Mărțișor teatral la Tiraspol

La microfon, Radu Benea, și bine v-am găsit la ediția săptămânală a emisiunii Dialoguri transnistrene. Iată câteva titluri:

Mărțișor teatral în stânga Nistrului. Trupa de la Chișinău a „Teatrului de pe strada Trandafirilor” a jucat cu sala arhiplină la Tiraspol. Și... regiunea transnistreană speră să atragă investiții, legalizând tehnologia blockchain ce stă la baza producerii criptomonedelor sau a banilor digitali.

Mai întâi însă buletinul de știri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute.

Your browser doesn’t support HTML5

Mărțișor teatral la Tiraspol

***

Pe ambele maluri ale Nistrului, pe 2 martie, au avut loc ceremonii de comemorare a victimelor războiului din 1992, în care și-au pierdut viața aproape o mie de oameni. Cele două părți în conflict interpretează în mod diferit cauzele care au dus la declanșarea ostilităților acum 26 de ani. Administrația nerecunoscută de la Tiraspol afirmă că acțiunile conducerii de atunci a Moldovei au fost un act de agresiune împotriva autoproclamatei independențe a regiunii transnistrene, în timp ce Chișinăul spune că a apărat independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Tot vineri, liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a întâlnit cu șeful Delegației permanente a Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Potrivit serviciului său de presă, Krasnoselski a discutat, la Tiraspol, cu emisarul european în Moldova despre „simplificarea accesului produselor transnistrene” pe piața Uniunii Europene și despre „situația negocierilor” privind reglementarea transnistreană. Potrivit sursei citate, Peter Michalko ar fi pledat pentru un acces mai mare al producției transnistrene în țările Uniunii Europene, adăugând că la aceasta va contribui și protocolul de colaborare în domeniul controlului veterinar și fitosanitar, semnat pe 15 februarie de reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului. În același comunicat de presă se spune că Peter Michalko l-a informat pe Vadim Krasnoselski că Uniunea Europeană este dispusă să ajute la restabilirea funcționalității și infrastructurii podului de la Gura Bîcului-Bîcioc, redeschis în noiembrie anul trecut, după o pauză de 25 de ani.

Chișinăul și Tiraspolul au convenit să continue dialogul în subiectul autovehiculelor din regiunea transnistreană, deși anterior conveniseră să ajungă la o înțelegere până la sfârșitul lunii februarie. Chișinăul a anunțat că a acceptat propunerea Tiraspolului de a extinde perioada elaborării mecanismului prin care mijloacele de transport din regiunea transnistreană vor putea participa la traficul rutier internațional. Reprezentantul politic al administrației din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev, a declarat, citat de presa locală, că „aspectele viitoarei înțelegeri trebuie discutate detaliat, inclusiv modelele pașapoartelor tehnice și ale plăcuțelor de înmatriculare neutre”. Totodată, el a spus că Tiraspolul este interesat să se ajungă cât mai repede la o soluție în această chestiune. În același timp, comunicatul de presă al Biroului pentru reintegrare de la Chișinău precizează că va depune „eforturile necesare pentru ca mecanismul în cauză să fie unul tehnic, viabil și explicit, cu respectarea standardelor internaționale în domeniu și a cerințelor privind asigurarea securității în trafic”. Grupurile de lucru vor continua discuțiile, după ce se întruniseră de patru ori numai ultima săptămână a lui februarie.

Compania românească Transgaz a câștigat concursul de privatizare a companiei moldovene Vestmoldtransgaz, care operează gazoductul Iași-Ungheni și care trebuie să-l prelungească până la Chișinău, în următorii doi ani. Anunțul a fost făcut de premierul Pavel Filip la o conferință de presă comună cu noua șefă a guvernului din România, Viorica Dăncilă, aflată, marți, 27 februarie, în prima sa vizită la Chișinău. Filip a spus că investiția românească este un pas către întărirea securității energetice a Republicii Moldova. Dăncilă a spus că interconectarea rețelelor energetice este un efort comun al Chișinăului, Bucureștiului și al Uniunii Europene.

