Din precauție, Irlanda suspendă vaccinul AstraZeneca deși nu sunt dovezi că produsul ar provoca efecte secundare grave

O doză de vaccin AstraZeneca/Oxford.

Irlanda a suspendat utilizarea vaccinului anti Covid-19 produs de AstraZeneca după ce Norvegia a raportat incidente serioase legate de formare de cheaguri de sânge. Autoritățile sanitare irlandeze au vorbit despre „măsuri de precauție”.

Danemarca, Norvegia și Islanda au luat măsuri similare joi, suspendând AstraZeneca pe două săptămâni, după care Bulgaria a anunțat că oprește vaccinarea cu acest produs până la o recomandare clară a Agenției Europene a Medicamentelor.

### Vezi și... ### OMS declară că nu există „nici un motiv” pentru a nu utiliza vaccinul AstraZeneca

Vineri, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu trebuie sistată utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru că nu există informații verificate că acest produs ar genera sau favoriza apariția cheagurilor de sânge sau trombozelor. Și în Irlanda s-a precizat sâmbătă că decizia de suspendare a vaccinării cu AstraZeneca se bazează pe informațiile din Norvegia, dar nu există nicio dovadă că vaccinul ar provoca formarea cheagurilor de sânge. Oricum, situația va fi reanalizată în cursul zilei.

Într-o declarație a companiei AstraZeneca, se arată că analiza datelor privind securitatea produsului, strânse după inocularea a 17 milioane de doze de vaccin, nu prezintă niciun indiciu care să lege vaccinul de producerea cheagurilor de sânge sau a altor incidente grave. Mai mult, în timpul testelor clinice din faza a treia nu s-a observant aceste fenomene sau altele, cu caracter repetitiv.

### Vezi și... ### România continuă vaccinarea cu AstraZeneca; EMA recomandă și ea continuarea vaccinării cu AstraZeneca