Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo au decis să facă dezbateri fără moderator

Maia Sandu s-a adresat contracandidatului său, Alexandr Stoianoglo, prin intermediul unui video scurt plasat pe rețele de socializare în care îi propune acestuia să aibă o dezbatere fără moderator.

Președinta Maia Sandu a propus, iar contracandidatul ei Alexandr Stoianoglo a acceptat să se întâlnească la dezbateri fără moderator, înainte de turul doi al prezidențialelor, după ce ideea ca dezbaterile să fie moderate de jurnalistul controversat Gheorghe Gonța a stârmit un val de critici.

Sandu, care a câștigat cu peste 42 % primul tur al prezidențialelor din 20 octombrie i-a transmis miercuri lui Stoianoglo, că îl va aștepta la o discuție televizată, pe 27 octombrie, la Palatul Republicii, unde cei doi să își adreseze direct câte 10 întrebări.

Candidata PAS a spus că subiectul dezbaterii dintre ea și candidatul PSRM a ajuns „o dezbatere despre moderator”, așa încât i-a propus „să scoatem moderatorul din discuție”.

„Dumneavoastră sunteți contracandidatul, anume dumneavoastră trebuie să le vorbiți oamenilor (...). Nu vă fie frică”, a spus Sandu într-un clip video publicat pe rețele.

În răspunsul lui Stoianoglo publicat la scurt timp tot pe rețelele de socializare, acesta a spus că este gata să discute cu Sandu „în condițiile indicate”. „Nu eu am inițiat discuția privind inacceptabilitatea anumitor moderatori. Mă bucur, totuși, că ați găsit o soluție pentru a vă ajusta poziția”, a spus Stoianoglo.

În primul tur de scrutin, el a obținut aproape 26% din voturi și se va confrunta cu Sandu în turul doi, pe 3 noiembrie. Nu este limpede dacă dezbaterea televizată de la Palatul Republicii va fi și singura.

Episodul „Gheorghe Gonța”

Sandu și Stoianoglo nu s-au întâlnit la dezbateri față în față în primul tur de scrutin, la care au participat în total 11 candidați, după ce președinta pro-europeană care vrea să obțină un nou mandat a refuzat să participe la orice dezbateri cu ceea ce ea a considerat „oameni ai Kremlinului”.

După 20 octombrie, învingătorii primului tur au negociat participarea la dezbateri, iar aliații lui Stoianoglo au cerut o întâlnire pe o „platformă” neutră, iar în calitate de moderator l-au propus pe Gheorghe Gonța, care a recunoscut în trecut că a luat bani de la politicieni pentru a le reflecta activitatea.

Într-o primă reacție, Sandu a acceptat, spunând că este important să aibă loc dezbaterea, iar condițiile sunt secundare. Dar mai multe organizații profesionale ale jurnaliștilor au criticat decizia, spunând că reprezintă „o lipsa de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist și etic”.

În afară de dezbaterea de la Palatul Republicii, pe care urmeaaă să o transmită în direct televiziunea publică Moldova 1, atât postul public, cât și posturi private i-au invitat pe cei doi contracandidați la dezbateri în propriile studiouri.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te