Your browser doesn’t support HTML5
Temele noului episod, difuzat pe 25 august:
- Federația Rusă a interzis la 18 august intrarea pe teritoriul său pentru 18 deputați ai partidului de guvernământ (PAS), un director adjunct al Poliției de Frontieră și directorul Asociației Presei Independente, după ce la începutul săptămânii trecute 45 de diplomați și angajați ai ambasadei ruse au părăsit R. Moldova, la cererea Chișinăului.
Ministerul de Externe de la Chișinău a calificat drept „regretabilă” decizia de răspuns a autorităților ruse, dar a precizat că „Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acțiunilor destabilizatoare”, provenite – cum ar fi de înțeles – inclusiv din rândurile unor rezidenți ai ambasadei.
Anterior, Moscova a apreciat că limitarea numărului de diplomați ruși în R. Moldova este „un pas neprietenos care duce la distrugerea în continuare a relațiilor ruso-moldovenești, aflate deja într-o criză profundă”.
Un răspuns al Moscovei pe măsura așteptărilor? Obișnuit? Neobișnuit? Sau așteptările mai trebuie menținute?
- Într-un interviu pentru Europa Liberă, președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov, recunoaște „greșeala” de a fi cooperat o vreme cu oligarhul fugar Ilan Șor, nu mai dorește nicio implicare a acestuia în treburile autonomiei, dar, totodată, vorbește despre posibila refacere a „Republicii Găgăuze” de la 1990, urmare a unei decizii pe care ar putea să o ia un „congres al deputaților” de toate legislaturile, programat să se re-convoace pe 9 septembrie.
- Vitali Ignatiev, șeful „departamentului de externe” de la Tiraspol, a declarat la 23 august, la o conferință consacrată chestiunii „recunoașterii independenței Abhaziei și Osetiei de Sud, că a vorbi astăzi despre reglementarea conflictului transnistrean „în cadrul spațiului comun al Moldovei și Transnistriei, este total lipsit de sens”.
„În situația actuală, este limpede că suntem două state absolut diferite”, „cu vectori geopolitici diferiți”, a spus Ignatiev. Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că atunci când în regiune se va instala pacea, iar Moldova și Ucraina vor deveni membre ale UE, problema Transnistriei „se va rezolva de la sine”. Iar acum Biroul Politici de Reintegrare a reacționat prompt spunând într-un comunicat că declarația lui Ignatiev „are un caracter provocator, iar realitatea vorbește de la sine”.
- Celebrul interpret Goran Bregović nu a mai poposit în Republica Moldova, urmare a unei interdicții emise de autoritățile de la Chișinău încă anul trecut, din cauza viziunilor pro-ruse ale acestuia și faptului că a susținut anexarea Crimeii de către Rusia.
Bregović și trupa sa urma să concerteze duminică, 20 august, la Orheiul Vechi, pe scena festivalului Gustar.
Vedeta sârbă nu și-a ascuns niciodată admirația pentru „lumea rusă” și Putin, deși a evitat, se pare, să se pronunțe public tranșant cu privire la războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022. Cu o zi înainte, atunci, de sărbătoarea „Apărătorului Patriei”, concerta totuși la Moscova. Ceva mai înainte, într-o emisiune la un post rusesc, artistul spunea, exprimând admirația pentru dictatorul rus, că dacă Putin ar candida pentru președinția Serbiei, ar fi câștigat neapărat.
După ce trupa interpretul a făcut cale întoarsă din Aeroportul Internațional Chișinău, urmând – cum era de înțeles - și artistului să i se întâmple așa ceva, ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dačić, a cerut explicații autorităților moldovene. Apoi și președintele sârb Aleksandar Vučić a spus în timpul unui recent for european: „Nu cred că este posibil ca o țară să reacționeze în acest fel. Cred că vom avea ocazia să discutăm despre asta cu prietenii noștri moldoveni și să rezolvăm astfel de chestiuni în viitor”.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!