Reprezentanța moldoveană a Fondul Națiunilor Unite pentru Populație spune că a efectuat pe parcursul câtorva ani un mare studiu demografic, intervievând aproximativ 10 mii de oameni. A estimat între altele că fiecare al cincilea locuitor al R. Moldova este trecut de vârsta pensionării, speranță de viață este cu 10 ani sub media din Uniunea Europeană, 150 de mii de tineri pleacă anual la muncă în străinătate, iar unii nu se mai întorc.
### Vezi și... ### Jumătate din populația R. Moldova nu se consideră fericităStudiul intitulat „Generații și gen” mai arată că 15% dintre moldoveni intenționează să plece în următorii 3 ani din țară, majoritatea fiind tineri cu vârsta între 15 și 34 de ani. Jumătate dintre ei au studii superioare.
De asemenea, cele mai îngrijorătoare date, potrivit cercetării, sunt înregistrate la capitolul demografie. Pentru ca Republica Moldova să nu rămână depopulată în următorii câțiva zeci de ani, ar fi bine ca fiecare cuplu să crească cel puțin trei sau mai mulți copii, susțin sociologii. În realitate, puține sunt familiile care se încumetă să aibă mai mult de doi copiii, iar tendința e în general să se limiteze la un singur copil,
Sociologa Anastasia Oceretnîi de la Universitatea de Stat din Moldova mai constată că aproape jumătate din populația țării se consideră... nefericită.