Banca Națională a Moldovei a pus în circulație începând de miercuri, 28 februarie, o serie nouă de monede metalice, de 1, 2, 5 și 10 lei, care vor circula deocamdată în paralel cu bancnotele existente de aceeași valoare nominală, după care bancnotele cu valoare mică vor fi înlăturate treptat din circulație. Într-un comunicat de presă, BNM spune că monedele sunt mult mai rezistente decât bancnotele, deși producerea lor costă la fel, iar în plus sunt „prietenoase mediului ambiant și pot fi reciclate”.

Ați ascultat o sinteză a principalelor știri ale săptămânii trecute. Mai multe găsiți pe pagina noastră de internet, la europalibera.org.

***

Europa Liberă: Festivalul „Mărțișor” de la Tiraspol a debutat, în această primăvară, cu spectacolul „Suflete moarte”, capodopera lui Nikolai Gogol în dramatizarea unui alt geniu rus, Mihail Bulgakov. Piesa a fost pusă în scenă și prezentată publicului transnistrean de o trupă de la Chișinău, cunoscută destul de bine în stânga Nistrului - „Teatrul de pe strada Trandafirilor”. Fondatorul acestuia este Iuri Harmelin - conducător artistic și director al teatrului deja de patru decenii încoace. Iată câteva din gândurile pe care ni le-a împărtășit artistul în prima zi a festivalului.

Iuri Harmelin în Teatrul de la Tiraspol

Iuri Harmelin: Într-adevăr, nu suntem la Tiraspol nici pentru prima, nici chiar pentru zecea oară. Prezentăm, practic, întregul nostru repertoriu aici. Cel mai interesant este faptul că oamenii de la Tiraspol vin la Chișinău pentru a ne urmări spectacolele și o fac destul de activ. Vin autobuze întregi, nu vorbim de doi - trei oameni, sunt grupuri mari, organizate. Teatrul nostru este iubit aici. Cât despre „Mărțișor” participăm cu regularitate la acest festival, deja de mulți ani.

Mai mult. Pe 10 martie, îi așteptăm și noi la Chișinău pe cei de la Teatrul de la Tiraspol, cu spectacolul „Pătratul negru”. Dacă e să facem o comparație însă, aici scena e mare - scena noastră este mult mai mică - avem un teatru de cameră, astfel încât, atunci când vine la noi, trupa de la Tiraspol este nevoită să se adapteze condițiilor. Bineînțeles, din punct de vedere financiar, această călătorie nu prezintă mare interes pentru artiștii transnistreni. Dar, pe de altă parte, ei câștigă aici public - teatrul nostru este unul foarte popular. Toate biletele sunt vândute cu două luni înainte. Acum vindem deja bilete pentru luna aprilie.

Europa Liberă: Cum explicați interesul publicului pentru „Teatrul de pe strada Trandafirilor”?

Iuri Harmelin: Nu știu, este vorba, posibil, de calitatea spectacolelor noastre, dar și propria noastră atitudine față de teatru. Trupa noastră este educată într-un anume mod - atitudinea mea personală față de teatru este una specială, atitudine pe care, putem spune, le-am cultivat-o întotdeauna și actorilor.

În plus, călătorim destul de mult prin lume, suntem invitați adesea în străinătate, inclusiv în țări mai îndepărtate, precum: Norvegia, Elveția, Mongolia, ca să nu mai zic de Rusia.

Pe de altă parte, organizăm și noi propriul nostru festival, în fiecare toamnă. Anul acesta vorbim deja de cea de-a zecea ediție a festivalului internațional „Moldfest. Rampa. Ru”. Pe durata celor nouă festivaluri pe care le-am petrecut deja, am găzduit pe scena noastră trupe din 27 de țări ale lumii.

