„Vom introduce distribuirea controlată a canabisului către adulți, pentru consum propriu, în magazine autorizate. Asta garantează calitatea, previne comercializarea unor substanțe contaminate şi asigură protecţia minorilor. Vom reevalua legea după patru ani şi impactul ei asupra societăţii. Vom activa modele de control al drogurilor și vom extinde măsurile de reducere a riscurilor.”
Your browser doesn’t support HTML5
Am citat din Acordul de guvernare 2021-2025 (p. 87), semnat de cele trei partide germane care fac parte din coaliţia tripartită social-democrat-ecologist-liberală din Berlin, acord care prevede, între altele, şi legalizarea canabisului.
După o pauză de aproape doi ani, guvernul a trecut la elaborarea legii care urmează să reglementeze consumul, deţinerea şi comercializarea canabisului. Ministrul sănătăţii, social-democratul Karl Lauterbach, şi ministrul agriculturii, ecologistul Cem Özdemir, au prezentat într-o conferinţă de presă principalele puncte ale legii care ar putea intra în vigoare cel târziu la sfârşitul acestui an. Încercând să contracareze vocile celor care se opun legalizării acestui drog, Lauterbach a explicat demersul guvernului, afirmând:
„Noi nu creăm o problemă, ci încercăm să rezolvăm o problemă. Suntem conştienţi că printr-o înăsprire a legislaţiei penale nu s-ar înregistra niciun progres. Obiectivul nostru este ca să oferim consumatorilor de canabis mai multă siguranţă”.
Siguranţa la care se referă ministrul are în vedere faptul că marfa, achiziţionată pe o piaţă ilegală, este deseori falsificată şi prezintă un risc mai mare pentru sănătate. Cu alte cuvinte, legalizarea va garanta calitatea canabisului achiziţionat, iar pe de altă parte va contribui la reducerea substanţială a infracţionalităţii. Cu alte cuvinte, vânzătorii îşi vor pierde clienţii şi piaţa neagră o să dispară. Pentru criticii legalizării, tocmai aceste aspecte se vor dovedi drept pure iluzii. Ei susţin că nici piaţa neagră şi nici traficanţii nu o să dispară, fiindcă se vor adapta la noua situaţie şi vor găsi noi oferte şi modalităţi de comercializare, transformându-se în concurenţi ai localurilor unde se poate achiziţiona legal canabisul.
Ministrul agriculturii, Özdemir, a încercat să disperseze aceste rezerve, cât şi cele legate de teama că numărul consumatorilor tineri ar putea să crească:
„Noi combinăm două chestiuni. Pe de o parte, legalizăm cânepa, pe de altă parte consolidăm protecţia copiilor şi tinerilor”.
### Vezi și... ### Cannabis & co: lenta legalizarePrevederile proiectului de legalizare
În consecinţă, legea proiectată prevede ca fiecare persoană adultă să aibă dreptul să deţină 25 g de canabis asupra sa. Canabisul se va putea achiziţiona în „cluburi” care vor avea nevoie de o licenţă specială. Canabisul îl cor cumpăra de la producători care, de asemenea, deţin o autorizaţie. Cluburile respective nu au voie să-şi facă publicitate şi vor avea dreptul să vândă canabisul doar membrilor înscrişi. Consumul este interzis în interiorul „cluburilor”. Tot aşa şi consumul de alcool. Locaţiile trebuie să fie la o distanţă mare de şcoli şi grădiniţe. În locuri publice, consumul este permis abia seara, după ora 20.
Persoane sub 21 de ani pot achiziţiona lunar câte 30 de grame.
Fiecare persoană va avea dreptul să crească trei plante de cânepă, folosind producţia de canabis pentru consumul individual şi nu pentru comercializare.
Ministrul Lauterbach a declarat că proiectul german ar putea deveni un model şi pentru celelalte ţări europene. Faptul că pentru vânzarea canabisului nu vor fi înfiinţate „magazine autorizate”, promise în acordul de guvernare, se datorează rezervelor, exprimate la nivel european. Invocând „confidenţialitatea consultărilor”, Lauterbach a refuzat să precizeze în ce constă „rezervele” despre care s-a vorbit în cursul conferinţei de presă.