Un nou studiu publicat de ministerul sănătății de la Chișinău arată că 41% din respondenți ar accepta să se vaccineze împotriva coronavirusului, față de 31% în noiembrie anul trecut (studiul precedent). Totodată, un număr mare de respondenți - 83% - au spus că sunt îngrijorați de faptul că vaccinul ar putea avea efecte grave asupra sănătății.
Potrivit studiului, neîncrederea față de campania de vaccinare este alimentată și de zvonurile din spațiul public. Astfel, 82% din cei chestionați au auzit lucruri rele despre vaccinuri, în special că acestea au efecte secundare grave și eficacitate redusă, iar fiecare al zecelea respondent a spus că prin vaccinare se urmărește implantarea de cipuri în corpul uman. Fiecare a patra persoană continuă să nu creadă că noul coronavirus este real sau nu este sigură că acesta există.
Un număr tot mai mare de respondenți - 86% (cu 9% mai mult față de noiembrie 2020) - sunt îngrijorați de faptul că pandemia va avea consecințe economice pentru ei în viitor, 46% dintre cei chestionați spun că situația lor financiară personală s-a înrăutățit (36% în noiembrie 2020) în ultimele 3 luni, iar pentru 49% a rămas neschimbată (58% în noiembrie 2020). Procentul respondenților care au evitat să meargă la medic pentru probleme ce pot fi amânate a scăzut cu 6% față de studiile precedente (de la 29% la 23%).
Este al 4-lea studiu din seria „Viziuni comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova”, realizat în perioada 10-21 martie 2021, pe un eșantion reprezentativ de 1.009 persoane din 423 localități (cu excepția regiunii transnistrene), având o marjă de eroare de ± 3%.
Chestionarul studiului a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa pentru toate țările din regiune, acesta fiind ajustat la contextul național și situația epidemiologică din Republica Moldova. Datele au fost colectate de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice „CIVIS”, iar analiza a fost efectuată de Biroul Regional OMS pentru Europa, în parteneriat cu Universitatea din Erfurt (Germania). Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa, mai precizează un comunicat de presă al ministerului sănătății de la Chișinău.