Dezbaterea de la Strasbourg s-a concentrat pe protejarea accesului la media democratică. Kos a vorbit în numele șefei politicii externe a UE, Kaja Kallas, și a spus că dacă RFE/RL nu este ajutată „oferim un cadou autocraților din întreaga lume”.
Dezbaterea a fost inițiată ca reacție la un ordin executiv semnat de președintele american Donald Trump pe 14 martie de a reduce Agenția SUA pentru Media Globală (USAGM), care supervizează RFE/RL.
La scurt timp după ordinul lui Trump, o consilieră a conducerii USAGM, Kari Lake, a anunțat că sistează finanțarea RFE/RL dintr-un grant alocat de Congresul SUA. RFE/RL a dat în judecată USAGM, dar a fost nevoită să trimită o parte din angajați în concediu forțat și să-și reducă producția de conținut.
La dezbaterea de marți, comisara europeană pentru extindere a spus că „UE trebuie să fie un refugiu pentru presa independentă, inclusiv din Rusia și Belarus, pentru ca aceasta să își poată continua activitatea: să tragă la răspundere elitele politice și economice și să expună corupția”.
Deși Kos nu a făcut referiri directe la posibilitatea ca UE să finanțeze organizația media, mai mulți membri ai Parlamentului European au menționat această idee.
Discuție tensionată
Sebastião Bugalho, membru portughez al celui mai mare grup din Parlament, Partidul Popular European (centru-dreapta), a spus că „vom plăti prețul și ne vom asuma responsabilitatea”.
„Trebuie să ne asigurăm că RFE/RL are acces la finanțare stabilă și pe termen lung, inclusiv din partea UE”, a spus europarlamentarul lituanian Virginijus Sinkevičius, din grupul Verzilor. O declarație susținută de Alexandr Vondra, fost dizident în Cehoslovacia comunistă, iar astăzi europarlamentar ceh din grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (dreapta).
Dar dezbaterea de o oră nu a fost lipsită de tensiune, cu europarlamentari care strigau unii la alții între discursuri.
Mai mulți membri din grupuri populiste ale Parlamentului European s-au pronunțat împotriva ideii ca UE să finanțeze RFE/RL. Mary Khan, europarlamentară din partea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, a declarat că RFE/RL „se poate finanța singur” și a adăugat că „mass-media nu ar trebui finanțată de instituții europene”.
Slovacul Milan Uhrík, din același grup cu Khan, Europa Națiunilor Suverane, a spus că UE ar trebui în schimb să ajute fermierii din Slovacia care se confruntă cu focare de boala a limbii albastre la bovine, adăugând că „presa voastră independentă este exact opusul presei independente”.
Julien Sanchez, parlamentar francez din grupul Patrioți pentru Europa, o altă fracțiune populistă de dreapta, a afirmat că Parlamentul European dă dovadă de „ipocrizie” discutând această situație și „interferând în treburile interne ale Statelor Unite.”
Dezbaterea nu se va solda cu vreo rezoluție în această sesiune plenară a Parlamentului European, care se încheie pe 3 aprilie. Însă ar putea fi urmată de noi acțiuni, potrivit unor oficiali europeni care au declarat pentru RFE/RL că forul de la Strasbourg va continua să monitorizeze situația.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te