Mai mult, anul acesta teatrul împlinește 40 de ani! Faptul că un teatru serbează 100 de ani, 200 sau 300 nu mi se pare un lucru extraordinar. Sunt niște date care, în fond, nu vin să indice decât numărul de ani cât a existat o clădire, un teatru. Eu mă refer însă la un teatru viu, un teatru pe care l-am creat acum 40 de ani (pe când aveam doar 23 de ani, ba chiar nici nu-i aveam împliniți). Mulți dintre cei care au participat la acest proces ne sunt și acum alături. Unii au plecat, dar vor veni să serbeze această aniversare alături de noi, întrucât organizăm o mare sărbătoare. Vorbim despre o săptămână întreagă, în decursul căreia vor fi prezentate zilnic câte două spectacole, iar invitați din întreaga lume vor veni să le urmărească.

Trupa noastră este alcătuită, în special, din tineri. Avem două bunicuțe și câțiva actori de vârstă medie - și asta e suficient pentru noi. De vreme ce oamenii vin să ne vadă spectacolele, cumpără bilete în avans și se tem că nu vor reuși să prindă un loc în sală (iar adesea așa se și întâmplă), probabil, toate acestea se întâmplă pentru că le place calitatea și repertoriul teatrului nostru. Eu, la rându-mi, am grijă ca acest repertoriu să fie cât mai divers. Avem multe spectacole pentru copii. Per total, la ora actuală, pe scena teatrului nostru sunt prezentate în jur de patruzeci de piese. Un număr foarte mare. De la fondarea teatrului și până acum am montat peste 250 de spectacole.

Europa Liberă: Cum alegeți spectacolele pe care le prezentați publicului transnistrean în cadrul festivalului „Mărțișor”?

Iuri Harmelin: Cum alegem? Este vorba de o premieră. Cei care ne-au îndrăgit și vin la spectacolele noastre – vor veni și de această dată, și la Tiraspol, și la Bender, așa cum vin și la Chișinău la premierele noastre, iar apoi ne cheamă și ei la premierele lor.

Am ales spectacolul „Suflete moarte” întrucât este cea mai recentă punere în scenă a unui spectacol pentru adulți. Dacă e să analizezi, aducem foarte multe spectacole la Tiraspol și ne place să o facem. Suntem foarte bine primiți și la Tiraspol, și la Bender. Judecând după cât de mulți oameni vin să ne vadă, după modul în care ne primesc și ne aplaudă la final, mă gândesc că suntem iubiți și așteptați aici.

Acest lucru s-a întâmplat treptat. Inițial, când veneam aici, se întâmpla să prezentăm spectacole cu sala semi-goală. Doar în timp am reușit să câștigăm autoritatea pe care o are astăzi teatrul nostru. Noi nu ne gândeam atât la cucerirea a ceva, cât ne doream să ne facem cât mai bine datoria. Am prezentat aici toate genurile de piese: drame, tragedii, comedii, spectacole pentru copii. Reprezentațiile destinate copiilor au loc dimineața, cele destinate adulților - seara, așa încât, treptat, i-am obișnuit pe oameni cu prezența noastră până ne-au îndrăgit.

Europa Liberă: Până la urmă, ce este teatrul în înțelegea Dvs.?

Iuri Harmelin: Dacă e să vorbesc despre mine - teatrul este viața mea. Mi se spune uneori „omul - teatru”, întrucât sunt capabil să văd teatrul peste tot. Iau micul dejun, spre exemplu, mă uit la căni, iar în capul meu derulează deja o piesă de teatru. Cu toate acestea, nu sunt un actor, sunt regizor, am un singur rol doar într-o piesă din repertoriul nostru, ce-i drept, una pe care o jucăm deja de 18 ani încoace.

Teatrul este o școală. Este însăși viața cu toată psihologia și filozofia ei. De facto, teatrul este totul pentru mine. Este și educație, și nu numai eu sunt cel care educă, ci și eu, la rându-mi, sunt educat.

