Directorul AIEA: Situația la Zaporojie rămâne precară

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că a fost restabilită alimentarea cu energie electrică la centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina, după ce a doua întrerupere în cinci zile a evidențiat cât de „precare” sunt siguranța și securitatea nucleare în centrală.

### Vezi și... ### AIEA: Centrala nucleară Zaporojie, din nou fără curent

După ce conexiunea la linia electrică externă a fost întreruptă, generatoarele diesel de urgență ale centralei au început să funcționeze automat pentru a furniza celor șase reactoare electricitatea de care au nevoie pentru răcire și alte funcții esențiale de siguranță, a precizat AIEA într-un comunicat.

Grossi spune că faptul că alimentarea externă a centralei a fost întreruptă din cauza unui incident petrecut la mare distanță arată cât de vulnerabilă este centrala care dispune în prezent de o singură linie electrică de conectare la rețea. El a afirmat că situația de la centrală „este în mod clar de nesusținut și că este nevoie de acțiuni imediate pentru a consolida siguranța și securitatea nucleară și pentru a preveni producerea unui accident nuclear”.

Moscova și Kievul au făcut schimb de acuzații luni de zile în legătură cu bombardamentele din apropierea centralei. Grossi s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, pe 11 octombrie, ca parte a eforturilor sale de a stabili o zonă de siguranță și securitate în jurul centralei. El urmează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev pe 13 octombrie pentru discuții suplimentare.