Reprezentanţi ai Mişcării de rezistenţă ACUM au înnoptat în PMAN voind să continue azi protestul antiguvernamental început duminică. Acum jumătate de oră poliţia a început să evacueze protestatarii într-ucât urmează depunerea oficială de flori la monument cu ocazia Zilei Independenței.
Your browser doesn’t support HTML5
Duminică, simpatizanţi ai partidului Shor au încercat să zădărnicească protestul opoziţiei şi au transformat PMAN într-un picnic improvizat, cu bucătărie de campanie și mâncare împărțită gratis.
Discutăm în continuare despre protestele de duminică de la Chişinău. protestul antiguvernamental organizat de Mişcarea de rezistenţă „Acum” şi contraprotrestul organizat de simpatizanţi ai Partidului Shor. Suntem în legătură directă acum cu politologul Dionis Cenuşă care se află acum în Spania.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Pe la ora 6 dimineaţa, un număr mare de polițiști a început să evacueze cu forţa câteva zeci de protestatari întrucât urma o depunere oficială de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. Credeţi că e justificată intervenţia poliţiei?
Dionis Cenuşă: „În nici un caz folosirea disproporționată a forței nu este ceva justificat. Reieșind însă din programul pe care şi l-a planificat
Când ceva nu corespunde guvernării, acest lucru este pur şi simplu eliminat din vizor...
guvernarea pentru azi, în acel loc nu trebuia să fie nici un semn de protest, deoarece din perspectiva guvernării protestele pe care le organizează opoziţia sunt mici, neimportante şi sunt cu caracter electoral.
Atunci când ceva nu corespunde guvernării, acest lucru este pur şi simplu eliminat din vizor. E exact ceea ce s-a întâmplat acum dimineaţa, în ziua când R. Moldova sărbătorește probabil pentru prima dată în mod foarte ciudat Ziua Independenței. Mă refer în primul rând la implicarea poliţiei în eliminarea protestatarilor care îşi exercită dreptul de a se asocia, de a-şi exprima punctul de vedere care este unul critic din cauza performanței, din cauza calității guvernării.”
Europa Liberă: Cum s-au văzut de la distanţă manifestaţiile care au avut loc duminică la Chişinău. Protestul antiguvernamental organizat de Mişcarea de Rezistenţă ACUM şi contra-protestul organizat de simpatizanți ai Partidului Shor?
Dionis Cenuşă: „Protestele organizate de către opoziţia extra-parlamentară au fost, bineînțeles, mediatizate suficient de bine prin intermediul reţelelor de socializare. De la distanță a fost vizibilă participarea diasporei. Am observat chiar şi drapele ale statelor membre UE şi cel al UE. Deci s-a încercat, într-o oarecare măsură, internaționalizarea protestului. Totodată am văzut un mesaj dispersat din partea liderilor opoziţiei. În mod normal un protest de asemenea anvergură trebuie să fie unul foarte simbolic, adică încărcat cu foarte mult simbolism.
Din păcate mesajele transmise de unii lideri ai opoziției au fost repetitive. Nu au adus nimic nou. Practic s-au bazat pe ce am auzit
De intensitatea acestui protest depinde cât de mult se poate clătina barca guvernării...
ultima dată. Pe de o parte, este bine pentru că se consolidează cumva mesajul opoziţiei. Pe de altă parte, vorbim despre un protest care trebuie să crească. De intensitatea acestui protest depinde cât de mult se poate clătina barca guvernării şi dacă cumva poate fi sau nu generat efectul bărcii, vasului naufragiat atunci când acei oameni care creează sistemul se pot rupe de la sistem şi pot declanșa această criză din interiorul guvernării. Deocamdată, din punctul meu de vedere de la distanță, nu s-a observat această intensitate a mesajului. Protestul a fost în general organizat bine. Vorbim despre diverse grupuri care fac parte din acest protest, inclusiv unul mai original – OccupyGuguţă.”
Europa Liberă: Să vorbim şi despre contra-protestul organizat de simpatizanții lui Ilan Shor, primar de Orhei condamnat în dosarul fraudei bancare. Nu credeţi că poliţia trebuia să împiedice această manifestaţie din moment ce Partidul Shor nu avea o autorizaţie? Şi care, în general, a fost rolul picnic-ului improvizat în PMAN de simpatizanţii lui Shor?