Este și șansa mea de a nu îmbătrâni. (Nu în sensul că îmi este frică să îmbătrânesc - oricum, îmbătrânim cu toții). Este șansa de a nu fi depășit din punct de vedere moral sau ideologic. Vreau să fiu în pas cu vremurile, ba chiar să pot să anticipez timpurile prin ceea ce fac. Lucrez mult cu tineri, cu copii. Le ofer ce am, dar și ei îmi dau multe. Știți, când mi s-a întâmplat nenorocirea (n.r. diagnosticat cu o boală gravă), m-au ajutat elevii mei, împrăștiați, astăzi, în întreaga lume... De n-ar fi fost ei, nu aș fi fost nici eu astăzi în viață.

Poate greșesc în anumite lucruri, este foarte posibil. Cu siguranță însă - vreau să fac bine, să fac corect și mă strădui să procedez anume așa.

Europa Liberă: Cum s-a schimbat, și s-a schimbat oare, teatrul în ultimii 10, 20, 30, 40 de ani? De ce merg, astăzi, oamenii la spectacole?

Iuri Harmelin: Înțelegerea a ceea ce este teatrul este diferită. În cazul meu am aceeași percepție ca și acum 40, 30 sau 10 ani. Bineînțeles, această percepție se dezvoltă și ea în timp. Pe an ce trece, încep să înțeleg mai multe decât am înțeles până acum.

Este o profesie, iar nivelul profesionalismului este în creștere în timp. Am o atitudine foarte severă față de actori, dar am și o atitudine foarte severă față de mine însumi. Sunt foarte strict în ceea ce privește gustul. Nu-mi plac spectacolele de prost gust. Ce înseamnă - prost gust? Nu admit vulgaritatea în scenă, deși avem spectacole în care apar oameni complet goi. Nu admit abuzul în scenă, deși avem spectacole în care eroii nu doar înjură, dar chiar vorbesc prin înjurături. Așa e piesa. Nu sună însă niciodată vulgar. Sună cinstit. Pentru mine este foarte important.

Teatrul trebuie neapărat să interacționeze cu spectatorul, doar atunci are sens. Oamenii ar trebui să meargă la teatru pentru sentimente, emoții și trăiri ce presupun implicarea capului și inimii. Și asta întrucât în viața de zi cu zi nu prea facem nimic pentru sufletele noastre, cel puțin la teatru să o facem!

Europa Liberă: Conducătorul artistic și directorul „Teatrului de pe strada Trandafirilor”, Iuri Harmelin, într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

***

După premiera lansată de trupa de la Chișinău pe scena Teatrului din Tiraspol, am cules părerile mai multor spectatori.

Sala teatrului N.Aronețki din Tiraspol

- Честно говоря, нам очень понравилось. Игра актеров хорошая, не переигрывают, в меру расставлены акценты. Общее впечатление – положительное. Честно, понравилось, очень понравилось.

- Замечательно! Чичиков настолько убедителен, у него, Вы знаете, даже спина красноречивая – я бы так сказала. Замечательно! Артисты великолепные, и в целом, очень стильный спектакль. Мне всегда очень нравится их оформление сцены, декорации необыкновенные, правда же?

- У нас первый опыт, если честно. Я лично за себя говорю. Первый раз была на спектакле этой труппы, мне очень понравилось. Планируем 9-го числа (когда будет еще один спектакль в Тирасполе) тоже подойти. Первое впечатление, когда вошли в зал, вот эта сцена – кажется, что это восковые фигуры, потом начинаешь понимать, что это живые люди. И вот это вот все просыпается, конечно, ощущения просто непередаваемые. Честно скажу!

- Я просто в восторге. Мне не пришлось поехать в Кишинев, говорят, там очень маленький зал. Это ж надо подобрать время, чтобы посетить этот театр там. Мне очень нравится, что можно вот так пойти не только здесь, в Тирасполе, но и в Бендерах увидеть их спектакли. Я здесь смотрела их детские спектакли – они производят такое же впечатление, как и взрослые спектакли. Вообще труппа удивительная и замечательная. И уже сама труппа вызывает полный восторг. Я уже настолько люблю этих актеров, что мне даже все равно, что они будут играть.

