Your browser doesn’t support HTML5
„Rusia nu-și va mai poate permite să piardă din influența sa în R. Moldova, așa cum s-a întâmplat anul trecut”, spune Nicolae Negru, de aceea „va apela la cele mai cinice acțiuni” pentru a destabiliza și mai mult situația, iar o dovadă este criza energetică pe care a provocat-o deliberat în regiunea transnistreană și pentru care acuză Chișinăul că ar fi de vină.
Este o situație la care autoritățile trebuie să atragă o mai mare atenție și să vină cu mai multe explicații în fața cetățenilor, altfel riscă să piardă această luptă în războiul informațional, crede cele de-al doilea invitat permanent al podcastului Igor Boțan.
„Cu asta trebuie să se ocupe instituția respectivă (n.r. Centrul de informare strategică și combatere a dezinformării). Autoritățile din Republica Moldova trebuie să aibă o strategie de comunicare - cum să ajungă informațional la cetățenii din Transnistria. 95% dintre cetățenii care locuiesc acolo au cetățenie moldovenească și Republica Moldova nu poate găsi o soluție cum să-i informeze? Chiar nu se poate găsi o formulă de a-i informa corect pe acești cetățeni, odată ce au cetățenia R. Moldova? E o întrebare simplă. Ce facem mai departe cu această regiune? Cum dezmințim toată această propagandă care se revarsă peste capetele cetățenilor de pe malul drept și de pe malul stâng al Nistrului?”, se întreabă Igor Boțan.
„Dacă Chișinăul va acționa reactiv și va face doar, din când în când, declarații la declarațiile lui Krasnoselski, păi o bună parte a cetățenilor va rămâne cu această impresie - fiindcă această impresie li se picură zi de zi în capetele lor - că de criza care s-a început acolo este vinovat Chișinăul”, a precizat Nicolae Negru.
Ambii analiști sunt de părere că, din cauza lipsei unei strategii adecvate de informare și comunicare cu cetățenii, R. Moldova „balansează pe muchie de prăpastie” în ajunul celor mai importante alegeri, cele parlamentare, și riscă scenariul Georgiei, care acum „e în cădere liberă”.
În același context, și Negru, și Boțan afirmă că Centrul de comunicare strategică și combatere a dezinformării, creat pentru a combate falsurile și dezinformările lansate în mod special de Kremlin, nu și-a demonstrat eficiența. Dimpotrivă, este neclar până în acest moment ce rost are, din moment ce dezinformările aproape că au cauzat eșuarea referendumului constituțional privind integrarea europeană a R. Moldova.
„Probabil va trebui fie revizuit statutul acestui centru, fie să vină cineva cu explicații ce face acest centru, pentru ce a fost constituit... S-ar putea că noi avem viziuni sau concepții diferite cum arată și ce ar trebui să facă acest centru. Dar mie mi se pare că a fost o lipsă foarte vizibilă în contextul referendumului și în contextul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova”, a conchis Nicolae Negru.
Cei doi analiști, Nicolae Negru și Igor Boțan, au analizat modul în care a evoluat situația politică pe parcursul anului 2024 și la ce provocări va trebui să se răspundă în 2025, care este la fel un an electoral crucial, mai ales pentru menținerea și continuarea parcursului European al R. Moldova.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 9 ianuarie:
Alegerile prezidențiale, referendumul de modificare a Constituției pentru integrarea europeană, interferența Rusiei în procesul electoral și riscurile pentru securitatea R. Moldova, precum și începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană au fost doar câteva dintre evenimentele politice majore ale anului 2024. Cum a început și cu ce s-a încheiat, discutăm în podcast.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri. Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!