Amnesty International cere Chişinăului să revadă legea privind egalitatea şanselor

UK-- Amnesty International logo, undated


La trei luni de la adoptarea Legii privind egalitatea de şanse, experţii Amnesty International cer Guvernului de la Chişinău să revadă legea astfel încât documentul care urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2013 să ofere pe măsură protecţie victimelor discriminării. Observaţiile Amnesty International se regăsesc în raportul „Discriminarea în Moldova”, făcut public astăzi. Relatează Diana Răileanu:

Experta britanică Heather McGill este de părere că legea privind egalitatea şanselor a fost adoptată „de ochii lumii” şi pune la îndoială faptul că documentul, în varianta finală, va proteja suficient victimele discriminării:


Heather McGill
„Ştim că există persoane care potrivit legislaţiei în vigoare ar trebui să fie protejate de discriminare dar, totuşi, nu sunt. Din păcate, funcţionarii de stat tolerează astfel de cazuri şi chiar îşi apără angajaţii care au încălcat legea.”

Cercetătoarea Amnesty International a amintit despre cazul unui tânăr gay din Chişinău care s-a sinucis în 2010 după ce fusese umilit şi ameninţat de poliţişti. Ministerul Afacerilor Interne a stabilit atunci că oamenii legii nu ar purta nicio vină pentru gestul băiatului. Heather McGill îndeamnă Guvernul să revadă textul Legii privind egalitatea de şanse şi să reintroducă în articolul 1 al documentului sintagma „orientare sexuală”.

Experta de la Londra a ajuns la concluzia că legea nu ar apăra nici femeile discriminate la locul de muncă, persoanele infectate cu virusul HIV sau copiii cu dizabilităţi. Iată de ce:

„Discriminarea poate fi directă şi indirectă. Din păcate, în Republica Moldova este prezent fenomenul discriminării indirecte, care nu poate fi pedepsit prin lege. De exemplu, Guvernul este cel care încalcă drepturile femeilor atunci cînd le interzice să practice anumite profesii. De asemenea, autorităţile indirect discriminează copiii cu dizabilităţi. Pe de o parte, nu le interzice să meargă la şcoală, însă pe de altă parte, nu asigură accesul la studii a elevilor care se deplasează în scaune cu rotile.”

De asemenea, experţii Amnesty International solicită Guvernului să introducă în Codul Penal pedepse pentru crimele bazate pe atitudinea negativă faţă de „orientarea sexuală, identitatea gender sau dizabilitatea” victimei.

Legea privind egalitatea de şanse a fost aprobată la finele lunii mai după dezbateri controversate în societate şi mediul politic. Ce şanse sunt ca autorităţile să revadă documentul, am insistat să aflu de la Ion Schidu, expert în drepturile omului şi asistent în cadrul Consiliului Naţional pentru Participare:

„Bineînţeles că ar fi foarte bine dacă s-ar iniţia acest proces la momentul actual, însă nu ştiu pe cît ar fi de susţinută politic această iniţiativă.”

Ion Schidu sugerează organizaţiilor care apără drepturile minorităţilor să conlucreze cu Ministerul Justiţiei atunci cînd va fi elaborat regulamentul de funcţionare a Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării. Astfel, crede expertul, categoriile de persoane care nu se regăsesc în lege ar putea beneficia de protecţia ei:

„Desigur că ar fi bine să se bată fierul cît este cald. Cred că la moment ar fi foarte oportun să se pună accentul pe elaborarea regulamentului Consiliului Nediscriminare, deci elaborarea unui regulament calitativ.”

Potrivit actelor normative, Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării urmează a fi creat până la începutul anului viitor, cînd va intra în vigoare Legea cu privire la egalitatea de şanse. Membrii consiliului vor examina, între altele, plângerile din partea cetăţenilor care se considera victime ale discriminării.