Diplomație prin cultură: Centrul „Goethe” de la Chișinău

Artistul german Andreas Lutz, Centrul Goethe, deschidere, Chișinău, 5 martie 2020

Centrul „Goethe” a fost inaugurat joi, 5 martie 2020, la Chișinău. Rețeaua internațională a Institutelor „Goethe” cuprinde zeci de țări în care activează instituții specializate în programe culturale și programe de limbă germană. Prestigioasa afiliere cu Institutul Goethe i s-a acordat Centrului Cultural German „AKZENTE”, care există de circa 13 ani în R. Moldova și are ca scop promovarea limbii și culturii germane.

Dr. Joachim Umlauf, directorul Institutului Goethe București

Corina Gîrla, directoarea centrului „AKZENTE”

Corina Gîrla: „Vreau să zic că această colaborare nu este doar cu Institutul Goethe din România, noi suntem parte a acestei rețele globale și avem proiecte în comun cu Institutul Goethe din Kiev, de exemplu, din Minsk, pentru că Republica Moldova este una dintre țările Parteneriatului Estic și Institutul Goethe are proiecte finanțate de Ministerul Afacerilor Externe prin instrumentul acesta al Parteneriatului Estic.”

În public, scriitorii Vitalie Ciobanu și Iulian Ciocan

Corina Gîrla, directoarea centrului „AKZENTE”: „Noi lucrăm în special cu tânăra generație, cu artiștii tineri, pentru că considerăm că ei sunt viitorul și lucrăm foarte mult și des cu scena culturală independentă.”

Andreas Lutz

Cu acest prilej, zeci de persoane au venit la Artcor, unde a avut loc performance-ul audio-vizual „Binary Supremacy”, semnat de Andreas Lutz. Artistul german explorează sunetele abstracte, pe care le vizualizează creând „un peisaj concret, ritmic şi narativ”.