Dionis Cenușă: „Maia Sandu intervine ca un factor moralizator”

Premierul Maia Sandu în Parlament, 8 noiembrie 2019.

Despre asumarea răspunderii guvernului pentru modificarea modului de preselecție a procurorului general, o discuție cu analistul Dionis Cenușă.

Zile sau chiar ore până la deznodământul primei crize politice majore de la crearea, în urmă cu cinci luni, a unei coaliţii neobişnuite ce a dat jos guvernarea democrată în frunte cu Vlad Plahotniuc. Socialiştii fie vor ajunge la un compromis cu cele două formaţiuni pro-europene, PAS şi PPDA, grupate în jurul opţiunii ca premierul Maia Sandu să selecteze prima candidaţii pentru funcţia de procuror general, fie demit, cu voturile democraţilor, guvernul prin moţiune de cenzură. Europa Liberă a stat de vorbă cu politologul Dionis Cenuşă.

Your browser doesn’t support HTML5

În dialog cu analistul Dionis Cenușă despre criza din alianța PSRM-Blocul ACUM

Europa Liberă: Ce s-a întâmplat? De ce s-a ajuns la această criză, dle Cenușă? Semne prevestitoare sigur că au existat, totuși lucrurile s-au precipitat cumva pe neașteptate. Dvs. cum le explicați?

În momentul în care a fost atinsă integritatea procesului de selectare a viitorului procuror, s-au tensionat și relațiile dintre ACUM și partenerii lor mai puțin credibili, socialiștii.


Dionis Cenușă: „Procuratura, ca și alte elemente ale reformei din domeniul supremației legii, reprezintă prioritatea pentru guvernarea Maiei Sandu și a Blocului ACUM. De aceea, în momentul în care a fost atinsă, cumva, integritatea procesului de selectare a viitorului procuror, s-au tensionat și relațiile dintre ACUM și partenerii lor mai puțin credibili, socialiștii. Și, probabil, anume această lipsă de credibilitate din partea socialiștilor și menține mereu în suspans reforma în jurul justiției, iar după cum am observat, concursul de selecție nu a fost tocmai unul credibil, ca și alte concursuri produse cu participarea socialiștilor.”

Europa Liberă: Tocmai de asta vă întrebam, s-au întâmplat și alte concursuri în care lucrurile nu au mers poate chiar așa cum și-ar fi dorit unii în Guvern, s-au întâmplat lucruri similare la Curtea Constituțională, o instituție la fel foarte importantă. De ce acum, după un scrutin local, încheiat tot se pare că pe neașteptate pentru partea pro-europeană a acestei coaliții?

Dionis Cenușă, cercetător la Universitatea Giessen din Germania.

Dionis Cenușă: „Dvs. ați invocat factorul alegerilor locale și pierderea capitalei de către reprezentantul Blocului ACUM, și anume acest factor a stimulat la fel cumva raționalizarea procesului pe reformă de către Maia Sandu. Deci, probabil ei înțeleg foarte bine că inclusiv victoria lui Ion Ceban, a socialiștilor, mai degrabă pierderea capitalei de către Andrei Năstase reprezintă rezultatul acceptării concursurilor nu tocmai perfecte care au avut loc pentru același CNA sau Curtea Constituțională și cumva pentru a repara măcar parțial greșelile anterioare, Maia Sandu a decis să meargă la această intervenție radicală în procesul de selectare a procurorului general.”

### Vezi și... ### Un consilier al premierului Maia Sandu consideră că șansele unui compromis cu socialiștii nu ar fi pierdute


Europa Liberă: Haideți să vorbim un pic despre această intervenție. Iată, ce propune, de fapt, Maia Sandu e o soluție OK, din punctul Dvs. de vedere?

Dionis Cenușă: „Ceea ce vrea să facă Maia Sandu nu este un lucru nou în comportamentul său ca politician în politica moldovenească. Observăm intenția ei de a moraliza procesele politice în Republica Moldova și cumva ea intervine ca un factor moralizator pentru tot ceea ce este cunoscut ca necredibil, ca eventual corupt ș.a.m.d.

Ea intervine ca un factor moralizator pentru tot ceea ce este cunoscut ca necredibil.


Deci, intervenția dnei Maia Sandu în procesul de selectare a procurorului nu este altceva decât o încercare a sa de a demonstra superioritatea sa morală față de alți concurenți politici. Și aici, evident, mă refer la președintele Igor Dodon și la socialiști, care, cum am menționat anterior, au demonstrat, să spunem așa, mai puțină ortodoxie în ceea ce privește selectarea unor candidați integri și autonomi din punct de vedere politic.”

