„Dincolo de tatonările politice de la Chișinău, în aceste zile atenția tuturor e îndreptată spre Ucraina”

Veaceslav Garaba

Jurnalul săptămânal la Europa Liberă, cu Veaceslav Garaba.

Născut pe 8 iulie 1984, în satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. A studiat la Liceul Internat cu Profil Sportiv și Liceul „Vasile Alecsandri” din Chișinău. În prezent este liber profesionist și tânăr membru al Partidului Democrat.

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnal săptămânal cu Veaceslav Garaba


Luni

Săptămâna începe cu o nouă experiență: merg la o instituţie media de primă clasă pentru Republica Moldova și nu doar - Radio Europa Liberă. Voia întâmplării făcu să-l întâlnesc acolo pe liderul opoziției, domnul Andrei Năstase, care tocmai acordase un interviu. M-am salutat, i-am strâns mâna și chiar am schimbat câteva cuvinte cu dumnealui în timp ce ambii părăseam clădirea în care își are sediul Europa Liberă. Mi-a spus că nu face alianță cu socialiștii pro-ruși, dar că nici nu merge la discuții cu democrații pentru că nu are ce discuta cu ei.

Astea fiind spuse ne-am despărțit, iar domnul Năstase așa și a plecat fără să știe că tocmai a discutat cu un tânăr membru al Partidului Democrat. Per total nu am văzut mari diferențe în modul de a gândi și a se expune a domnului Năstase față de membrii Partidului Democrat, atât doar că democrații au capacitatea de a lua decizii pe alocuri epocale, de a-și asuma răspunderea și de a intra la guvernare și din poziții secunde - așa cum au făcut-o în 2009, asigurând astfel existența tuturor alianțelor pentru integrare europeană. Pentru că fără democrați, evident, n-ar fi fost formată nici măcar una din aceste alianțe.

Altă vorbă e că Partidul Democrat permanent a fost încolțit de partenerii de alianță și a fost nevoit să riposteze, pe alocuri foarte dur, dar asta e deja altă vorbă.

Veaceslav Garaba

Marți

Din simplă curiozitate, privesc interviul acordat de domnul Andrei Năstase pentru Europa Liberă. Evident, interviul decurge după învechitul deja scenariu... Și dacă domnul Mihai Ghimpu, care luptă pentru unire din '88, tocmai în 2009, după vreo 21 de ani de opoziție, a înțeles că, din varii motive, în Republica Moldova partidele de dreapta nu au fost, nu sunt și cel mai probabil nu vor fi vreodată de sine stătător la guvernare fără vreun partid de centru-stânga, iată că și domnul Năstase, din pură naivitate probabil, mai crede încă că pro-rușii ar vota vreodată un Guvern minoritar al unioniștilor.

Probabil și dumnealui mai are de făcut opoziție vreo zece ani până va înțelege ce-a înțeles deja domnul Ghimpu. În miezul zilei vine și conferința Blocului ACUM, unde ei, ca de obicei, nici nu pomenesc de vreo alianță proeuropeană, dar încearcă iar să negocieze ceva cu socialiștii pro-ruși - lucruri obișnuite deja pentru politicul moldav.

Miercuri

Din situația de incertitudine a parcursului european ne poate salva doar PDM. Dar nici de acest lucru nu sunt absolut sigur...

Privesc postările socialiștilor de la Moscova. Par atât de fericiți. Probabil, totuși, totul decurge conform planurilor lor. Revenind la ale noastre, eu, de exemplu, nu sunt sigur că la anticipate, în Moldova, forțele pro-vest vor lua majoritatea mandatelor, și aproape 100% sunt sigur că, chiar dacă forțele pro-vest vor obține majoritatea mandatelor la anticipate, oricum nu vor putea face o alianță.

De unde oare are atâta siguranță de acest lucru Blocul ACUM? Mi-i interesant și cum privesc partenerii Blocului ACUM din România faptul că aici Maia Sandu și Andrei Năstase fac tot posibilul, pe alocuri chiar imposibilul, doar ca pro-rușii să ia la noi puterea? Într-o zi așa și ar putea fi. În 28 de ani ai Republicii Moldova, spre deosebire de partidele de stânga, niciun partid de dreapta n-a venit de sine stătător la putere, ci doar împreună cu un partid de centru-stânga.

Nu știu ce calcule au cei din ACUM, dar eu personal nu văd cum ar putea, în următorii 5-10 ani, veni un partid de dreapta la putere de sine stătător, fiind acum în opoziție. Din ce în ce mai mult mă conving că din situația asta de incertitudine a parcursului european al Republicii Moldova ne poate salva doar PDM, ca de obicei. Dar nici de acest lucru nu sunt absolut sigur.

Joi

La pauza de prânz discut cu un tânăr politician din România despre situația actuală din politica dintre Nistru și Prut. Până la urmă ajungem la concluzia că avem o situație unică de felul său. Pe de o parte, în Parlament avem adversari politici; pe de altă parte, situația e destul de favorabilă pentru atragerea de fonduri europene și chiar pentru o aderare la UE după 2023.

Asta pentru că avem, pe de o parte, pro-rușii socialiști care se opun integrării în UE, iar, de cealaltă parte, avem Blocul ACUM, care este afiliat grupului Partidului Popular European, și împreună cu PDM, care este afiliat grupului Socialiștilor Europeni, adună o majoritate parlamentară proeuropeană confortabilă, care ar putea în timp, cu eforturi comune, să atragă în Republica Moldova numeroase fonduri europene, iar peste vreo 4 ani Republica Moldova chiar ar putea adera la UE. Astea toate în condițiile în care și PDM ar fi dispus să reformeze Republica Moldova pe model european.

Spre deosebire de mine, colegul din România crede că PDM nu a făcut niciun pas spre o alianță cu ACUM pentru că nu a acceptat nicio propunere din cele cu care a ieșit blocul ACUM în public. Eu totuși consider că pentru a ajunge la anumite compromisuri e nevoie de negocieri.

Vineri

Dincolo de tatonările politice de la Chișinău, în aceste zile atenția tuturor e îndreptată spre Ucraina, unde duminică se va desfășura turul doi al alegerilor prezidențiale. Per total, vectorul pro-vest deja a învins în Ucraina pentru că în turul doi au acces doi candidați cu poziții similare față de Rusia. Toată intriga acum rămâne în a decide dacă va face Ucraina pasul înainte spre vest - în cazul în care va fi reales Petro Poroșenko, sau dacă Ucraina va relua mișcările spre vest din poziția anului 2014 - în cazul în care va învinge Volodimir Zelenski, care e un începător în politică, fără o echipă bine pusă la punct.

Un lucru e clar deja după primul tur al alegerilor: Ucraina oricum își va continua parcursul spre vest, de aceea și Republica Moldova, care e un stat mult mai mic și e înconjurat din trei părți de Ucraina, de voie sau de nevoie va continua parcursul spre vest sub o formă sau alta.