Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Alegerea în circumstanțe deja considerate suspecte a socialistului Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale. Dvs. împărtășiți părerea multora – trebuie să spunem – că avem de-a face cu un ultim test ratat pentru viabilitatea alianței de circumstanță PSRM-ACUM, care s-a constituit inclusiv cu scopul declarat de a scoate justiția de sub influența politicului?
Dionis Cenușă: „Desigur este o situație care confirmă încă o dată că Blocul ACUM este incapabil să controleze
Blocul ACUM este incapabil să controleze circumstanțele astfel ca instituțiile să nu ajungă pe mâinile unui partid politic ...
circumstanțele astfel ca instituțiile să nu ajungă pe mâinile unui partid politic și, respectiv, să fie influențate. Deci, ceea ce am văzut în cazul Curții Constituționale demonstrează acest lucru și continuă șirul de momente neplăcute în care instituțiile iarăși cad sub influența politicienilor.”
Europa Liberă: Dar este, oare, dle Cenușă, instalarea, iată, în fruntea Curții a unui jurist cu agendă politică și ideologică – trebuie să spunem, intransigentă – rezultatul unui concurs ciudat de împrejurări sau ar fi totuși o consecință previzibilă? Și vă întreb luând în considerare măcar și faptul că și dl Țurcan, ca și dna Domnica Manole, au fost votați pentru Curte de alianța ad-hoc, nesocotindu-se într-un fel sau în totalitate, de fapt, un concurs desfășurat pentru desemnarea celor doi candidați din partea Parlamentului, de exemplu.
Dionis Cenușă: „Pentru toți este evident că coaliția, cel puțin la nivelul Parlamentului, pășește cu stângul în continuare. Deci, în primul rând, modul în care a avut loc concursul în cadrul Comisiei juridice din cadrul Parlamentului, care a fost deja un prim semnal că lucrurile nu merg într-o direcție corectă, după care ignorarea rezultatului acestui concurs, după care numirea dlui Pulbere, care iarăși a demonstrat că nu se ține cont de spiritul legii care spune că o persoană nu poate să semneze pentru al treilea mandat, după care corectarea
Sunt câțiva pași care arată o direcție greșită în care merge majoritatea parlamentară...
acestei greșeli prin numirea dlui Țurcan. Deci vedem numeroase incoerențe în modul cum a avut loc numirea persoanelor în funcția de judecător pentru Curtea Constituțională. Deci nu este doar un singur moment, sunt câțiva pași care arată o direcție greșită în care merge, cel puțin, majoritatea parlamentară.”
Europa Liberă: Dar Dvs. ați avut sau vi s-a oferit, ați văzut vreo explicație a situației în care în Parlament, de exemplu, s-a consumat acel concurs pentru doi candidați la funcția de judecător al Curții Constituționale ca apoi, subit, să se voteze solidar pentru alți doi candidați?
Dionis Cenușă: „Aceste explicații nu sunt convingătoare, pentru că iarăși Guvernul încearcă din răsputeri să fie un actor previzibil și un actor corect, care merge pe concursuri deschise și pe candidaturi integre, dar Guvernul este parte a majorității parlamentare care conduce Republica
Nu putem să acoperim greșelile majorității parlamentare cu o imagine de cadru pe care o are Guvernul ...
Moldova, respectiv ceea ce face majoritatea parlamentară la fel contează. Deci nu putem să acoperim greșelile majorității parlamentare cu o imagine de cadru pe care o are Guvernul, iar Guvernul trebuie să-și asume în totalitate responsabilitatea pentru tot actul guvernării care se face împreună cu socialiștii, care – după cum vedem noi – reușesc rând pe rând să-și instaleze oamenii lor în funcții importante, în instituții importante pentru aceeași reformă a justiției. Și aici mă refer inclusiv la Centrul Național Anticorupție, care este condus de către o persoană din anturajul președintelui Igor Dodon.”
Europa Liberă: Premierul Maia Sandu a reacționat, spunând că „desemnarea unui exponent al PSRM în fruntea Curții este un lucru grav, care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară, că există suspiciuni că votarea a fost una viciată și că dacă judecătorii nu vor elucida modul în care au votat”, cităm, „ne vom rezerva dreptul de a acționa în consecință”. Credeți că asemenea reacții post-factum mai pot schimba ceva, dle Cenușă?
Dionis Cenușă: „Din punctul meu de vedere, asemenea reacții sunt totalmente ieșite din comun, având în vedere iarăși agenda pe care și-o propune guvernarea, iar această guvernare spune foarte clar că nu vrea să facă lucrurile pe care le-a făcut Partidul Democrat, bunăoară. De aceea, pentru mine este totalmente neclar de ce premierul, de exemplu, sau ministrul de Interne își permit să dea ordine judecătorilor privind prezentarea rezultatelor votării lor. Este incorect ca premierul sau ministrul de Interne să dea ordine instituțiilor. Cred că noi am depășit momentul când puteam
Nu este permisibil să se dea ordine către instituțiile care trebuie să rămână apolitice ...
spune că suntem la prima lună de guvernare, la a doua lună, deci noi deja suntem în a treia lună de guvernare când majoritatea parlamentară trebuie să înțeleagă – de la președintele țării Igor Dodon până la ministrul de Interne – că nu este permisibilă darea de ordine către instituțiile care trebuie să rămână apolitice.”
