Dincolo de știri | To boycott or not to boycott?

Șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu (dreapta), a avut o întâlnire la reuniunea OSCE de la Skopje și cu Matteo Mecacci, directorul Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), cu care a discutat inclusiv despre derularea alegerilor locale generale.

O delegație a Republicii Moldova, condusă de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, participă la cea de-a 30-a reuniune anuală a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Skopje, Macedonia de Nord.

Your browser doesn’t support HTML5

To boycott or not to boycott?

În același timp, câteva țări est-europene au decis să boicoteze reuniunea, deoarece prezența acolo a șefului diplomației ruse ar oferi Moscovei „încă o ocazie de propagandă”. Mai mult, „riscă să dea legitimitate Rusiei agresoare ca membră de drept a comunității noastre de țări libere, trivializând crimele atroce comise de Rusia”, cum se arată într-o declarație comună a șefilor diplomațiilor din Estonia, Letonia și Lituania.

Este una dintre temele podcastului „Dincolo de știri”, puse în context pentru o mai bună înțelegere de către analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan.

Care este rostul de a (nu) participa la această reuniune pentru delegația de la Chișinău? Una dintre rațiuni a fost aceea de a „face din nou un apel ferm de retragere a trupelor ilegale ale Federației Ruse de pe teritoriul republicii noastre.”

„Eu nu înțeleg de ce participă Republica Moldova...(...) Fiindcă această explicație - că vom pune problema retragerii trupelor ... - păi, la fiecare reuniune ministerială sau conferință ministerială a OSCE se adoptau asemenea declarații, absolut fără vreun efect și nu cred că o să aibă vreun efect și de astă dată”, consideră Nicolae Negru.

Potrivit analistului, „un gest simbolic de a nu participa putea să aibă un efect mai mare în acest caz. Iar dacă, de pildă, declarația de neparticipare era însoțită de o cerere de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, un apel la comunitatea internațională să atragă atenția că Rusia manifestă o politică agresivă nu numai în raport cu Ucraina, dar și în raport cu Republica Moldova, lucrul acesta avea să fie privit altfel”, mai spune Negru.

Pe lângă gesturile simbolice, contează și pragmatismul, deduce Igor Boțan din explicațiile ministrului moldovean de Externe, Nicu Popescu, privind aflarea sa la Skopje.

„Ministrul explică prezența domniei sale acolo prin necesitatea întrevederilor cu miniștrii statelor membre ale UE în ajunul ședinței Consiliului European care trebuie să adopte decizia privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova. Și acest lucru se face în contextul când există temeri că raportul preliminar al misiunii de observare alegerilor în Republica Moldova, misiune condusă de OSCE, a calificat alegerile din Republica Moldova cu anumite rezerve legate de puterile extinse ale Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău. Înțelegerea mea este că domnul Nicu Popescu vrea să discute cu miniștrii din țările Uniunii Europene, probabil, și această problemă”, spune Igor Boțan.

„Altminteri, într-adevăr, ar fi dificil de explicat cum putem participa la o întrunire a OSCE unde participă Rusia, care a sfidat principiile de bază ale acestei organizații”, mai spune analistul.

Alte teme ale noului episod, difuzat pe 1 decembrie:

  • Purtătoarea de cuvânt a MID-ului, Maria Zaharova, a promis din nou, în mod ritualic, la 24 noiembrie, că Moscova „nu va lăsa fără răspuns” decizia Chișinăului de a se alinia la un nou pachet de sancțiuni europene împotriva Federației Ruse.

R. Moldova s-a alăturat recent celui mai mare pachet de sancțiuni stabilit de Consiliul UE împotriva Rusiei față de acțiunile de „subminare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”. Ce impact poate avea alinierea, dar și nealinierea deplină la aceste sancțiuni?

### Vezi și... ### Moscova promite să răspundă Chișinăului la alinierea la sancțiunile europene împotriva Rusiei
  • Partidul Social Democrat European, formațiunea cu al treilea rezultat în cele mai recente alegeri, este antrenat în ceea ce liderul său, Ion Sula, numește „tatonări, discuții și, potențial, anumite colaborări” cu diverse partide în vederea creării unui „pol social-democrat pro-european”, cum a spus.

Fără ca liderul social democrat european să confirme sau să infirme explicit, PSDE ar fi – potrivit celei mai vehiculate versiuni în culisele politicului – în discuții mai avansate privind o fuzionare sau o altfel de contopire cu Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condusă de Ion Ceban. Dacă intențiile se adeveresc și cele două formațiuni se îngemănează într-un fel sau altul, cum s-ar schimba peisajul politic moldovenesc?

  • Moartea a două persoane într-un automobil întroienit, după ce au apelat în repetate rânduri, zadarnic, Serviciul 112, readuce din nou în spațiul public discuția – cu intenții de inflamare politică – privind funcționarea vicioasă a instituțiilor.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!