- Потрясающе! Впечатления – одно удовольствие. Удовольствие от услышанного, от увиденного – прекрасная, роскошная игра. И хотелось бы больше, больше и больше. И радоваться этому каждый день. Я просто в восхищении. И я счастлива, что начался «Мэрцишор» именно таким великолепным спектаклем. Спектаклем на любителя, на зрителя и на не очень простого человека.

- На самом деле, впечатление самые хорошие, есть, над чем подумать, мне понравилось. Очень понравилось и супругу тоже.

- Спектакль очень понравился. Такая постановка – режиссер просто молодец!

- Билетов нет, мы не успели. Сегодня и то мы сидели на самом верху. Мы хотели купить сразу на два спектакля, но как оказалось, мы не успели.

- Хорошие впечатления. Конечно, очень было как-то необычно. Постановка сама. И я, ну, как-то по-другому представлял ее. Потому что я сам когда-то занимался художественной самодеятельностью. А тут как-то необычно показана тройка. Россия и тройка. И вот хочется на такую тройку сесть и поехать. И ехать, и ехать, и ехать. Я как турист, так что это мне как раз созвучно.

Europa Liberă: opinii ale unor spectatori, culese în sala Teatrului „Nadejda Aronețki” din Tiraspol, după spectacolul „Suflete moarte”, adus în scenă de trupa „Teatrului de pe strada Trandafirilor” din Chișinău, cu care a debutat partea teatrală a Festivalului „Mărțișor” în regiunea transnistreană.

Să notăm că în cadrul festivalului, care are loc pe ambele maluri ale Nistrului, pe scenele din Tiraspol și Bender va evolua și trupa Teatrului de stat „A.P. Cehov”, și celebrul Ansamblu național academic de dansuri populare „Joc”, ambele de la Chișinău. Iar trupa Teatrului „Nadejda Aronețki” din Tiraspol va avea spectacole la Chișinău.

***

Europa Liberă: De cutând, nerecunoscuta administrație de la Tiraspol a adoptat o lege care legalizează activitățile în domeniul tehnologiilor blockchain, pe care se bazează obținerea de criptovalute sau așa-numitelor monede virtuale. Totodată, Tiraspolul a permis crearea de zone economice libere, cu facilități fiscale și preferințe la curent electric pentru agenții economici care vor crea așa-numitele ferme de mining – parcuri de calculatoare ce produc monede digitale și asigură funcționarea platformelor de criptovalute.

În spațiul post-sovietic, doar Belarus are o lege ce reglementează domeniul tehnologiilor blockchain, adoptată la sfârșitul anului trecut.

În general însă guvernele occidentale nu se grăbesc să legalizeze monedele virtuale, afirmând că acestea ar putea fi folosite în scheme de spălare a banilor, pentru că ele nu necesită intermediari și nu depind de instituții guvernamentale și de sistemul bancar.

În același timp, tehnologia blockchain, relativ recentă, este comparată adesea de mulți experți cu începuturile internetului în anii ’90, când potențialul internetului era greu de estimat.

În prezent, mai multe țări și structuri internaționale, inclusiv Națiunile Unite și Uniunea Europeană, monitorizează tendințele în domeniu și analizează posibilitățile de aplicare practică. Luna trecută, în februarie, Comisia Europeană a anunțat că va finanța, în următorii doi ani, proiecte în valoare de până la 340 de milioane de euro în domeniu. Comisia a lansat Observatorul și forumul Uniunii Europene privind tehnologia blockchain, cu scopul de a explora noile oportunități oferite de aceasta în domeniile social și economic.

Printre principalele avantaje, spun experții, sunt siguranța și transparența totală pe care le oferă un sistem bazat pe tehnologia blockchain. Aceasta permite, de exemplu, folosirea ei ca instrument de securizare a datelor și de combatere a corupției. O premieră în acest sens a oferit Ucraina, care în noiembrie 2017 a trecut întregul său sistem cadastral de evidență a terenurilor pe tehnologia blockchain, care exclude posibilitatea evaziunii sau a unor escrocherii cu terenuri. Proiectul a fost pus în practică împreună cu organizația internațională anticorupție Transparency International.