Europa Liberă: Printre altele, Maia Sandu vorbește despre consecințe. Despre ce fel de consecințe mai poate fi vorba? Mai este, din punctul Dvs. de vedere, vorbind despre Curtea Constituțională, ceva reversibil?
Dionis Cenușă: „Cred că premierul se referă la demiterea din proprie inițiativă, care ar putea să aibă loc doar pentru acei candidați care au fost numiți de către Guvern și de către majoritatea parlamentară, nu sunt însă totalmente sigur că socialiștii vor accepta un asemenea principiu de joc, pentru că iarăși partenerii lor de guvernare, care sunt socialiștii, acceptă acest rezultat al circumstanțelor. Deci, ei sunt totalmente de acord cu ideea ca dl Țurcan să fie președintele Curții Constituționale, înțelegând foarte bine că competențele acestora vor asigura o vizibilitate pentru socialiști și, respectiv, o coordonare eficientă a acțiunilor acestora în procesul de guvernare, fie împreună cu Blocul ACUM sau, în cazul unor alegeri anticipate, cu alți parteneri de guvernare.”
Europa Liberă: Andrei Spânu, de altfel, secretarul general al Guvernului, a declarat că „numirea dlui Țurcan în calitate de președinte la Curtea Constituțională nu poate fi lăsată așa” și a spus că dl Țurcan trebuie să-și prezinte demisia din funcția de președinte și noua componență a CC să aleagă un președinte neafiliat politic. Vedeți posibil totuși un astfel de remediu sau considerați că nodul gordian nu mai poate fi tăiat în felul acesta?
Dionis Cenușă: „Dacă analizăm care sunt demersurile recente ale Partidului Socialiștilor, iar unul din aceste demersuri este semnarea unui acord pe termen lung între aceștia și Blocul ACUM, atunci cred că nimic nu este exclus. Deja vedem că actuala guvernare este imprevizibilă în multe aspecte, deci putem presupune că în eventualitate demisia dlui Țurcan ar putea să fie un moment de consens pentru a semna un acord pe termen lung, deși dna Sandu și ministrul de Interne, dl Năstase, au declarat până la acest incident, pe data de 16 august, că vor accepta semnarea unui acord, dacă vor fi propuse reforme foarte importante în domeniul justiției.
Deci chiar și fără asemenea demisie a dlui Țurcan un acord
Urmează să vedem cât de principial este Blocul ACUM pentru a ieși din această situație rușinoasă creată tot cu mâinile lor ...
pe termen lung va fi semnat, de aceea nu este clar cum va decide președintele Igor Dodon, deoarece în final el decide ce face Partidul Socialiștilor. Urmează să vedem cât de principial este Blocul ACUM pentru a ieși din această situație rușinoasă creată tot cu mâinile lor în cadrul Parlamentului.”
Europa Liberă: Ați văzut poate deja dezvăluirile judecătoarei Curții Liuba Șova, care a declarat presei că procesul în general de instalare a dlui Țurcan în fotoliul de președinte al Curții a fost aranjat din timp. Asemenea dezvăluiri mai pot avea efect cumva sau credeți că lucrurile – iarăși insist – nu mai pot fi întoarse îndărăt?
Dionis Cenușă: „Cred că asemenea declarații denotă faptul că actuala guvernare acționează contrar declarațiilor. Deci în condițiile în care cineva vorbește despre aranjamente pentru asemenea funcții importante în cadrul unei instituții care s-a discreditat în timpul crizei politice și constituționale care au fost câteva luni în urmă, atunci despre ce fel de credibilitate a concursurilor mai putem
Reformele pot fi compromise din cauza dorinței unei părți a guvernării – care sunt socialiștii – de a influența în continuare instituțiile politice ...
vorbi sau numirilor în funcții importante? Fiecare din asemenea dezvăluiri este un indiciu atât pentru publicul din Republica Moldova, cât și pentru partenerii externi, care sunt sigur că monitorizează la zi ce se întâmplă în Republica Moldova, că reformele pot fi compromise din cauza dorinței unei părți a guvernării – care sunt socialiștii – de a influența în continuare instituțiile politice, dar, totodată, arată impotența Blocului ACUM de a coordona relațiile și de a guverna împreună cu socialiștii.”
Europa Liberă: Da, și foarte scurt pe final, dle Cenușă. Ați calificat alegerea dlui Țurcan Vladimir în calitate de președinte al CCM drept o „anomalie”. De ce considerați că e ceva ce ține de domeniul anomaliei?
Dionis Cenușă: „În primul rând, m-am referit la această numire ca la ceva anormal, deoarece dl Țurcan are viziuni foarte ciudate vizavi de drepturile omului. Și aici el a făcut declarații nu tocmai corespunzătoare unei persoane care
Persoanele cu trecut traseist nu pot fi nicidecum credibile, mai ales pentru asemenea funcții importante...
trebuie să știe legislația în legătură cu drepturile comunității LGBTI, iar un al doilea aspect pe care l-am discutat pe parcursul interviului a fost desigur afilierea lui politică și faptul că el are un trecut destul de nebulos, destul de incoerent, pentru că a fost o persoană cu un trecut traseist, iar persoanele cu trecut traseist nu pot fi nicidecum credibile, mai ales pentru asemenea funcții importante.”