Din 2023, admiterea în universități se va face online

Costul proiectului admiterii online la universități este aproximativ 800.000 de dolari.

Începând cu anul viitor, admiterea în universități se va face online, prin intermediul platformei e-Admitere.

Potrivit Ministerului Educației, sistemul informațional unificat va ușura desfășurarea procesului atât pentru studenți, cât și pentru instituțiile de învățământ superior, întrucât platforma va gestiona întregul flux al concursului de admitere și de înmatriculare a candidaților, dosarele electronice de participare la concursul de admitere.

„Platforma e-Admitere va preveni crearea cozilor și îmbulzeala din universități.”

„Anul acesta, procesul de admitere a fost unul mixt în majoritatea universităților. Înscrierea s-a făcut online, după care studenții urmau să aducă toate actele în original. Platforma e-Admitere va preveni crearea cozilor și îmbulzeala din universități”, a declarat pentru Europa Liberă purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, Viorica Pistrui.

Potrivit ei, astfel va spori și viteza de procesare a documentelor și se va reduce timpul de stocare a dosarelor pe suport de hârtie. Autoritățile urmează să organizeze o licitație și să selecteze compania care va elabora platforma comună de admitere pentru universități.

### Vezi și... ### Banca Mondială investește aproape 300 de milioane de lei în modernizarea universităților și colegiilor din R. Moldova

Pe de altă parte, secretarul comisiei de admitere de la Universitatea Tehnică din Moldova, Radu Melnic, susține că un proiect similar a fost realizat pentru colegii, doar că acolo situația este diferită, iar în universități sistemul ar putea să nu funcționeze, pentru că un candidat poate depune dosarele la mai multe universități simultan.

„Noi avem de procesat mii de dosare și, dacă unii candidați au aceeași medie, lucrurile se complică. Dacă se va face un singur sistem pentru toată țara, va eșua, întrucât unele dosare trebuie analizate manual”, a spus Europei Libere Radu Melnic.

Profesorul crede că Ministerul Educației ar trebui să-i cheme la discuții pe reprezentanții universităților pentru a discuta problemele care ar putea să apară. El susține ideea proiectului, dar spune că platforma trebuie realizată în așa fel încât să ușureze activitatea comisiilor de admitere, dar să nu o facă și mai dificilă.

Costul proiectului este de circa 790.000 de dolari. Banii sunt oferiți de Ministerul Educației în cadrul proiectului „Învățământul superior din Moldova”.

În anul de studii 2022-2023, în instituțiile de învățământ superior din R. Moldova au fost înmatriculați 14.516 studenți, la ciclurile licență și masterat.

### Vezi și... ### „Nu-mi ajunge nici să mănânc la cantina universității”. Ce poate face un student cu bursa primită de la stat