Înainte de 1989 Televiziunea română a propus publicului, o vreme, emisiunea intitulată „Dialog la distanță”. Era concepută ca un fel de emisiune-concurs, în care se confruntau două județe: scopul declarat era de a stimula disponibilitățile creatoare ale oamenilor, scopul nemărturisit era de a promova producțiile pretins artistice ale amatorilor și de a face propagandă Partidului comunist și Conducătorului său. Am avut în această săptămână o neașteptată reeditare a acestui gen de spectacole.
Your browser doesn’t support HTML5
Klaus Iohannis anunțase, cu câteva zile înainte, o dezbatere cu ziariștii. Marți, când fusese programată întâlnirea, contracandidata sa la prezidențiale a decis, pe nepusă masă, că e cazul să propună și ea o discuție cu presa ce urma să înceapă exact cu o oră înaintea dezbaterii organizată de Iohannis. Am avut a face, așadar, cu o întrecere în cea mai autentică tradiție stahanovistă.
Evident că, de la un punct încolo, era imposibil să urmărești cele două evenimente simultane așa că fiecare telespectator s-a descurcat cum l-a dus capul. Mai importante (sau, mă rog, mai relevante) au devenit comentariile din presă și în special de pe rețelele de socializare, unde s-a înregistrat o emulație ieșită din comun. În confuzia generală nu mai era posibil să desparți apele de uscat, într-atât de contradictorii și de pătimașe erau opiniile exprimate.
În ce mă privește, îmi mențin părerea că o confruntare față în față Iohannis-Dăncilă era imposibilă, din măcar aceste trei motive:
- Viorica Dăncilă turuie cu o viteză amețitoare, chiar dacă rămâne în cadrele limbii de lemn a activistei de partid.
- Viorica Dăncilă are răspunsuri prefabricate la orice întrebare și sunt 99% șanse ca în răspunsurile ei să fie vorba de Iohannis. A fost întrebată, de exemplu, despre Ion Iliescu și ea s-a pornit să-l înfiereze pe „dictatorul Iohannis”.
- Viorica Dăncilă minte cu un aplomb care i-ar face invidioși (dacă nu i-a făcut deja) pe Ponta și pe Dragnea; conferința de presă de marți a oferit multe - și sfruntate – exemple.
Putem regreta absența discuției ritualice între cele două tururi ale prezidențialelor dar am certitudinea că, de data aceasta, ea n-ar fi dus nicăieri.
Așa că acum ne mai rămâne doar să așteptăm rezultatul scrutinului de duminică, în speranța că românii vor face o alegere benefică pentru viitorul țării lor.