Până acum, foarte puține țări au acceptat valutele digitale ca mijloc de plată, printre ele fiind și Japonia. La începutul lunii martie, Germania a anunțat că ar putea legaliza curând tranzacțiile cu monede virtuale.

La Moscova, pe 1 martie, în discursul său anual către Parlament, președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia își va dezvolta propriile sale platforme blockchain și va pregăti specialiști în acest domeniu. Putin a spus că legislația ce ar urma să legalizeze criptovalutele și instrumentele blockchain este deja în etapa de elaborare.

Deocamdată, interesele unor grupuri apropiate autorităților ruse față de criptovalute, se pare, s-au materializat în regiunea transnistreană, unde, cum spuneam, a fost adoptată deja legislația respectivă.

Într-una din emisiunile noastre recente am prezentat opiniile unor experți de la Tiraspol față de acest subiect. Presa de pe ambele maluri ale Nistrului a scris că legea, adoptată în regim de urgență la finele lunii ianuarie, ar fi fost croită după interesele unor investitori ruși. În septembrie anul trecut, fiul procurorului general al Rusiei, Igor Ceaika, spunea că în Transnistria există condiții bune pentru activitatea de producere a valutelor digitale – energie electrică ieftină, în cantități mari, și internet de viteză – și că există businessmeni ruși care ar fi gata să investească zeci și chiar sute de milioane de dolari în această afacere.

Despre particularitățile activităților în domeniul tehnologiei blockchain în Republica Moldova, unde nu există deocamdată o legislație specifică, dar și în autoproclamata republică nistreană care și-a aprobat deja propriile reglementări, colega mea Lina Grâu a stat de vorbă cu expertul economic Veaceslav Cunev, de la Chișinău, membru al Consiliului de directori al Asociației companiilor private din domeniul Tehnologiilor Informaționale.

Veaceslav Cunev: „Așa-numitul „mining” este modalitatea de asigurare a autenticității funcționării criptovalutelor. Există anumite procese care necesită capacități de calcul foarte mari care să confirme tranzacțiile de criptovalute. Aceasta este definiția noțiunii de mining, sau „minerit”. Acest proces necesită capacități tehnice foarte serioase și, respectiv, consumă mult curent electric.”

Europa Liberă: Când spuneți mult, la ce cantități vă referiți?

Veaceslav Cunev: „Ca să vă explic, trebuie să înțelegeți că aici este nevoie de cel mai puternic calculator pe care vi-l puteți permite, și acest calculator trebuie să lucreze non-stop. Respectiv, dacă vă puteți permite să puneți 100 sau 200 de calculatoare, acestea vor lucra în permanență. Deci, e un consum destul de serios de curent. Și aici întrebarea principală nu este atât despre volumele de care aveți nevoie – megawați sau kilowați, ci despre costul acestui curent electric. Adică, cu cât este curentul electric mai ieftin, cu atât mai avantajoasă este această activitate.

Există trei capitole de cheltuieli importante în această activitate – cumpărarea echipamentului, costul curentului și costurile de răcire a încăperilor în care se află aceste calculatoare, pentru că ele elimină multă căldură. Și curentului electric aici îi revine mai mult de jumătate din cheltuieli. De exemplu, în Georgia una din centralele hidroelectrice lucrează doar pentru a asigura cu curent o astfel de fermă de mining.”

Europa Liberă: Care ar trebui să fie costul curentului electric pentru ca această activitate să fie rentabilă?

Veaceslav Cunev: „Nu se poate spune așa. Trebuie formulat altfel – cu cât mai ieftin este curentul electric, cu atât mai avantajoasă este această activitate. Iată de ce acel teritoriu care are capacități proprii de generare ieftine are și mai multe avantaje din această activitate.”

