„Diplomația de pace” a lui Orbán, condamnată de noul Parlament European

Noul legislativ al UE, rezultat din alegerile din 6-9 iunie, își ține săptămâna aceasta prima ședință plenară. El are o componentă de extremă dreapta mai mare decât cel precedent, dar „centrul” politic a reușit deocamdată să izoleze extremiștii.

Reunit în prima ședință plenară la Strasbourg, noul Parlament European a adoptat miercuri o rezoluție în care, printre altele, condamnă întâlnirea premierului maghiar Viktor Orbán cu președintele rus Vladimir Putin la Kremlin.

Cu 495 de voturi pentru, 137 împotrivă și 47 de abțineri, legislativul Uniunii Europene a decis că acțiunile lui Orbán sunt „o încălcare flagrantă a tratatelor UE și a politicii externe comune”, relatează dpa.

Condamnarea vizitei lui Orban la Putin este cuprinsă într-o rezoluție de sprijin pentru Ucraina a noului Parlament European.

Liderul maghiar a mers la Moscova în primele zile ale președinției UE a țării sale, luna aceasta, în ceea ce a descris ca o „misiune de pace” pentru Ucraina.

În rezoluția adoptată joi de europarlamentari se cere ca Ungaria să fie supusă repercusiunilor pentru vizitele controversate ale lui Orbán în străinătate – inclusiv la Beijing.

Rusia și China, chiar dacă nu au pornit vreun demers diplomatic serios pe tema Ucrainei în urma vizitelor lui Orbán la Kiev, Moscova și Beijing, laudă mereu inițiativele liderului Ungariei, cel mai apropiat prieten al lor din UE.

Într-o altă evoluție de la Strasbourg, grupul de europarlamentari de extremă dreapta înființat de Orbán și aliați de-ai lui, numit Patrioții, a suferit o primă înfrângere plenară joi, când Parlamentul i-a respins solicitarea de a condamna tentativa de asasinare a fostului președinte american, Donald Trump, săptămâna trecută, la un miting electoral din SUA.

Orbán și alți membri ai extremei drepte europene sunt admiratori ai republicanului Trump. Guvernul de la Budapesta a ales chiar un slogan al lui, ușor modificat, drept lozinca președinției maghiare a UE. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te