Europa Liberă: Dar pot fi – probabil asta-i întrebarea principală –, pot fi rezolvate principalele probleme ale justiției prin astfel de metode? Există semne de întrebare cât de constituționale sunt... Deci, formula aceasta propusă de Maia Sandu nu lasă loc pentru ca noul procuror, dacă ajungem să fie numit, să fie suspectat și el de angajament politic?

Dionis Cenușă: „Exact din această cauză am și menționat aspectul de moralitate în politică, pentru că d-na Maia Sandu consideră că ea reprezintă acel pol moralizator al politicii moldovenești și orice face ea, inclusiv această intervenție este una benefică, una pozitivă pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru mersul reformelor.

Se putea de intervenit la etapa selectării procurorului fără a avea nevoie de această intervenție radicală.


Dar în realitate noi trăim într-o politică moldovenească, unde există concurență politică și evident că socialiștii nu vor să cedeze posibilitatea lor de a-și consolida forța politică și de aceea acest factor moralizator se confruntă cu cel al competiției politice care, din păcate, nu poate fi exclus ca un element al imaginii generale. Deci, dacă Maia Sandu știa de la bun început că președintele Igor Dodon și socialiștii vor putea să influențeze procesul de selectare, deoarece acest lucru a fost menționat încă în acordul de continuare a guvernării din septembrie acest an. Deci, acest lucru se știa foarte bine și, având în vedere că celelalte concursuri au fost într-un fel alterate, se putea de intervenit la etapa selectării procurorului fără a avea nevoie de această intervenție radicală.”

### Vezi și... ### Schimbarea schimbării: premierul va face preselecția procurorului general, iar guvernul își asumă responsabilitatea

Europa Liberă: Se putea? Cum?

Dionis Cenușă: „Se putea prin adăugarea unor criterii adiționale la procesul de selectare, fie prin transparentizarea procesului, adică punctajul trebuia să fie publicat de la început, puteau fi adăugate aceste elemente de transparență pentru a face imposibilă trucarea din partea membrilor comisiei de selecție.”

Europa Liberă: Să ne uităm un pic pe comportamentul socialiștilor. Iată, ei zic că e anticonstituțional ceea ce propune prim-ministra, dar, totodată, nu se duc la Curtea Constituțională, ci zic că vor trimite la Comisia de la Veneția proiectul. Cam de ce?

Comisia de la Veneția n-a spus niciodată că o asemenea intervenție pe care o efectuează la momentul actual Maia Sandu este una benefică procesului de reformă.


Dionis Cenușă: „Pentru că Maia Sandu în argumentele sale s-a referit inclusiv la Comisia de la Veneția. Deci, ceea ce vor să facă cei din Blocul ACUM este să folosească imaginea pozitivă, puternică a partenerilor europeni pentru a-și argumenta acțiunile lor și bineînțeles că și socialiștii au nevoie de această imagine externă în favoarea lor. Prin urmare, Comisia de la Veneția nu va încuraja nicidecum acțiunile primului ministru. Aici este miezul răspunsului. Comisia de la Veneția n-a spus niciodată concret vizavi de Republica Moldova că o asemenea intervenție pe care o efectuează la momentul actual Maia Sandu este una benefică procesului de reformă și probabil socialiștii înțeleg acest lucru. De aceea vor să meargă anume la Comisia de la Veneția, și nu să folosească argumentele pe care le va formula Curtea Constituțională, care este deja criticată pentru faptul că nu este tocmai independentă politic din cauza concursului trucat anterior.”

Europa Liberă: Haideți să ne uităm un pic pe reacția din exterior care a existat la această criză. Acești trei actori – SUA, Uniunea Europeană, Rusia – care au contribuit sau cel puțin a existat o percepție puternică că au contribuit la crearea guvernării PSRM-ACUM sau au agreat această guvernare au chemat părțile implicate în acest conflict să găsească un numitor comun și să depășească impasul politic. Cum am putea descifra aceste reacții, aceste mesaje, un pic mai nuanțat cel al Rusiei, care totuși a zis că metoda trebuie să fie constituțională, cam ceea ce a zis și dl Dodon?

