De asemenea, consiliul municipal din Dnipro a anunțat că 72 de persoane au fost rănite în urma atacării orașului, pe 14 ianuarie, unul dintre multele orașe ucrainene vizate de rachetele rusești, acesta fiind, însă, de departe, cel mai mortal atac.
Your browser doesn’t support HTML5
Consiliul a adăugat că 39 de persoane, inclusiv șase copii, au fost salvate și 43 de persoane sunt date dispărute în urma sângerosului atac.
„Operațiunile de căutare și salvare în Dnipro continuă de aproape 40 de ore", a anunțat Valentin Rezicenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, la 16 ianuarie. „Salvatorii au scos în cursul nopții alte câteva cadavre de sub dărâmăturile clădirii înalte distruse de o rachetă rusească. Atacul inamicului a provocat moartea a 35 de rezidenți ai clădirii. Printre aceștia se află și doi copii", a adăugat Reznicenko.
„Atât operațiunile de căutare și salvare, cât și cele de demolare a porțiunilor de construcție periculoase continuă, 24 de ore din 24", a spus și președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a adăugat „Ne luptăm să salvăm fiecare viață”. În obișnuitul său discurs video, președintele Ucrainei s-a adresat direct poporului rus : „Tăcerea voastră lașă, încercarea voastră de a aștepta să vedeți ce se va mai întâmpla, va sfârși doar când, într-o zi, aceiași teroriști vor veni după voi”, a spus el, vorbind în limba rusă.
Trei zile de doliu
Anterior, consiliul municipal declarase trei zile de doliu pentru ceea ce a descris ca fiind cel mai grav „atac terorist asupra Dnipro” de când Rusia a lansat invazia în Ucraina, în februarie, anul trecut.
Salvatorii au folosit o macara pentru a încerca să evacueze persoanele blocate în etajele superioare ale clădirii de apartamente, dintre care unele își semnalizau prezența cu lanternele de pe telefoanele lor mobile, relatează Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului prezidențial ucrainean, pe Telegram, la 14 ianuarie. El a adăugat că este posibil să existe persoane sub dărâmături.
Armata ucraineană a declarat că este de părere că blocul de nouă etaje a fost lovit de o rachetă cu rază lungă de acțiune Kh-22. În urma loviturii, întreaga fațadă a clădirii, în care locuiau peste 1.100 de persoane, s-a prăbușit.
Rusia a efectuat, pe 14 ianuarie, trei raiduri aeriene, 57 de atacuri cu rachete balistice și 69 de atacuri cu sisteme de rachete de mare capacitate de distrugere, a transmis Statul Major General ucrainean pe 15 ianuarie.
Dnipro a fost doar unul dintre mai multe orașe ucrainene vizate de rachete rusești pe 14 ianuarie, în primul baraj major din ultimele zile. Au mai fost atacate instalații de infrastructură în regiunile vestice Lvov și Ivano-Frankivsk, în regiunea Odesa de la Marea Neagră și în nord-estul Harkovului.
Kiev, capitala, a fost, de asemenea, vizată. Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat, Rusia a atacat Kievul cu rachete balistice care zburau dinspre nord.
„Rachetele balistice nu sunt ușor de detectat și de doborât pentru noi”, a declarat el pentru presa locală. Avertizarea privind amenințarea cu rachete a fost tardivă din cauza lipsei datelor radar și a informațiilor din alte surse. O țintă de infrastructură a fost lovită în atacul cu rachete de dimineață, potrivit lui Timoșenko.
„Totul se desfășoară conform planului”
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că au fost raportate explozii în cartierul rezidențial din estul orașului, Dniprovski, și că părți ale unei rachete s-au prăbușit într-o zonă nelocuită din cartierul Holosiivski. Kliciko a precizat că nu au fost înregistrate victime și că un incendiu la o clădire nerezidențială din districtul Holosiivski a fost stins.
Comandantul-șef al forțelor armate, generalul Valeri Zalujni, susține că Rusia a lansat în total 33 de rachete de croazieră pe 14 ianuarie și că 21 au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană ucrainene.
Continuă incertitudinile cu privire la cine controla orașul strategic Soledar, bombardat, în mare parte, până la ruine de forțele rusești.
În comentariile făcute pe 15 ianuarie, președintele rus Vladimir Putin invoca victoria armatei sale în Soledar, spunând: „Există o dinamică pozitivă în lupte. Totul se desfășoară conform planurilor".
Armata ucraineană a negat afirmațiile Rusiei că ar fi capturat Soledar, dar recunoaște că în oraș și în jurul acestuia se desfășoară lupte grele.
Ultimele atacuri cu rachete rusești avea loc în timp ce premierul Rishi Sunak a anunțat că Marea Britanie va furniza tancuri și sisteme de artilerie Ucrainei. Sunak a făcut promisiunea de a furniza tancuri Challenger 2 și alte sisteme de artilerie după ce a vorbit cu Zelenski pe 14 ianuarie, a precizat biroul liderului britanic de pe Downing Street într-un comunicat.
Zelenski i-a mulțumit pe Twitter lui Sunak „pentru deciziile care nu numai că ne vor întări pe câmpul de luptă, dar vor trimite, de asemenea, semnalul corect către alți parteneri".
Rusia a minimalizat anunțul lui Sunak, iar ambasada Rusiei la Londra a anunțat pe Twitter că va „intensifica operațiunile de luptă”.
Oficiali din cadrul Ministerului britanic al Apărării au declarat că anunțul oficial privind trimiterea a până la 12 tancuri de luptă principale în Ucraina va fi făcut la reuniunea țărilor donatoare ucrainene, care va avea loc în Germania pe 20 ianuarie.
Presa citează surse guvernamentale britanice care au anunțat că patru tancuri Challenger 2 vor fi trimise imediat, iar alte opt vor urma în scurt timp. Ucraina a primit sute de versiuni modernizate ale tancului T-72 din epoca sovietică de la aliați europeni și din NATO, precum Republica Cehă și Polonia, de la invazia neprovocată a Rusiei de acum 11 luni.
Dar Kievul nu a primit nimic comparabil cu tancurile britanice Challenger 2 sau germane Leopard 2, o altă armă pe care Ucraina a solicitat-o și noile ajutoare ar putea însemna o schimbare a raportului de forțe în favoarea Kievului.