Your browser doesn’t support HTML5
Aderarea la SEPA va oferi avantaje suplimentare, pe lângă tranzacțiile financiare mai rapide și mai puțin costisitoare pentru cetățeni și agenți economici, spun analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan, în podcastul „Dincolo de știri”.
SEPA presupune inclusiv siguranță și transparență sporită a plăților bancare și asigură protecția datelor cu caracter personal a participanților la aceste plăți, menționează Igor Boțan.
„În anii 2022-2023, de exemplu, vânzările Republicii Moldova pe piața UE au fost de peste 2,5 miliarde de EURO și acest lucru contează foarte mult în facilitarea plăților. În afară de aceasta, contextul este, iarăși, favorabil pentru R. Moldova, pentru că am văzut declarații ale parlamentarilor europeni, care insistă că R. Moldova trebuie să rămână în acest regim foarte simplificat de taxe”, afirmă analistul.
Dar ar putea Republica Moldova deveni astfel mai atractivă pentru investitorii străini?
„Este un avantaj și pentru oameni, care vor putea să transmită mult mai simplu și mai sigur bani acasă, dar și pentru agenții economici. Încrederea celor care fac afaceri cu Republica Moldova crește. Este un sistem în care sunt elaborate anumite măsuri împotriva spălării banilor, împotriva finanțării terorismului, de exemplu. E încă un pas important în contextul întregului nostru proces de aderare la Uniunea Europeană”, apreciază, la rândul său, Nicolae Negru.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 1 februarie:
- Duminică, pe 28 ianuarie, în jur de două mii de aleși locali din Republica Moldova au fost invitați la Arena Chișinău să participe la evenimentul dedicat Zilei profesionale a autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală, organizat de Guvern.
Dar ce-a arătat și prilejuit, dincolo de festivismul inerent unor asemenea reuniuni, acest for, la care au participat președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean? Ce așteptări reciproce și evoluții s-au profilat în dialogul dintre reprezentanții autorităților centrale și cele locale? În ce măsură chestiuni cum ar fi reforma administrativ-teritorială, consolidarea autonomiei locale, asigurarea financiară a localităților și dezvoltarea acestora s-au regăsit în abordările participanților?
- Autoritățile Federației Ruse au anunțat că vor deschide considerabil mai puține secții de votare pentru scrutinul prezidențial din 15-17 martie în țările „neprietenoase”, deși R. Moldova nu se află oficial în această listă.
Unde anume ar urma să fie amenajată/amenajate secția/secțiile de vot pentru cetățenii ruși care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova? Ce răspuns le vor oferi autoritățile de la Chișinău autorităților ruse, dacă acestea vor cere deschiderea mai multor secții de vot, inclusiv în afara Ambasadei Ruse la de la Chișinău? În general, cum va proceda Federația Rusă de această data cu deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului, în condițiile constrângerilor cauzate de războiul declanșat în Ucraina? Și ce așteptări pot fi nutrite față de perspectiva de deschidere a secțiilor de votare în Federația Rusă pentru viitoarele scrutine moldovenești, urmare a stării de lucruri de acum?
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!