Europa Liberă: Ce înseamnă pentru Transnistria această decizie?

Veaceslav Cunev: „Pentru Transnistria este un moment foarte important pentru că este o posibilitate de a oferi servicii care nu traversează fizic frontiera. Adică sunt un fel de servicii nemateriale, ceea ce pentru ei, în situația în care ei sunt nerecunoscuți, este un lucru foarte avantajos. În plus, ei nu trebuie să facă investiții în infrastructură în aceste proiecte – nu trebuie să construiască fabrici și uzine. E suficient să importe echipamente, calculatoare, și asta nu e greu, iar electricitate ei au destulă și suficient de ieftină. Așa că pentru ei este o nișă foarte bună.

Altceva este că ar fi fost mai bine pentru ei dacă ar fi început această activitate acum vreo doi ani. Atunci venitul lor ar fi fost mult mai mare decât acum, pentru că acum concurența e foarte mare. Dar și acum, totuși, această afacere este una destul de rentabilă și avantajoasă, mai ales în condițiile în care administrația o susține.”

Europa Liberă: Cât de legală este această activitate din punctul de vedere al unei perspective internaționale? Știu că guvernele occidentale insistă să fie nu fie legalizate criptovalutele pentru că le consideră o modalitate ușoară de spălare de bani.

Veaceslav Cunev: „Aici trebuie separate criptovalutele și miningul. Miningul propriu-zis de fapt înseamnă multe calcule complexe. Cineva închiriază un calculator și este plătit pentru faptul că face calcule complexe. Este o activitate care prin definiție nu poate fi ilegală.

În ceea ce privește criptovalutele, în toate țările pretențiile față de acestea sunt doar dintr-un singur punct de vedere – doar în situația în care criptovaluta este anonimă. Criptovalute sunt de fapt foarte multe – oficial sunt vreo 1380 în acest moment. Dacă atunci când folosiți o criptovalută nu vă înregistrați, nu indicați datele Dvs, numărul de cont bancar, nu spuneți cine sunteți – atunci, da, unele țări au pretenții. Dar dacă procedura de autentificare a clientului este construită bine, atunci din punct de vedere economic criptovalutele nu sunt diferite de alte mijloace de plată. Deci, din câte știu eu, toți regulatorii au o singură problemă – ei vor să știe cine sunt proprietarii acestor criptovalute.

Belarus, de exemplu, a adoptat recent o legislație prin care introduce o procedură de impozitare a acestui gen de activitate.”

Europa Liberă: Ce riscuri vedeți pentru regiunea transnistreană legat de legalizarea acestui gen de activitate?

Veaceslav Cunev: „Eu nu văd riscuri aici. Chiar și în Republica Moldova de obținerea de criptovalute se ocupă foarte multă lume – o fac semi-legal, acasă sau prin subsoluri. Știu foarte multă lume care face asta. Și nu este o activitate ilegală sau care are un impact negativ asupra mediului. Așa că nu văd consecințe negative.

Mai mult decât atât, pe de o parte chiar îmi pare rău că Moldova ratează niște șanse și eu consider că Republica Moldova trebuie să meargă pe calea introducerii în legislația sa a unor noțiuni legate de criptovalute, să fie clar ce este asta și cum se impozitează. Ar trebui chiar să creeze preferințe pentru companiile care se ocupă cu partea legală a cripto-economiei. Moldova acum ratează încă o oportunitate – pentru că tot ce trebuie să facem pentru a atrage către noi partea legală a cripto-economiei ține doar de legislație. Nu este nevoie de niciun fel de investiții în fabrici, uzine, locuri de muncă sau altceva. Toate investițiile vor fi făcute pentru noi, dacă vom face o legislație normală. De exemplu, unul dintre cantoanele din Elveția va veni în martie cu o legislație nouă cu privire la cripto-economie și criptovalute. Adică un stat european respectabil face acest lucru. Mie nu-mi este foarte clar de ce Moldova nu face acest lucru. Și este o oportunitate foarte bună – după estimările mele, noi am putea atrage investiții de miliarde într-un timp foarte scurt dacă am fi printre primii care am avea o astfel de legislație.”

