Faptul că, de-a lungul ultimilor doi ani, tot mai mulți cetățeni (acum circa 40 la sută) consideră, potrivit sondajelor, inclusiv celui al IRI, că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție bună „este deja un trend care deja nu mai poate fi ignorat”, crede el.
Your browser doesn’t support HTML5
Între alte tendințe ce transpar din cercetarea sociologică, unele de asemenea surprinzătoare, interlocutorul permanent al podcastului menționează și încrederea pronunțat sporită a cetățenilor în misiunile diplomatice occidentale, precum și faptul că, pe de o parte, ei înțeleg, cunosc mai bine ce se întâmplă în domeniul relațiilor internaționale și scot în prim plan relațiile fructuoase cu UE sau faptul că România a devenit pentru R. Moldova principalul partener economic și țara cu care are cele mai bune relații.
Pe de altă parte, analistul este „uimit” să vadă în continuare că peste 50% din cetățeni consideră Federația Rusă un partener comercial important al Republicii Moldova, în timp ce exporturile moldovenești către această țară, în volumul total al relațiilor comerciale ale Republicii Moldova, „sunt la nivelul de aproximativ 3-4%”.
- Te-ar putea interesa și: Maia Sandu ar câștiga alegerile prezidențiale, dar nu din primul tur. Chicu sau Usatîi ar putea ajunge în turul doi - sondaj
Și celălalt interlocutor permanent al podcastului, comentatorul politic Nicolae Negru, se arată preocupat de faptul că, așa cum arată sondajul, „lumea zice în continuare că Rusia este un partener economic important al Republicii Moldova și nu numai economic, dar și politic”, asta menținându-i pe mulți într-o „realitate deformată”. El explică această inerție, aceste „închipuiri fantomă” în percepțiile cetățenilor prin efectul propagandei rusești, dar și, inclusiv, prin faptul că guvernarea „nu comunică destul de clar, destul de activ în această privință” cu populația.
La fel cum, crede Nicolae Negru, guvernarea proeuropeană nu pare să fi reușit deocamdată o comunicare adecvată, chiar „specială” cu anumite categorii de cetățeni dezamăgiți, votanți anterior ai ei, iar acum – de negăsit în intențiile de vot pentru ea constatate în sondaj, dar nici migrate spre alte partide declarate proeuropene. Potrivit analistului, mulți simpatizanți ai guvernării proeuropene „s-au dezamăgit sau, poate, s-au amăgit”, având ștacheta așteptărilor ridicată prea sus, iar acum nici nu se discută cu ei pentru a-i convinge „să coboare pe un teren realist”.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 18 iulie:
- De ce pentru unii politicieni din R. Moldova nu este convingătoare nici moartea unor copii, dacă e cauzată de o rachetă rusească?
- Motivele unui buluc de candidați la funcția de șef al statului în loc de un „candidat unic și comun al opoziției și al poporului”...
- Candidatul PSRM concomitent la poarta Președinției și a instanței de judecată.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te