Concediile de maternitate: uriașe diferențe de la o țară la alta

Se împlinește acum exact un secol de când mai multe state, inițial occidentale, au început să ofere concedii și stimulente financiare, ulterior numite alocații familiale, mamelor cu copii, avantajele extinzându-se apoi asupra întregii familii, în unele țări chiar asupra taților.

Inițiativa a venit din Franța și Belgia, mai întâi individual, din partea unor patroni membri ai unor mișcări social-creștine, preluate fiind apoi în legislație.

Concediile de maternitate, în multe țări, în special cele nordice, scandinave, se extind așadar și asupra tatălui.

Aici, moștenire a comunismului, țările Europei de est, la care se adaugă, din alte motive cultural-istorice, cele scandinave, au concedii de maternitate mult mai lungi decât cele occidentale.

Concediul de maternitate, cu salariu plătit, poate merge astfel de la 14 săptămâni în Germania la 60 de săptămâni în Bulgaria și 75 de săptămâni, aproape un an și jumătate, în Suedia. Durata maximă de concediu maternal este însă in Ungaria, unde mamele pot sta acasă până la doi ani de zile.

Perioada medie a concediului de maternitate în Europa se situează în jurul a opt luni

La polul opus se află Belgia, unde în legislație nu există termenul de concediu pentru creştere a copilului, ci aşa-numita „pauză de carieră”, iar mamele pot sta acasă doar trei luni de zile.

Apoi, unele țări, Belgia fiind aici o pionieră, au lansat și ideea unui mic cadou financiar pentru fiecare naștere, primă de copil, în afara alocației lunare ce va fi vărsată până la 18 ani, sau până la încheierea studiilor universitare.

Raportat la venitul mediu realizat în fiecare ţară, guvernele din ţările foste comuniste din estul Europei sunt de altfel si mai generoase cu indemnizațiile de creştere a copilului decât cele ale ţărilor occidentale.

In Cehia, în caz de maternitate, asigurările plătesc o indemnizație vreme de 28 de săptămâni, dintre care 6 săptămâni înainte de naștere. In cazul in care se nasc mai mulţi copii gemeni, sau in cazul in care mama e celibatara, concediul de maternitate plătit urca la 37 de săptămâni.

In Statele Unite, însă, majoritatea statelor federației americane, nu au concedii de maternitate, după cum nu cunosc nici alocațiile familiale.

****

În Republica Moldova concediul de maternitate e altceva decât concediul pentru îngrijirea copiilor. Sunt două noţiuni juridice diferite, deseori confundate, spun experţii în domeniu. Concediul de maternitate este de circa patru luni, împărțit în segmente egale sau asimetrice, folosite înainte şi după naştere. Pe durata acestui concediu angajatorul achită o indemnizație în proporţie de 100 de procente din salariul mamei sau din venitul soţului, în cazul în care soţia este casnică, doar că există şi un plafon maxim.

Concediul de îngrijire a copiilor are un termen fix, de până la 3 ani pentru părinţii asiguraţi, cu o alocaţie lunară de 30 la sută din salariul mediu obţinut pe durata a 12 luni. Părinţii neasiguraţi primesc lunar timp de 2 ani o indemnizație de 540 de lei, ce ar fi echivalentul a 30 de dolari, şi asta în condiţiile în care circa 2/3 din copii au părinți neasigurați.

Prevederile actuale pentru concediul de îngrijire a copiilor sunt criticate de experţi din domeniu pentru că nu oferă formule flexibile, iar indemnizațiile, deşi majorate de curând, sunt mult sub minimul de existență.

Experta Constanţa Popescu Mereacre, directoare program Economie politică şi Advocacy la Centrul Analitic Independent Expert-Grup spune că în ultimii doi ani au fost înregistrare nişte progrese. A fost prelungit de la 1,5 până la 2 ani concediul de îngrijire pentru persoanele neasigurate, iar plafonul minim al indemnizației a fost majorat de la 400 la 540 de lei. Doar că mai sunt multe de făcut pentru a îmbunătăți actualul sistem de îngrijire a copiilor, spune experta:

„Recomandarea pentru Guvern şi Parlament este să continue lucrul în direcţia introducerii mai multor opţiuni pentru părinţi. Ar fi bine ca părinţii să poată să aleagă concediul de îngrijire de durată diferită. De exemplu, cineva care doreşte să stea trei ani acasă să poată să o facă, iar altcineva care vrea să stea doi ani, să poată să aleagă schema de doi ani cu plăţi un pic mai mari comprimate pe o perioadă mai scurtă. Aceasta este o recomandare cheie. Părinţii sunt diferiţi, circumstanţele sunt diferite şi dacă ar avea două opţiuni la alegere ar fi mult mai bine pentru multe familii. O altă recomandare ar fi majorarea plafonului minim al indemnizației. Să fie mai aproape de minimul de existenţa, pentru că la moment chiar şi sumele medii ale indemnizațiilor sunt relativ mici. O altă recomandare este ca să fie acceptaţi la grădiniţe copiii nu doar de la trei ani, dar şi de la doi ani pentru că este foarte importantă dezvoltarea timpurie a copiilor.”

În Republica Moldova este oferit unul dintre cele mai lungi concedii de îngrijire a copiilor mici comparativ cu alte state din regiune. Concediul de 3 ani parţial plătit de stat, poate fi prelungit cu încă trei ani din cont propriu, cu păstrarea locului de muncă. Pe de altă parte, însă, indemnizațiile lunare sunt mult sub cele din majoritatea statelor europene. Iată de ce experţii pledează pentru un concediu mai scurt, dar mult mai bine plătit. Din nou Constanţa Popescu Mereacre: „Cred că problema cea mai mare este că avem sume foarte mici care sunt împărțite pe o perioada lungă. Pe o perioadă atât de lungă niciodată nu va fi o indemnizație suficient de mare. Din punctul meu de vedere este important ca statul să ofere o finanţare mai mare cel puţin pentru primul an de viaţă a copilului.”

Reducerea duratei concediilor de îngrijire a copiilor este o preocupare mai veche a autorităţilor Republicii Moldova. Un grup de deputaţi au propus încă în toamna anului 2015 un proiect de lege care ar lăsa la discreția părinţilor să aleagă între două opţiuni. Prima ar presupune un concediu de 3 ani cum este acum, cu o indemnizaţia majorată însă de la 30 la 40 de procente din salariul mediu obţinut. Cea de-a doua opţiune ar fi să prevadă un concediu de 2 ani, cu o indemnizație egală cu 70 la sută din venitul asigurat în primul an de viaţă a copilului. Un proiect similar a fost propus şi de Ministerul Muncii. Doar că niciuna dintre cele două iniţiative aşa şi nu a fost votată.

De curând, Ministerul Muncii a propus reducerea concediului pe care părintele îl poate solicita pe cont propriu după ce copilul împlinește vârsta de trei ani. Acesta ar urma să fie acordat pentru un an şi nu pentru trei cum este în prezent. Inițiativa este deocamdată la etapa dezbaterilor şi este privită cu rezerve în mediul experţilor pe motiv că foarte puţini părinţi solicită acest concediu suplimentar.