Europa Liberă: Belarus a adoptat în decembrie o astfel de legislație.

Veaceslav Cunev: „Da, ei au adoptat un decret prin care introduc în baza lor legislativă noțiunea de cripto-economie, precum și unele norme ale dreptului corporativ englez care este folosit în domeniul tehnologiilor înalte – momente foarte importante care în legislația moldoveană nu există și asta creează incomodități pentru companiile IT.

Iar belarușii au adunat într-un act legislativ cele mai bune practici în domeniu. Din câte știu, asupra documentului au lucrat peste 50 de experți timp de jumătate de an și au împachetat totul într-o lege. Și acum această lege este una din cele mai progresivă din lume legată de cripto-economie. Iar noțiunea de cripto-economie este mult mai amplă decât cea de criptovalută.”

Europa Liberă: Înseamnă că în zona noastră sunt în fruntea acestui trend acum Belarusul și regiunea transnistreană?

Veaceslav Cunev: „Nu aș spune asta. Pentru că numărul așa-numitor „ferme de minerit” în Ucraina este imens. Este o activitate care nu necesită o reglementare specială. Cine vă poate interzice să cumpărați un calculator unde să faceți diverse calcule pentru care veți lua bani? Pur și simplu Transnistria a făcut preferințe și facilități, au făcut claritate în legislație în chestiunile de impozitare. Dar volumul „mineritului” în Ucraina va depăși de multe ori ceea ce va fi în Transnistria. Transnistria și Belarus au mers mai departe în planul legislației și cred că în viitorul apropiat acest lucru va aduce și influxuri importante pentru economiile de acolo.”

Europa Liberă: Impresia mea a fost că această lege a fost croită după anumite interese rusești. Și presa, și experții au scris că fiul procurorului general al Federaţiei Ruse, Igor Ceaika, încă în luna septembrie spunea că este interesat să investească în acest domeniu în Transnistria.

Veaceslav Cunev: „Eu nu am astfel de informație. Dar de exemplu eu am fost contactat de reprezentanți ai unor structuri private care nu sunt din diferite țări cu propunerea de a mă ocupa de această afacere în legătură cu această lege. Și sunt oameni total diferiți. Dacă legea ar fi fost făcută doar cu dedicație pentru anumite persoane, oameni străini nu ar fi fost lăsați acolo.

Așa că eu văd în acest domeniu interesul Federaţiei Ruse doar din perspectiva raționamentului că cu cât mai mult va câștiga Transnistria singură, cu atât mai puțin va trebui să fie susținută financiar de Rusia. Pentru că alte idei cu adevărat revoluționare care să nu necesite investiții imense în infrastructură și echipamente nu prea văd. Iar aceasta este o modalitate destul de ușoară și de ieftină și toate investițiile aici sunt private.

Un moment important aici constă în faptul că întotdeauna trebuie să privești către viitor. Dacă administrația transnistreană ar fi văzut această oportunitate acum trei ani și ar fi început să o realizeze acum doi ani, acum ei ar fi câștigat foarte mulți bani.

Dar acesta este doar unul dintre domenii. Mai există multe altele unde Republica Moldova ar fi putut câștiga mulți bani. Noi, din păcate, reacționăm cu întârziere la ceea ce deja s-a întâmplat, noi nu privim înainte cu 5-10 ani să vedem care sunt lucrurile de actualitate, iată de ce Republica Moldova ratează mereu tot felul de posibilități, ceea ce nu poate să nu producă regrete.”

Europa Liberă: Expertul economic Veaceslav Cunev, membru al Consiliului de directori al Asociației companiilor private din domeniul Tehnologiilor Informaționale, în dialog cu Lina Grâu.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Sunt Radu Benea și vă mulțumesc că ne ascultați. Aici e Radio Europa Liberă.