Președintele Consiliului European: Republica Moldova cu vânt prielnic în pânze, dar fără vorbe în vânt în calea spre negocierile de aderare. Zbor deasupra unui cuib de oligarh – aeroportul revine la stat. Indexarea pensiilor: de unde nu-i nici Guvernul nu dă, dar ar putea fi nevoit să dea la voia Înaltei Curți. PSRM: o inițiativă de a reduce la zero nulitatea votului imperativ și de a lăsa pe drumuri deputații „trădători”. Reforma justiției – fără jumătăți de măsură, dar deocamdată cu nici jumătate de CSM.
Your browser doesn’t support HTML5
Temele noului episod, difuzat pe 31 martie:
- Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus, în timpul vizitei sale de marți, 28 martie, la Chișinău, că o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi luată până la sfârșitul acestui an. O decizie pozitivă, cum a spus că speră foarte mult înaltul oficial european, bazată însă pe raportul Comisiei Europene privind evoluțiile de integrare europeană a R. Moldova și Ucrainei, care urmează să fie publicat în octombrie. Charles Michel a mai spus că partenerii europeni pregătesc, până în vară, un nou pachet de sprijin „semnificativ” pentru R. Moldova.
- Agenția Proprietății Publice a anunțat că activele, bunurile și terenurile Aeroportului Internațional Chișinău au revenit, pe 27 martie, în gestiunea statului. În conferința de presă susținută alături de oaspetele său de la Bruxelles, Charles Michel, președinta Maia Sandu a spus, răspunzând unei întrebări, că „este un rezultat important, o dovadă că lucrurile se pot face atunci când toată lumea respectă legea, inclusiv cei din sistemul judecătoresc și când instituțiile pentru combaterea corupției sunt implicate pe deplin”. Compania Avia Invest, care în 2013 a luat în concesiune aeroportul pentru o perioadă de 49 de ani și care ar fi administrată prin intermediari de oligarhul Ilan Șor, spune că este victima unui „atac raider” și a atacat acțiunile autorităților în Curtea Supremă de Justiție...
- Guvernul a aprobat indexarea pensiilor, alocațiilor sociale etc. cu 15%, din 1 aprilie 2023, în condițiile în care Curtea Constituțională urmează încă să examineze sesizările Partidului Socialiștilor și Partidului „Șor”, care insistă pe indexarea pensiilor conform ratei inflației de peste 30 la sută, cum prevede, de fapt, legea de la care s-a făcut derogare. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a spus că dacă, eventual, Curtea Constituțională va declara neconstituțională indexarea pensiilor la o valoare mai mică decât rata inflației, autoritățile se vor conforma deciziei.
- După ce a pierdut deja trei deputați, care au părăsit fracțiunea, alăturându-se altor formațiuni, PSRM a anunțat inițierea procedurii legislative de modificare a Constituției Republicii Moldova prin introducerea unei prevederi ce ar interzice traseismul politic în Parlamentul Republicii Moldova, adică părăsirea de către deputați a partidului cu care au intrat în parlament.
Secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrâncea, i-a avertizat, între altele, pe deputații care – cum a spus – „au cedat promisiunilor dulci” că se va întâlni cu ei „la Procuratură”. Președintele PAS, speakerul Igor Grosu s-a arătat favorabil unor modificări de lege în acest sens, mai ales pentru situația când traseismul are – cum s-a exprimat - „o motivație cu inspirații din zona criminală, din zona serviciilor secrete din alte țări care încearcă să destabilizeze situația politică”.
### Vezi și... ### Pe urmele traseiștilor din Parlament. Unde a ajuns sesizarea socialiștilor- Deputații Partidului „Acțiune și Solidaritate” au votat numirea primilor trei membri non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru un mandat de 6 ani. Anterior, într-o conferință de presă, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că „din momentul adoptării hotărârii, CSM-ul va deveni funcțional. Chiar și în componență redusă, acesta va purcede la deblocarea anumitor procese, de exemplu, anunțarea concursului pentru suplinirea funcțiilor de judecător la Curtea Supremă de Justiție”. Chiar este și va „purcede”?
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.
Într-un moment în care torentul neîntrerupt de știri mai mult ne împiedică decât ne ajută să ne informăm, noul podcast are scopul să ne ghideze către lucrurile importante ale actualității.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă! Așa ne ajutați să mergem mai departe.