Dincolo de știri |  De ce-au zburat gloanțe în aeroport?

Jurnalistul Alexandru Canțîr și analiștii Igor Boțan și Nicoale Negru

​​​​​​​Tragedia de pe Aeroportul Internațional Chișinău: ce e întâmplare și ce e consecință? Importanța alegerilor locale din 5 noiembrie. Vetting-ul ca răspântie pentru judecători și procurori. OSCE: misiune civilă în locul „căștilor albastre” ale Rusiei agresoare în regiunea transnistreană.

Your browser doesn’t support HTML5

De ce-au zburat gloanțe în aeroport?

Temele noului episod, difuzat pe 7 iulie:

  • La 30 iunie, pe Aeroportul Internațional Chișinău, a avut loc un atac armat soldat cu moartea polițistului de frontieră Serghei Munteanu și a angajatului securității portuare Igor Ciofu. Președinta Maia Sandu a declarat pe 4 iulie doliu național. Guvernarea se confruntă cu un cor de critici care o acuză de admiterea unor lacune grave în asigurarea securității naționale și cer demisii. Autoritățile au anunțat măsuri de investigare a cauzelor celor întâmplate, de stabilire a responsabilității oficialilor și de preîntâmpinare a unor asemenea incidente pe viitor. Atacatorul, un cetățean tadjic căruia i s-a refuzat intrarea în Republica Moldova și care i-a ucis pe cei doi ofițeri, a decedat ulterior în spital din cauza rănilor pricinuite în urma intervenției trupelor speciale.

Ce este îndreptățit să se creadă că au dezvăluit cele întâmplate vineri, 30 iunie, din perspectiva asigurării securității și efortului de apărare ale Republicii Moldova?

  • La 4 iulie, Comisia Electorală Centrală a stabilit pentru 5 noiembrie 2023 data alegerilor locale generale. Hotărârea CEC în acest sens va intra în vigoare la 7 august, atunci când va începe și perioada electorală. Campania electorală va începe la data înregistrării concurenților electorali, dar nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua votării. Sunt primele alegeri după obținerea de către R, Moldova a statutului de țară candidată pentru UE. Este de văzut o miza mai deosebită a acestor alegeri inclusiv din această perspectivă? Ar fi pusă în joc la aceste alegeri doar robustețea partidului de guvernământ sau și elanul pro-european al Republicii Moldova cu care se identifică acesta?
  • O comisie de vetting, condusă de fostul judecător american Scott Bales, va începe curând evaluarea integrității etice și financiare a celor cinci membri rămași în funcție ai Curții Supreme de Justiție, precum și a celor 22 de candidați la funcția de judecător al CSJ. Noua CSJ va fi alcătuită din 20 de judecători.

De asemenea, Guvernul a aprobat la 5 iulie un proiect de lege care prevede trecerea prin vetting a peste 300 de judecători și procurori, inclusiv toți judecătorii curților de apel, președinții și vicepreședinții celor 15 instanțe de fond, toți procurorii Procuraturii Anticorupție și ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), procurorul general, adjuncții acestuia, șefii de secții de la Procuratura Generală și interimarii.

Te-ar putea interesa și: Explainer | Cum vor fi evaluați judecătorii și procurorii, de ce ar putea fi demiși și cine va primi indemnizații
  • Pentru prima dată, într-o rezoluție adoptată în cadrul celei de-a 30-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare (AP) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care a avut loc la Vancouver în perioada 30 iunie – 4 iulie, actorii relevanți pentru reglementarea transnistreană sunt chemați să inițieze discuții politice cu scopul de a transforma actuala misiune de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală, sub un mandat internațional recunoscut, care să reflecte nevoile reale de pe teren.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!