Dinu Plîngău (PPDA) cere Curții Constituționale înlăturarea lui Anatolie Pahopol din fruntea CSM

Dinu Plîngău

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care a solicitat să fie suspendată legea prin care Anatolie Pahopol a fost numit membru, iar ulterior a devenit președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, informeaza agenția IPN. Deputatul Plîngau a vorbit despre abuzuri din partea majorității parlamentare care ar încerca să influențeze politic justitia.

„Rezultatele acestui abuz politic îl vedem cu toții prin promovarea unor judecători compromiși în funcții cheie din sistem. Promovarea lui Clima (n.r. Veaceslav Clima, președintele Curții de Apel Chișinău), judecătorul care a participat la anularea alegerilor din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, este doar una din consecințele triste ale acestei intervenții neconstituționale”, a declarat Dinu Plîngău.

Potrivit lui, „acțiunile majorității parlamentare compromit sistemul judiciar”. „Sper mult ca Înalta Curte să satisfacă cererea mea până marți, până nu s-a produs un nou dezmăț neconstituțional prin care se împart funcțiile de judecător pe principii de loialitate politică”, a mai spus deputatul.

Anatol Pahopol, membru supleant al Consiliului Suprem al Magistraturii, a fost numit în calitate de președinte interimar al CSM la sfârșitul lunii mai. S-a întâmplat după ce au intrat în vigoare noi modificări de lege. Potrivit acestora, pe perioada vacanţei funcţiilor de membru al CSM din rândul judecătorilor, acestea pot fi suplinite de membri supleanţi. Legea prevede că interimatul funcţiei de președinte al CSM trebuie să fie asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători. În aceste condiţii, Anatol Pahopol a devenit preşedintele interimar al Consiliului, luând locul judecătoarei Luiza Gafton, precizeaza IPN.

La Adunarea Generală a Judecătorilor, care a fost stabilită pentru data de 23 octombrie, urmează să fie ales un membru permanent al Consiliului din rândul judecătorilor. Anterior Anatol Pahopol declara că acesta este un pas spre alegerea președintelui permanent al CSM.