Dialog Putin-Xi Jinping pe teme bilaterale și regionale, după încheierea exercițiilor militare comune

Președintele rus, Vladimir Putin, va discuta vineri cu președintele chinez, Xi Jinping, prin legătură video, despre o serie de probleme bilaterale și regionale.

„În principal, vor vorbi despre relațiile bilaterale ruso-chineze”, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Și, bineînțeles, va fi foarte important să facă schimb de opinii cu privire la probleme regionale mai acute - cele care sunt mai apropiate de noi, Rusia, și cele care sunt mai apropiate de China”, a adăugat Peskov în conferința de presă de joi, fără a oferi detalii specifice.

Moscova a încercat să aprofundeze legăturile economice, politice și de securitate cu Beijingul de când și-a trimis forțele armate în Ucraina în februarie. Cele două țări au semnat un parteneriat strategic „fără limite” cu câteva zile înainte ca Rusia să lanseze campania.

### Vezi și... ### Bombardiere strategice ruse și chineze în patrulă comună deasupra Pacificului

Vladimir Putin a evocat de-a lungul ultimelor luni cooperarea specială dintre cele două țări și, chiar dacă Beijingul nu a susținut fățiș războiul din Ucraina, a participat în aceeași perioadă la exerciții militare comune și este un partener comercial favorit al Rusiei. Cele două țări fac parte din BRICS, alături de Brazilia, Africa de Sud și India, organizație fondată ca alternativă/contrapondere la zona de influență occidentală.

Astfel că, Beijingul și-a sporit achizițiile de petrol și gaze rusești în vreme țările europene tăiau legăturile cu Rusia, Moscova a susținut public poziția lui Xi privind Taiwanul, acuzând Occidentul că încearcă să provoace un conflict privind statutul insulei autonome, pe care China o revendică ca fiind a sa, iar la ONU, în cadrul Consiliului de Securitate dar și în plenul Adunării Generale, cooperarea celor două țări merge fără mari sincope.

Dar Xi a părut uneori rece în ceea ce privește campania militară a Rusiei în Ucraina; în septembrie, Putin a recunoscut public că omologul său chinez avea „îngrijorări” cu privire la acțiunile Rusiei, pe care a încercat să i le risipească în întâlnirea bilaterală din Uzbekistan, de luna trecută.

Camarazi de arme

Un domeniu în care cele două țării cooperează la vedere este cel militar. De altfel, ca și în dialogul cu Iranul, Kremlinul vrea să arate că există alternativă la NATO, piețele și democrația occidentale.

Rusia și China au finalizat exercițiile navale în Marea Chinei de Est, după o săptămână de exerciții comune care au inclus exersarea modului de capturare a unui submarin inamic cu încărcături de adâncime și tiruri de artilerie asupra unei nave de război, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Exercițiile din 21-27 decembrie, intitulate "Interacțiunea maritimă-2022", au inclus Flota rusă din Pacific și s-au desfășurat în apele din largul orașelor Zhoushan și Taizhou din provincia chineză Zhejiang, a declarat agenția oficială de știri chineză Xinhua.

„Unitățile navale de război ale Flotei Pacificului și ale Forțelor Navale ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei au finalizat sarcini practice în cadrul exercițiului naval bilateral", a declarat Ministerul rus al Apărării.

„Navele celor două țări, cu sprijinul aviației antisubmarin, au căutat în comun un submarin al unui inamic și au tras o salvă de încărcături de adâncime cu reacție”, a precizat ministerul.

### Vezi și... ### Ce știm despre parteneriatul Rusia-China după întâlnirea Xi-Putin

Ministerul a publicat o înregistrare video care arată un grup de nave de război rusești și chinezești în Marea Chinei de Est, cu marinari ruși vorbind în mandarină cu omologii lor chinezi și nave rusești care trag rachete.

Cândva lider în ierarhia comunistă globală, Rusia, după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, este acum un partener junior al unei Chine renăscute, care o depășește deja în unele tehnologii ale secolului XXI.