Dionis Cenușă: „Intervenția factorilor externi este una evidentă, una foarte promptă. Deci, modul în care Delegația UE și șeful diplomației americane de la Chișinău au încercat să afle detalii de la Maia Sandu demonstrează că nici ei nu au știut despre ce este vorba. Deci, această imprevizibilitate politică pe care o introduce Maia Sandu prin intervenția sa în procesul de selectare a procurorului este una nu tocmai clară pentru factorii externi, care considerau că există o comunicare în interiorul coaliției de guvernare și după cum observăm noi asemenea comunicare nu există la capitolul proceduri de promovare a reformelor corecte.

### Vezi și... ### Ambasada SUA cere liderilor politici să găsească un consens cât mai rapid, care să păstreze calea țării de reformare a Justiției


Totodată, factorul extern înțelege probabil mai bine decât Blocul ACUM și alții de la Chișinău că eventualele alegeri noi nu vor aduce nici un fel de schimbare. Deci se va repeta exact aceeași situație la nivel de număr de mandate în Parlament. Corect?

### Vezi și... ### Ambasada României la Chișinău a lansat un apel la responsabilitate politică și identificarea unei soluții ce să asigure stabilitatea


Și de aceea, logic vorbind, ei, înțelegând acești parametri politici în care există politicul moldovenesc, încearcă să anticipeze noi crize care sunt inevitabile, din păcate, din cauza modului în care votează moldovenii. Prin urmare, atât Federația Rusă care este un actor extern care favorizează consolidare socialiștilor la putere, dar și UE, și SUA încearcă să susțină în continuare această coaliție care este una foarte dificilă, dar, din punctul lor de vedere, una care poate produce unele reforme, că altfel nu ar fi sprijinit coaliția în nici un caz.”

Europa Liberă: În concluzie, dle Cenușă, ce soluție ar fi preferabilă și de ce? Vă întreb, pentru că am auzit inclusiv voci care spun că s-a mai încercat o dată în mod cumva forțat menținerea unor coaliții, se dă exemplul anului 2013 și că lucruri prea bune nu se întâmplă atunci când lucrurile sunt forțate și încredere între partenerii de coaliție nu există.

Dionis Cenușă: „Dvs. aveți perfectă dreptate că nici o coaliție nu va exista atâta timp cât va fi forțată din exterior și nu va exista un interes lăuntric, dar, totodată, reieșind iarăși din anatomia electorală, în Republica Moldova vom avea nevoie în continuare de coaliții de guvernare.”

Europa Liberă: Dar ce aveți în vedere aici, ce fel de anatomie electorală? Prima dată aud acest termen.

Dionis Cenușă: „Prin anatomie electorală mă refeream la modul în care este formată politica moldovenească și că există partide geopolitice care în continuare vor fi votate de către electorat și această divizare, dihotomie foarte clară între votanții pro-estici și pro-vestici. Deci, cunoscând aceste lucruri, trebuie să înțelegem că problema se află în modul în care votează moldovenii și probabil în felul cum se comportă partidele politice care trebuie revăzut. Și aici mă refer la necesitatea creării unor partide pe centru-stânga care să fie capabile să atragă din votanții partidelor tradițional pro-ruse, astfel ca în condițiile în care Republica Moldova va avea nevoie de noi guverne de coaliție să existe o coaliție care este formată din partide pro-europene și, totodată, pro-reformă fără nici un element de condiționalitate sau incorectitudine în orice ține de reforme.”

Europa Liberă: Da, și chiar în două cuvinte, până atunci, până eventual se întâmplă lucruri despre care Dvs. vorbiți, care ar fi soluția preferabilă?

Soluția preferabilă este, bineînțeles, introducerea unor elemente de transparență, previzibilitate politică în tot ceea ce fac cei care guvernează.


Dionis Cenușă: „Soluția preferabilă este, bineînțeles, introducerea unor elemente de transparență, previzibilitate politică în tot ceea ce fac cei care guvernează. Și aici mă refer la concursurile de selecție, mă refer chiar la asemenea ieșiri cum este cea a premierului. Evident, chiar dacă Maia Sandu urmează să vină cu cel puțin două candidaturi, acestea trebuie să reiasă din realitatea moldovenească și cumva să asigure o proporționalitate a intereselor politice. Pe lângă procesul de reformă care trebuie să fie unul integru și corect, trebuie să nu uităm că vorbim și despre o proporționalitate. Din păcate, Maia Sandu guvernează împreună cu socialiștii.”

Europa Liberă: Altfel spus, nu trebuie excluși din aceste discuții?

Dionis Cenușă: „Nu trebuie excluși din procesul de reforme, deoarece putem ajunge la radicalizarea situației politice.”