În comunicatul publicat luni, 23 decembrie, ISM spune că de la începutul lui 2024 a verificat 2.299 de companii de pe întreg teritoriul țării, cu un total de 20.119 de lucrători. Au fost supuse controalelor, în mare parte, companii din domeniile comerț/HoReCa, construcții, instituții private de educație, agricultură sau transport, fiind identificate 3.088 de persoane fără contract de muncă.
În cazul a 741 dintre companiile verificate, inspectorii muncii au constatat că acestea au angajat oameni fără a încheia un contract de muncă. În urma acestor acțiuni, 2.496 de persoane au încheiat contracte de muncă individuale, iar restul urmează să le semneze în termenul indicat de inspectorii muncii.
Potrivit estimărilor, cei depistați că muncesc ilegal constituie doar 7% din totalul muncitorilor „la negru” de pe teritoriul R. Moldova. În realitate, cifra este mult mai mare și ar putea depăși 45.000 de persoane, potrivit IMS. Estimarea vine în urma campaniei de monitorizare a muncii nedeclarate, lansate anul trecut de către autorități.
Angajarea fără contract de muncă este mai frecventă printre bărbați decât printre femei, raportează Biroul Național de Statistică.
- Te-ar putea interesa și: Ce angajați vor primi salarii majorate în 2025
Munca „la negru” sau munca nedeclarată este o activitate plătită de către angajator, dar care nu are la bază un contract de muncă, încheiat între părți. Legislația obligă toți angajatorii să încheie contracte individuale de muncă cu fiecare angajat, în caz contrar, aceștia vor fi sancționați pentru utilizarea muncii nedeclarate.
Codul Contravențional prevede amenzi de la 3.000 până la 4.500 de lei pentru persoane fizice și între 10.500 și 13.000 de lei pentru persoanele juridice.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te