Într-un interviu acordat luni, 24 februarie, la cea de-a treia aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina, la ordinele președintelui Vladimir Putin, ministrul adjunct de Externe rus Serghei Riabkov a spus că Moscova urmărește un acord cu Ucraina care să treacă testul timpului.
El a adăugat că partea rusă nu înțelege pe deplin planul de pace al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina.
„Putem recunoaște cu suficientă încredere dorința părții americane de a se îndrepta spre o încetare rapidă a focului”, a declarat Riabkov, potrivit Reuters, care citează agenția rusă de stat RIA.
„Dar o încetare a focului fără o soluționare pe termen lung este calea către o reluare rapidă a luptelor și o reluare a conflictului cu consecințe și mai grave, inclusiv consecințe pentru relațiile ruso-americane. Nu vrem acest lucru”, a spus diplomatul rus.
Riabkov a declarat că e nevoie de o soluție pe termen lung care să rezolve „cauzele profunde” care au dus la război.
- Citește și: Zelenski și Putin trebuie să se întâlnească pentru a pune capăt războiului din Ucraina, afirmă Trump
Discuțiile Rusia-SUA care au avut loc la Riad săptămâna trecută nu au oferit mai multă claritate cu privire la planul de pace al președintelui Donald Trump pentru Ucraina, a spus Riabkov.
El a repetat poziția Moscovei că nu a avut de ales decât să lanseze ceea ce numește „operațiunea militară specială” în Ucraina, pe care Ucraina și Occidentul o numesc un război brutal de cucerire, din cauza a ceea ce el a spus că este expansiunea „neîngrădită” a alianței NATO spre est.
Putin l-a informat pe Xi despre discuțiile SUA-Rusia
Vladimir Putin l-a informat telefonic pe preşedintele chinez Xi Jinping despre contactele dintre Rusia şi Statele Unite, iar Beijingul şi-a exprimat sprijinul pentru dialog, a anunţat luni serviciul de presă al Kremlinului, potrivit agenției TASS.
„Din partea chineză, a fost exprimat sprijinul pentru dialogul început între Rusia şi Statele Unite, precum şi disponibilitatea de a ajuta la găsirea unor modalităţi de soluţionare paşnică a conflictului ucrainean”, a transmis Kremlinul.
„China este fericită să vadă că Rusia şi părţile relevante depun eforturi pentru dezescaladarea conflictului ucrainean”, a remarcat Xi Jinping, potrivit TASS, care citează agenţia de presă chineză Xinhua.
Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, în timpul unei întâlniri la marginea Summitului BRICS de la Kazan, Rusia, pe 22 octombrie 2024.
Liderul chinez a reamintit cele patru principii pe care le-a propus pentru soluţionarea conflictului ucrainean: respectarea principiului suveranităţii, aderarea la Carta ONU, luarea în considerare a preocupărilor fiecărei părţi şi utilizarea metodelor paşnice.
Cele două părţi au subliniat că relaţiile dintre Rusia şi China joacă un rol stabilizator în afacerile mondiale şi nu sunt îndreptate împotriva altora şi sunt de natură strategică, nu sunt supuse influenţei externe şi nu sunt îndreptate împotriva nimănui.
Urmează o nouă întâlnire SUA - Rusia
O a doua întâlnire între reprezentanții SUA și ai Rusiei ar urma să aibă loc în următoarele două săptămâni, a declarat diplomatul rus.
Reprezentanții Moscovei și ai Washingtonul au purtat săptămâna trecută primele discuții directe despre încheierea războiului din Ucraina și au convenit restabilirea relațiilor dintre cele două țări.
Întâlnirea va avea loc într-o țară terță care urmează să fie stabilită, a mai declarat Riabkov pentru RIA, fără a preciza cine va participa din cele două părți.
Riabkov a spus că există „un acord de principiu” de ambele părți de a avea consultări pentru a lucra la „factorii iritanți” din relația bilaterală.
„Astăzi ne aflăm în fața a două chestiuni paralele și, bineînțeles, într-o oarecare măsură, interconectate politic: una este legată de afacerile ucrainene, cealaltă este bilaterală”, a afirmat Riabkov.
„Un dialog asupra stabilității strategice și a controlului armelor este posibil când vedem shimbări vizibile în mai bine în politica americană”, a adăugat el. Riabkov a mai spus că SUA și Rusia ar putea discuta inclusiv despre conflictul din Orientul Mijlociu.
- Te-ar putea interesa și: Zelenski, dispus să renunțe la funcție, dacă ar obține cu asta pace și siguranță pentru Ucraina
Kremlinul a menționat că întâlnirea inițială s-a concentrat în principal pe relațiile bilaterale Rusia – SUA, ceea ce a fost „un pas foarte important” către ajungerea la un acord asupra războiului din Ucraina.
Kremlinul a anunțat, de asemenea, că o întâlnire față în față între președintele rus Vladimir Putin și cel american Donald Trump este posibilă în această lună.
Ambii președinți s-au declarat dispuși să se întâlnească cât mai repede posibil.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te