Your browser doesn’t support HTML5
Dacă însă va fi găsit vinovat, Ion Creangă va trebui să răspundă pentru ceea ce a comis, a adăugat comentatorul, precizând, totodată, că este vorba de un caz care trebuie tratat cu multă precauție, ținându-se cont și de prezumția nevinovăției.
Una dintre întrebările importante pe care și le pot adresa oamenii, privind la acest caz, este „care este rostul să te întâlnești cu reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse, când avem scandalurile de spionaj pe bandă rulantă?”, a mai afirmat analistul.
Pentru ca societatea să înțeleagă gravitatea acuzațiilor care i se aduc șefului Direcției juridice a Parlamentului, ar fi fost bine ca organele competente, care l-au prins în flagrant, să spună măcar „ce fel de materiale se transmiteau” agentului rus sub acoperire, consideră, în continuare, Igor Boțan.
- Citește și: Cei doi funcționari bănuiți de trădare de patrie, plasați în arest preventiv pentru 30 de zile
Potrivit lui Nicolae Negru, lipsa informațiilor trezește multe semne de întrebare față de acțiunile instituțiilor responsabile de securitatea statului, care până în acest moment nu au prezentat informații doveditoare privind trădarea de patrie în dosare deja existente, în care sunt vizați alți demnitari moldoveni.
„Același Gorgan, se spune că este cercetat în stare de libertate. Ce se întâmplă acolo nimeni nu știe. Ce fac procurorii, ce fac judecătorii?”.
Făcând conexiune cu situația din Ucraina, care a deconspirat agenți ruși practic în toate instituțiile statului, Nicolae Negru se întreabă dacă acest lucru se întâmplă cumva și în Republica Moldova. „Agenții ruși au penetrat toate instituțiile statului și exact același lucru putem presupune că se întâmplă și la noi”.
Ceea ce ar trebui să înțeleagă cetățenii, adaugă și Igor Boțan, este că R. Moldova este acum „obiect special pentru serviciile speciale rusești”, care au drept scop „restabilirea imperiului rus”, așa cum și-a propus liderul de la Kremlin Vladimir Putin.
- Te-ar putea interesa și: Procurorii au deschis o cauză penală după ce generalul Gorgan ar fi transmis informații unui stat străin
Șeful Direcției Juridice a Parlamentului și un angajat al Poliției de Frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău sunt vizați într-un dosar penal în care sunt acuzați de trădare de patrie și complot împotriva țării. Ambii au fost reținuți pentru că ar fi transmis informații unui ofițer al Serviciilor Speciale Rusești, care ar fi activat în calitate de diplomat sub acoperire la Ambasada Federației Ruse în Moldova.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 1 august:
- Speakerul Igor Grosu sugerează că Parlamentul ar putea iniția un proces de recunoaștere a foametei din 1946-47 drept genocid. Ca și în cazul deportărilor, Moscova contraatacă.
- Republica Moldova ar pregăti un plan pentru „reintegrarea completă” a regiunii separatiste transnistrene, potrivit cotidianului spaniol El Pais. Reacție la Tiraspol: avem planul nostru, nu ne trebuie altul.
- Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove, Vladimir, a prezentat Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse un raport despre ajutorul Patriarhiei ruse parohiilor din Republica Moldova pentru achitarea facturilor la gaze.
- După 7 luni de ping-pong cu opoziția, Consiliul Municipal Chișinău a votat bugetul pentru anul 2024, primarul Capitalei acceptând practic toate propunerile consilierilor din fracțiunea PAS.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te