Ministrul Educației susține că aceste instituții de învățământ au acceptat să participe la proiect, iar părinții vor putea dona bani benevol pentru necesități de dotare și infrastructură, stabilite de comun acord cu administrațiile școlilor. Autoritățile din educație vor organiza ulterior instruiri pentru ca să explice întreg procesul, dar și pentru a-l monitoriza.
„Ne-a luat ceva timp să ne lămurim cu Trezoreria de Stat și cu Agenția de Guvernare Electronică, să semnăm contractele între direcțiile de învățământ și agenția de Guvernare Electronică. Noi vom monitoriza amănunțit întreg procesul”, a spus ministrul Educației, Dan Perciun.
Acum câțiva ani, un studiu realizat de Institutul de Politici Publice arăta că suma plăților informale efectuate de părinți în școli depășește 780 de milioane de lei anual. Totodată, ponderea plăților informale ar constitui 40% din suma alocată de stat pentru un elev.
Noul cod al educației și cel de etică al cadrului didactic, adoptate în 2016, interzic plățile informale.
Bugetul planificat pentru educație în anul 2025 este de peste 19 miliarde de lei, cu două miliarde mai mult decât anul trecut.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te