Dincolo de știri | Alegători moldoveni în Rusia: de la secția de votare - la comisariat?

Ministerul de Externe a cerut Comisiei Electorale Centrale să deschidă doar două secții de votare în Federația Rusă pentru scrutinul electoral din 20 octombrie, CEC însă a decis să deschidă cinci.

Your browser doesn’t support HTML5

Alegători moldoveni în Rusia: de la secția de votare - la comisariat?

Comisia Electorală Centrală (CEC) a cedat presiunilor politice ale opoziției pro-ruse, când a decis să deschidă cinci secții de vot în Federația Rusă pentru cele două scrutine din toamnă, dar procedural a făcut totul corect, afirmă analiștii politici Nicolae Negru și Igor Boțan în podcastul „Dincolo de știri”.

Totodată, se poate spune și despre o lipsă de concordanță și de coordonare a acțiunilor celor două instituții ale statului, a precizat Nicolae Negru, referindu-se la solicitarea Ministerului de Externe către CEC privind reducerea până la două a secțiilor de vot pentru cele două scrutine din 20 octombrie.

„Dacă spune Serviciul de Informație și Securitate că există anumite probleme, și ele există, le vedem, mie mi se pare că nici nu trebuie informație suplimentară. Vedem cum se acționează în Republica Moldova, vedem chiar aceste vandalizări, aceste finanțări obscure, care vin dinspre Moscova. Autoritățile Republicii Moldova răspund pentru asigurarea unor alegeri corecte, democratice, ca fiecare cetățean să poată vota”, a făcut precizarea Nicolae Negru.

Comisia Electorală Centrală a procedat corect din punctul de vedere al procedurilor și criteriilor, explică cel de-al doilea invitat permanent al podcastului, Igor Boțan. El a adăugat că, în acest caz, când instituția a fost avertizată de Ministerul de Externe despre lipsa de securitate pentru alegători și angajații secțiilor de votare din afara Ambasadei, CEC a fost pus în situația să aleagă – respectă Codul Electoral ori ține cont de riscuri.

„Cele cinci secții de votare au fost anunțate după ce Comisia Electorală Centrală a aplicat cele trei criterii privind deschiderea secțiilor de votare. Problema a apărut după ce Ministerul Afacerilor Externe și Serviciul de Informație și Securitate i-a spus CEC-ului că „luați în considerație că noi nu putem asigura securitatea acestor secții de votare și pot exista tot felul de provocări la care s-a referit corect Nicolae”, a adăugat Igor Boțan.

Un alt risc pentru deschiderea secțiilor de votare în afara misiunii diplomatice a R.Moldova, pe care-l întrezăresc cei doi comentatori politici, vizează cetățenii moldoveni cu cetățenie rusă care, odată „developați” ar putea fi recrutați pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei. La fel, acești oameni pot fi utilizați drept instrumente în războiul hibrid al Rusiei împotriva R.Moldova și în diverse acțiuni de destabilizare.

„Dacă au cetățenie rusă și mai au și cetățenie moldovenească - se deconspiră. S-ar putea ca acești alegători să fie folosiți ca instrumente împotriva Republicii Moldova, prin ei să fie testate anumite tehnologii diversioniste împotriva Republicii Moldova”, menționează în continuare Nicolae Negru.

Ministerul de Externe a cerut Comisiei Electorale Centrale să deschidă doar două secții de votare în Federația Rusă pentru scrutinul electoral din 20 octombrie, când cetățenii moldoveni urmează să aleagă un nou șef de stat și să participe la referendumul privind aderarea R.Moldova la UE. Ministerul a făcut referire la informațiile oferite de SIS, care spune că ar exista riscuri de securitate atât pentru alegători, cât și pentru reprezentanții secțiilor de votare, dacă acestea vor fi deschise în afara Ambasadei R.Moldova de la Moscova.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 3 octombrie:

  • Clădirile mai multor instituții ale statului au fost vandalizate. 13 persoane au fost reținute, iar poliția suspectează că Rusia ar fi implicată în aceste acțiuni.
  • Un comentariu într-o emisiune TV al Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, despre problematica vânzării pământurilor, în interiorul UE, cetățenilor altor state membre, este acum obiectul interpretărilor pe rețelele de socializare, cele mai crâncene critici venind din partea forțelor politice pro-ruse.
  • Candidatul socialiștilor la funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo, recunoaște că deține și cetățenia română, în condițiile în care liderul pro-rus al PSRM, Igor Dodon, a blamat-o constant pe șefa statului Maia Sandu, ca și pe alți înalți oficiali, că este și cetățeană a României.
  • Și Valerii Klimenko, un apropiat al oligarhului fugar Ilan Șor, îi cere lui Vladimir Putin să „protejeze prin toate mijloacele posibile” compatrioții ruși de național-extremiștii moldoveni”.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te