Moldova oscilantă între două plăci tectonice

O dezbatere pe teme geopolitice organizată de Agenția IPN.

De ce trebuie R. Moldova să aleagă între Est și Vest, se întreba recent ambasadorul Statelor Unite, Jamest Petit? Această „schismă” geopolitică, deşi pare tot mai pregnantă, este puternic exagerată. Este una din principalele concluzii ale unei dezbateri despre geopolitică organizată de Agenţia de presă IPN.

Republica Moldova nu ar trebui să aleagă între Est şi Vest, ci mai curând să construiască relaţii bune atât cu Occidentul, cât şi cu Răsăritul. Este una din constatările care pare să fie sprijinită de majoritatea celor care au participat la dezbatere şi e vorba de experţi şi reprezentanţi a două partide parlamentare de opoziţie, PSRM şi PLDM.

Your browser doesn’t support HTML5

Trebuie R. Moldova să aleagă între Est și Vest? O dezbatere.

Politicienii au exploatat mereu simpatiile şi antipatiile geopolitice ale cetăţenilor pentru a-şi atinge propriile scopuri. Iată de ce, explică analistul politici Igor Boţan, Moldova continuă să oscileze între două plăci tectonice, cea euroasiatică şi cea europeană, iar calea de mijloc a fost ratată, după părerea sa:

„Punctul de compromis a fost găsit 15 ani în urmă, acest punct de echilibru a fost reeditat acum opt ani de zile când ţara noastră trebuia să se găsească între aceste două plăci tectonice cu acorduri de liber schimb, cel cu UE, semnat în 2014 şi beneficiind de acordul de liber schimb în spaţiul CSI, semnat în 2011. Acesta era punctul de echilibru. Din păcate, clasa noastră politică a subminat în mod dramatic un parcurs care să ia în considerație şi interesele pe care le avem în est şi cele în UE.”

Confruntările geopolitice par să se fi radicalizat în ultima vreme, a remarcat directorul Agenţiei de presă IPN, comentatorul Valeriu Vasilică. La jumătate de an de mandat al președintelui Igor Dodon, politica externă a Moldovei evoluează bidirecțional. şeful statului încearcă să-şi impună agenda pro-rusă şi insistă pe apropierea Moldovei de spaţiul euroasiatic în contrasens cu integrarea europeană promovată de Guvern.

Analistul Igor Boţan nu crede însă în veridicitatea bătăliilor, inclusiv geopolitice între cele două forţe politice dominante, PD şi PSRM:

„Ambele aceste partide sunt de stânga. Liderul PD a devenit vicepreşedinte al Internaţionalei socialiste. Deci, din punct de vedere ideologic, el este un şef ideologic al socialiştilor domnului Dodon. Ambele partide au acorduri de cooperare cu „Edinaia Rossia”. Asta vorbeşte despre multe, despre afinităţi. Mergem mai departe. Domnul Dodon spune să avem relaţii bune şi cu Estul, şi cu Vestul, şi e foarte bine. Domnul Plahotniuc spunea că Moldova trebuie să fie o punte între vest şi est. Din punct de vedere geopolitic noi vedem o coincidenţă totală între aceste partide. Şi ambele formaţiuni susţin acelaşi sistem electoral.”

Reprezentanţi ai PD nu au fost prezenţi la dezbatere. Anterior, fruntaşi şi mesageri ai formațiunii de guvernământ au negat în repetate rânduri că ar avea o agendă comună ori coordonată cu PSRM.

Prezent la dezbatere deputatul socialist Vlad Bătrîncea a negat şi el presupusele tangente obscure între cele două formaţiuni: „Nu avem nimic cu PD. Noi avem altă agendă. Nu avem nimic în comun cu PD şi cu asta mergem înainte.”

Vlad Bătrîncea a mai spus că din punct de vedere cultural şi istoric Moldova ar trebui în mod firesc să se mişte în direcţia estică, dar a precizat că:

„Moldova trebuie să devină într-adevăr un pod între două civilizaţii, dar nu un pod în percepţia PD. Și trebuie să permitem poporului să se dezvolte cultural, religios aşa cum se dezvoltă, dar să nu ni se impună careva modele care ne sunt străine şi care sunt în interesul altcuiva.”

Liderul PLDM, Viorel Cibotaru, a spus că agenda geopolitică pe care încearcă să o impună politicienii ar fi de fapt una falsă şi populistă. După părerea sa, preocuparea de bază ar trebui să fie soluționarea problemelor reale cu care se confruntă societatea.