mai grav afectată zonă, cu peste 1300 de morți și aproape 500 de persoane dispărute.

Bărbați afgani cară un cort pentru supraviețuitorii cutremurului.

Farhan Haq a declarat că imaginile din satelit ale ONU au indicat, de asemenea, niveluri extreme de distrugere în districtul Injil.

„Colegii noștri din domeniul umanitar avertizează că copiii sunt deosebit de vulnerabili și că au suferit tulburări psihologice grave în urma cutremurului”, a spus el.

Atefeh, care are 6 ani și și-a pierdut tatăl și fratele în recentul cutremur, locuiește acum într-un cort în tabăra Semilunii Roșii de lângă Zindah Jan, 10 octombrie.

 

Talibani într-un cimitir pentru victimele recentului cutremur. 

Pakistanul vecin a oferit asistență, dar oficialii de la Islamabad au declarat că livrarea ajutorului umanitar a fost suspendată din 9 octombrie, deoarece trebuie „aprobat” de talibani.

Un băiat plângând lângă trupul neînsuflețit al surorii sale, ucisă de cutremur.

 

O fotografie de familie pe zidul unei case distruse în urma cutremurului din Chahak, la 11 octombrie.

Organizația Mondială a Sănătății a estimat numărul total al persoanelor afectate la peste 11 mii..

O saltea și o pernă a recuperat această femeie afgană din casa distrusă de cutremure.

Vedere aeriană a caselor distruse după cutremurul din 11 octombrie din satul Chahak.

Un alt cutremur puternic a lovit provincia Herat din vestul Afganistanului pe 11 octombrie, sporind și mai mult suferința supraviețuitorilor care se confruntau deja cu consecințele cutremurului anterior, care a provocat moartea a peste două mii de persoane și a transformat sate întregi în ruine.