Dezastru natural | Urmele lăsate de războiul din Ucraina nu se vor vindeca ușor

Atacurile Rusiei asupra depozitelor de combustibil și uzinelor chimice, cum ar fi atacul asupra uzinei chimice Azot din 18 iunie din Severodonețk, au dus la degajarea toxinelor în aer și în pânza de apă freatică, punând în pericol biodiversitatea, stabilitatea climatică și sănătatea populației Ucrainei. 

O zonă inundată din apropierea satului Demidiv, la 40 de kilometri nord de Kiev, pe 27 octombrie. Ucraina a inundat intenționat zona pentru a încetini invazia Rusiei și pentru a proteja capitala la începutul războiului.

După inundațiile din Demidiv, localnicii spun că la robineta început să curgă apă tulbure, cu un gust ciudat, lichid care lasă o urmă uleioasă pe oale și tigăi după gătit. Satul a fost sub controlul Moscovei până în aprilie, când trupele rusești s-au retras după ce au eșuat în încercarea de a cuceri Kievul. World Wildlife Fund afirmă că peste șase milioane de persoane din Ucraina au acces limitat sau nu au acces la apă curată.
 

Olha Lehan, în vârstă de 71 de ani, locuiește în Demidiv. Viitorul ei este incert. Casa ei este cuprinsă de mucegai, nu are acces la apă potabilă și grădina ei este distrusă.
 

Produsele alimentare pe care Olha se baza cândva, cum ar fi acești cartofi, putrezesc acum în subsolul ei inundat.

Autoritățile ucrainene au adus apă proaspătă în Demidiv, dar transporturile au încetat în octombrie, când camionul-cisternă s-a defectat, obligând locuitorii să folosească apa murdară în gospodărie.

„Nu avem de ales. Nu avem bani să cumpărăm apă la sticlă", le-a spus Irina Stetcenko reporterilor de la Associated Press. Familia ei are diaree, iar ea este îngrijorată de sănătatea celor doi adolescenți ai săi.

„Sunt atât de supărată! Este apă peste tot în jur și sub casa mea”, ne-a spus Tetiana Samoilenko, locuitoare din Demidiv. „Nu cred că se vor schimba multe în viitor".

 

După un atac cu rachete rusești asupra unui depozit de combustibil din Kalinivka, la 25 martie, o organizație caritabilă britanică a descoperit semne de contaminare la un iaz din apropiere. Este posibil ca aceasta să fi fost produsă de petrolul care s-a infiltrat în apă, ucigând mulți pești.

Muncitorii de la depozitul de combustibil din Kalinivka încă mai curăță deșeurile și resturile rezervoarelor, la câteva luni după atac.

Un alt muncitor la depozitul de combustibil din Kalinivka.

„Poluarea produsă de război nu va dispărea. Va trebui să fie rezolvată de urmașii noștri, să planteze păduri sau să curețe râurile poluate", spune Dmitro Averin, expert de mediu de la Zoi Environment Network, o organizație non-profit cu sediul în Elveția.

„Pe lângă victimele din lupte, războiul este un iad pentru sănătatea oamenilor, atât din punct de vedere fizic, cât și mintal”, spune Rick Steiner, cercetător american specializat în protecția mediului. Impactul asupra sănătății ca urmare a apei contaminate și a expunerii la toxinele produse de conflict „poate dura ani de zile până să se manifeste”, a spus el.
 

Sectorul agricol al Ucrainei, parte esențială a economiei țării, a fost, de asemenea, afectat. Incendiile au distrus culturile, au ucis animale, au ars mii de hectare de păduri și i-au împiedicat pe fermieri să culeagă recolta de pe câmp, spune Serhi Zibțev, profesor de silvicultură la Universitatea Națională de Științe ale Vieții și Mediului din Ucraina.

„Incendiile sunt extrem de extinse”, a spus el, adăugând că fermierii „au pierdut tot ceea ce recoltau pentru iarnă”.