Dionis Cenuşă: „Este o situaţie ciudată când permisiunea a obţinut-o Asociaţia Salvgardare, cea care ulterior a transmis dreptul de a organiza protestul formaţiunii lui Ilan Shor. Astfel ne trezim cu un picnic organizat chiar în faţa protestatarilor care sunt în stradă inclusiv din cauza furtului miliardului în care este investigat Ilan Shor. El face în faţa lor tot felul de declaraţii împotriva Maiei Sandu. Este o farsă. Ce s-a întâmplat e din domeniul surrealismului. Eu văd câteva explicaţii. În primul rând, desigur că s-a încercat generarea unor altercaţii între protestatarii opoziției extraparlamentare şi simpatizanţii lui Ilan Shor.
Your browser doesn’t support HTML5
În al doilea rând, Partidul Shor, care este unul microscopic deocamdată dacă e să privim în sondaje, a încercat să-şi ridice valoarea contrapunându-se liderilor opoziţiei, în special Maiei Sandu a cărei partid este al doilea ca pondere în sondaje. Mai mult ca atât, dacă citim atent propaganda transmisă de PD prin intermediul surselor sale mass-
Guvernarea vrea să demonstreze că opoziţia este nesemnificativă...
media, vom observa că guvernarea în general intenționează să compare opoziţia extraparlamentară cu partide mici, neimportante ca cel al Ilan Shor. Prin aceasta, guvernarea vrea să demonstreze că opoziţia este nesemnificativă şi nu reprezintă nicidecum societatea, în general. Deci s-au urmărit câteva obiective, dar cel mai important a fost de a genera altercații. Din păcate unii reprezentanți ai protestelor organizate de opoziţie au manifestat puţină intoleranţă vizavi de participanţii la mitingl lui Ilan Shor. Acesta a demonstrat că R. Moldova are cel puţin două realităţi. Una din ele constituind-o oamenii săraci care pot fi cumpăraţi foarte uşor cu o sută de lei şi cu produse alimentare gratuite.”
Europa Liberă: Opoziția subliniază mereu că vrea numai proteste pașnice. Dar pot oare schimba ceva protestele pașnice, daca puterea mereu le-a ignorat până acum şi dacă nişte partide relativ mici, cum este cel al lui Shor îi dislocă pe protestatari din PMAN?
Dionis Cenuşă: „Da, domnule Ciocan, aveţi perfectă dreptate, este cumva inexplicabil cât de eficient poate fi un protest paşnic. Îmi amintesc, în acelaşi timp, de experienţa recentă a Armeniei din care probabil liderii opoziţiei încearcă să înveţe. Încearcă să traducă în realitatea moldovenească acele succese realizate de opoziţia din Armenia. Acolo, spre uimirea tuturor, inclusiv a Kremlinului, protestatarii paşnici au reuşit să schimbe status-quo politic. Dar specificul armean include un element care din păcate în R. Moldova încă nu este vizibil. E vorba despre atragerea masivă a populaţiei din teritoriu.
Din păcate protestele organizate de către entitățile create în jurul opoziţiei nu au reuşit să mobilizeze suficienţi oameni din teritoriu.
Mulţi moldoveni preferă să se gândească la supraviețuirea fizică, la pâinea gratuită mai curând, decât la supraviețuirea politică, la demnitate ...
Aceştia vedem că deseori participă la evenimente ca cel organizat de Ilan Shor, cel care prin magazinele sale sociale reuşeşte să distragă atenţia populaţiei de la subiecte foarte importante la cele primare care ţin de supravieţuire. Din păcate mulţi moldoveni preferă să se gândească la supraviețuirea fizică, la pâinea gratuită mai curând, decât la supraviețuirea politică, la demnitate şi la spiritul civic.”
Europa Liberă: Astăzi protestele opoziţie vor continua. Cum vedeţi evoluţia lucrurilor?
Dionis Cenuşă: „Opoziţia extraparlamentară trebuie în mod urgent să identifice un scenariu B prin care reuşeşte să atragă atenţia populaţiei din ţară, dar şi a partenerilor externi. Am văzut duminică participând la evenimentul lui Shor eurodeputaţi eurosceptici care din varii motive au ajuns la Chişinău şi au transmis mesaje critice vizavi de opoziţia din R. Moldova.
Pentru Maia Sandu şi Andrei Năstase misiunea de azi va fi să consolideze mesajele opoziţiei şi totodată să le transmită în teritoriu astfel ca oricând vor avea loc noi proteste acestea să fie înţelese ca proteste necesare pentru depăşirea crizei politice în care se află R. Moldova şi nu ca un simplu miting electoral organizat de partide mici, nesemnificative, aşa cum încearcă să le proiecteze Partidul Democrat de la guvernare.”