Diplomatul american de rang înalt Derek Chollet, care se află în această săptămână în Balcani pentru discuții cu liderii din Kosovo și Serbia, a declarat că discuțiile de normalizare între Pristina și Belgrad au ajuns la „un moment critic” și că este timpul să se pună capăt înghețului diplomatic.
Vorbind cu reporterii la 11 ianuarie după discuțiile de la Pristina cu premierul kosovar Albin și alți lideri, Derek Chollet a afirmat că Statele Unite sunt dispuse să cheltuiască „energie diplomatică” pentru „un acord cuprinzător privind relațiile normalizate centrate pe recunoașterea reciprocă”.
„Cred că este timpul să ne apucăm de treabă”, a spus el.
Washingtonul împărtășește viziunea unui Kosovo pe deplin integrat în structurile euro-atlantice și consideră că societatea sa multietnică diversă este un punct forte, le-a declarat el reporterilor.
„Credem că guvernul din Kosovo ar trebui să celebreze această diversitate și să stabilească politici care să aducă succes tuturor kosovarilor, indiferent de etnia lor”, a spus el. De asemenea, Chollet a subliniat că Kosovo trebuie să își îndeplinească toate obligațiile în cadrul Acordului de la Bruxelles - dialogul mediat de UE pentru normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia - inclusiv formarea unei asociații de municipalități cu locuitori majoritar sârbi.
### Vezi și... ### Vučić condiționează înlăturarea baricadelor din Kosovo de înființarea asociației municipalităților sârbe„Credem că asociația este o problemă urgentă. Este o chestiune urgentă pe agenda dialogului. Ea a căpătat o importanță și mai mare după recentele evenimente din nord”,a declarat Chollet.
Tensiunile legate de Kosovo au crescut luna trecută, când etnicii sârbi au instalat baraje rutiere în nordul Kosovo din cauza arestării unui fost ofițer de poliție de etnie sârbă.
Barajele rutiere au fost înlăturate după ce autoritățile kosovare au anunțat eliberarea fostului polițist, care fusese reținut sub suspiciunea că ar fi fost implicat într-un atac asupra oficialilor Comisiei Electorale Centrale.
### Vezi și... ### Oficiali americani și europeni vor vizita Serbia să caute soluții pentru tensiunile din KosovoDin 2011, Belgradul și Pristina se află într-un dialog mediat de UE privind normalizarea relațiilor. Kosovo, care are o majoritate covârșitoare de etnie albaneză, s-a desprins de Serbia după războiul din 1998 și 1999 și și-a declarat independența în 2008, pe care însă Belgradul nu a recunoscut-o niciodată.
Chollet a declarat că ceea ce a auzit la Pristina a fost „dorința puternică a guvernului kosovar” de a se angaja în mod semnificativ în dialogul de normalizare a situației. „Mă aștept ca, în curând, să asist la negocieri și este un lucru pe care îl vom discuta în cadrul întâlnirii cu președintele sârb Aleksandar Vučić", a spus el.
Mesajul său atât pentru Pristina, cât și pentru Belgrad este că nu ar trebui să existe acte provocatoare și a spus că următoarea întâlnire între Kurti și Vučić ar trebui să aibă loc cât mai curând posibil, fără a preciza când.
Biroul de presă al lui Kurti a declarat că discuțiile cu Chollet au subliniat necesitatea unui angajament activ și constructiv în dialog și a intensificării eforturilor în vederea normalizării depline a relațiilor cu recunoașterea reciprocă în centru.
Președintele kosovar Vjosa Osmani a declarat în cadrul întâlnirii că angajamentul sporit al SUA în dialogul cu Serbia este „decisiv pentru a asigura un rezultat de succes în beneficiul cetățenilor din Kosovo”.
Aleksandar Vučić spunea acum o săptămână, în preambulul vizitei consilierului american de la Departamentul de Stat, că SUA susțin fără rezerve independenţa Kosovo, dar că o discuție cu americanii „este posibilă”.
„Ei încearcă să înțeleagă poziția noastră, poziția sârbilor din Kosovo. Nu spun că el (ambasadorul SUA în Serbia, Christopher Hill) este un om care își va schimba poziția, dar măcar ascultă la ceea ce avem de spus, spre deosebire de mulți alții care nu ascultă. Același lucru este și cazul lui Cholett, și al lui Gabriel Escobar (trimisul special al Statelor Unite pentru Balcanii de Vest”, a afirmat Vučić.
### Vezi și... ### Rusia neagă orice amestec în tensiunile din nordul Kosovo